Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024

Ανησυχητικά στοιχεία για τα Χανιά: H ανοµβρία σκοτώνει τις µέλισσες

Σοβαρή µείωση του πληθυσµού των κυψελών έχει προκαλέσει η παρατεταµένη ανοµβρία και στα Χανιά όπως και στην υπόλοιπη Κρήτη, µια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για το περιβάλλον αλλά και τους µελισσοκόµους.

Σύµφωνα µε αναφορές στα “Χ.ν.” από επαγγελµατίες µελισσοκόµους το διάστηµα Αύγουστος- Σεπτέµβριος ένα µεγάλος αριθµός σµηνών αποδεκατίστηκαν σε µεγάλο βαθµό και δεν µπόρεσαν να τις αντικατασταθούν!

Όπως µας επισήµανε ο κ.   Κώστας Παπαδάκης, τεχν. γεωπόνος του τµήµατος Μελισσοκοµίας της ∆ιεύθυνσης Αγροτικής Οικονοµίας και Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων «η φετινή και  η περυσινή χρονιά ήταν από τις χειρότερες  λόγω της παρατεταµένης ξηρασίας! Τα πράγµατα ήταν πολύ δύσκολα για τις µέλισσες. ∆εν είχαµε την καλύτερη άνοιξη και τον Αύγουστο και τον Σεπτέµβρη δεν υπήρχε αρκετή γύρη! Γιατί χωρίς την πρωτείνη που λαµβάνει από τη γύρη η βασίλισσα δεν γεννάει, έτσι και ο πληθυσµός της κυψέλης δεν αλλάζει. »

‘Εχοντας µια µεγάλη εµπειρία ετών ο κ. Παπαδάκης σηµειώνει πως «το µέλι µπορεί να αντικατασταθεί σε µια κυψέλη πχ. µε ζυµάρια που κάνουν οι µελισσοκόµοι , αλλά η γύρη δεν αντικαθίσταται. Ορισµένοι  µπορεί να κάνουν ζυµάρια µε γύρη αλλά το φυσικό δεν µπορεί να συγκριθεί. Έτσι δεν είχαµε νέους πληθυσµούς , µέσα σε 30-40 µέρες πέθαναν οι εργάτριες,    και έτσι οι µελισσόκηποι  υπέστησαν µεγάλες ζηµιές. Αυτή η  παρατεταµένη ξηρασία, οι ελάχιστες βροχές και οι για µέρες µεγάλες θερµοκρασίες δεν βοήθησαν στο να έχουµε ανθοφορία! Έτσι οι απώλειες στα µελίσσια ήταν  µεγάλες και οι βασίλισσες δεν γεννούσαν ώστε να ανανεωθούν οι πληθυσµοί όπως είναι το φυσιολογικό».

Ένα άλλο ζήτηµα, για το οποίο επίσης ευθύνονται οι κλιµατολογικές συνθήκες ήταν  η µεγάλη  αύξηση του αριθµού των σφηκών και των µπουµπούρων (βοµβίνοι) “παραδοσιακοί” αντίπαλοι της µέλισσας.  «Λόγω της παρατεταµένης ξηρασίας, αυξήθηκε ο αριθµός των σφηκών και των µπουµπούρων κυρίως στα ορεινά όπου το πρόβληµα είναι πιο έντονο σε σύγκριση µε τις πεδινές περιοχές. Αν είχε βρέξει δεν θα είχαµε τόσο µεγάλο ζήτηµα. Οι µελισσοκόµοι βέβαια βάζουν παγίδες για τα άλλα έντοµα αλλά δεν έχουν καταφέρει να τα περιορίσουν» τονίζει ο κ. Παπαδάκης.

Ο τεχνολόγος γεωπόνος εκτιµά πως αυτή τη στιγµή θα πρέπει να υπάρξει κάποια οικονοµική ενίσχυση για τους µελισσοκόµους που υπέστησαν ζηµιές. «Επειδή πολλοί έχασαν σµήνη ολόκληρα και πάρα πολλά σε αριθµό, το κόστος της αντικατάστασης τους είναι πολύ µεγάλο. Θα ήταν καλό να ενισχυθούν αυτοί οι άνθρωποι, ξέρω ότι υπάρχει κάποια κίνηση από τα συνδικαλιστικά τους όργανα» τονίζει.

ΠΟΣΟΤΗΤΑ – ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Αναφορικά µε την ποσότητα και την ποιότητα του παραγόµενου µελιού φέτος, µε βάση τα στοιχεία της ∆ιεύθυνσης Αγροτικής Οικονοµίας, τα πράγµατα είναι σχετικά καλά. «Το µέλι που παράγεται στα Χανιά είναι πολύ ποιοτικό. Βέβαια µε την ανοµβρία όπως προείπα είναι δύσκολο να είναι και πολύ το µέλι αυτό γιατί οι µελισσοκόµοι  δεν είχαν τους απαραίτητους πληθυσµούς για να τους µετακινήσουν στα πεύκα, γιατί το πεύκο δίνει αρκετό µέλι. Έτσι ενώ η ποιότητα παραµένει υψηλή, η ποσότητα φαίνεται να είναι η ίδια µε πέρυσι» καταλήγει ο κ. Παπαδάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα