Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, 2022

Ανησυχία – προβληματισμός στην τουριστική περιοχή του Πλατανιά

Καταστηματάρχες και επαγγελματίες αγωνιούν για την πορεία της φετινής τουριστικής περιόδου

Την έντονη ανησυχία τους όσον αφορά την επόμενη μέρα του τουρισμού στον Πλατανιά λόγω της πανδημίας εκφράζουν στα “Χανιώτικα νέα” καταστηματάρχες και επαγγελματίες της περιοχής.

Κάθε χρόνο ο Πλατανιάς είναι η “καρδιά” του τουρισμού στα Χανιά και τέτοια εποχή η περιοχή σφύζει συνήθκως από ζωή με τα καταλύματα και τις παραλίες να είναι γεμάτα από ντόπιους και ξένους επισκέπτες
Ωστόσο φέτος, συναντάμε την απόλυτη ερημιά: το 90% των καταστημάτων είναι κλειστά, οι δρόμοι άδειοι, ο τουρισμός ανύπαρκτος ενώ λιγοστά μαγαζιά λειτουργούν με την αγωνία του αύριο.
Οι ελπίδες όλων εδράζονται πλέον στο ξεκίνημα των τσάρτερς, στο άνοιγμα μεγάλων ξενοδοχείων της περιοχής και στον εσωτερικό τουρισμό.

Θρασύβουλος: Να μην χαθεί  ο προορισμός
«Η επόμενη μέρα είναι πολύ δύσκολη για όλες τις επιχειρήσεις. Στον Πλατανιά, “τρέχουνε” ενοίκια, δεν τα πληρώνουν οι ενοικιαστές, δεν τα εισπράτουν οι ιδιοκτήτες, το προσωπικό δεν μπορεί να δουλέψει, δεν γίνονται προσλήψεις και ο τζίρος είναι περίπου 50% μειωμένος. Τα πράγματα είναι δύσκολα.
Τα ξενοδοχεία πιθανόν δεν θα ανοίξουνε ή θα ανοίξουν τον Ιούλιο. Εάν δεν έχουμε πληρότητες 100% αλλά 50% από τον Ιούλιο και μετά, θα δουλέψουμε φέτος για ένα 20%. Άρα δεν φτάνουν τα έξοδα» ανέφερε ο Θρασύβουλος ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ στο κέντρο του Πλατανιά.
Παράλληλα εκτίμησε πως «τα καταστήματα θα ανοίξουνε, γιατί όλοι ζορίζονται και θέλουνε την είσπραξη. Για τα ξενοδοχεία ακούγεται ότι διάφορα μεγάλα δεν θα ανοίξουνε, υποθέτω όμως ότι αν τους πιέσουν τα τουριστικά γραφεία, θα ανοίξουν. Και πρέπει να ανοίξουν για την περιοχή, να μην χαθεί ο προορισμός. Διότι αυτό θα έχει αντίκτυπο για την επόμενη σεζόν το 2021». Όσο για το εάν ανησυχεί για ενδεχόμενο κρούσμα λόγω τουριστών, ο ίδιος απάντησε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι «δίκοπο μαχαίρι. Αν βάλουν σε καραντίνα ένα ξενοδοχείο, μια γειτονιά ή κάποια καταστήματα τότε τι γίνεται; Θα έχουμε θέμα…».

Μπάμπης: Ακυρώσεις και αναμονή

« Για την εστίαση τα πράγματα είναι δύσκολα στην περιοχή, δεν έχουμε ενημέρωση για το τι ακριβώς θα γίνει και δεν ξέρουμε πώς θα πάει η κατάσταση. Φέτος η κίνηση έχει μειωθεί κατά 70-80%. Πέρυσι τέτοια εποχή ήταν όλα τα καταλύματα ανοικτά και όλα τα εμπορικά μαγαζιά» ανέφερε ο Μπάμπης που διατηρεί κατάστημα εστίασης στο κέντρο του Πλατανιά και λειτουργεί με delivery.
«Εγώ προσωπικά δεν έχω πληροφόρηση για το πότε ακριβώς θα ανοίξουν τα καταλύματα. Υπάρχουν ακυρώσεις από γραφεία λόγω της καραντίνας και μας είπαν ότι “βλέποντας και κάνοντας”… Πρόκειται για γραφεία που έφερναν Σκανδιναβούς τουρίστες» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως: «κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδράσει ο κόσμος. Σίγουρα τα πράγματα θα είναι περίπλοκα και ειδικά στην εστίαση. Όσο αισιόδοξος κι αν είμαι έχω τις επιφυλάξεις μου για φέτος. Θα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει…»

Μαρία: Η κίνηση έχει μειωθεί κατά 85%
«Πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε πάρα πολύ κόσμο. Όμως τώρα η κίνηση έχει μειωθεί κατά 85%. Οι ξένοι έχουν εξαφανιστεί και πλέον δουλεύουμε με λίγους ντόπιους που έχουν διασκορπιστεί» μας είπε η Μαρία που λειτουργεί κατάστημα στον Πλατανιά. «Υπάρχει μια σχετική αισιοδοξία ότι ίσως τα ξενοδοχεία λειτουργήσουν διακεκομμένα» πρόσθεσε.

Αλεξάνδρα: Θα βελτιωθεί η κατάσταση
«Είμαι αισιόδοξη πως θα βελτιωθεί η κατάσταση. Σίγουρα θα αργήσει να έρθει τουρισμός και ίσως να είναι κατά το ήμισυ μειωμένος φέτος. Ωστόσο πιστεύω το ότι στα νησιά δεν έχουμε πολλά κρούσματα του ιού, αυτό θα λειτουργήσει θετικά και όσοι θελήσουν να κάνουν διακοπές θα προτιμήσουν αυτές τις περιοχές σε σχέση με τη γειτονική Ιταλία, την Τουρκία κ.λπ. Η κυβέρνηση λειτούργησε έγκαιρα και έλαβε μέτρα για την μη διάδοση του ιού και αυτό είναι πολύ θετικό» επεσήμανε η Αλεξάνδρα. Παράλληλα σημείωσε πως: «ο τουρισμός μας προέρχεται από την Σκανδιναβία και επειδή πρόκειται για οργανωμένες κοινωνίες, θα υπάρχει προσοχή και θα τηρούνται τα μέτρα προστασίας για μη διάδοση του ιού. Επίσης θα γίνονται θερμομετρήσεις στις πύλες εισόδου της χώρας».

Νεκταρία: Ελπίδες στον εσωτερικό τουρισμό
«Πιστεύω ότι θα έρθουν πάρα πολύ λίγοι ξένοι τουρίστες φέτος. Όμως ίσως υπάρξει εσωτερικός τουρισμός επειδή στα νησιά δεν έχουμε πολλά κρούσματα» ανέφερε η Νεκταρία και πρόσθεσε: «Αν τηρούνται τα μέτρα δεν υπάρχει λόγος και ανησυχία».

Τάσος: Πέρυσι τέτοια εποχή όλα ήταν ανοικτά
«Η κίνηση έχει μειωθεί κατά 90%. Πέρυσι τέτοια εποχή ήταν όλα τα μαγαζιά ανοικτά. Τώρα ποιος θα ρθει; Εμείς δουλεύουμε τώρα πιο πολύ με τους Έλληνες. Από τις 4 του μήνα ούτε ένας τουρίστας δεν έχει μπει. Δυστυχώς όταν μια επιχείρηση δεν έχει έσοδα δεν μπορεί να πληρώσει μισθούς εργαζομένων και τα έξοδά της, είναι εκτεθειμένο μετά το μαγαζί και στους υπαλλήλους του και στο ΙΚΑ, κτλ. Αυτή είναι η αλήθεια» μας είπε ο Τάσος, που διατηρεί τουριστικό κατάστημα στο κέντρο του Πλατανιά.
«Αν ξέραμε ότι θα έρθει κόσμος σίγουρα θα ανοίγανε περισσότεροι, ειδικά σε μια εποχή που υπάρχει ακόμη οικονομικό πρόβλημα. Ίσως Ιούλιο να ανοίξουν κάποια καταστήματα αλλά καμία ενημέρωση δεν υπάρχει επίσημα. Πιο πιθανόν να κάνουν διακοπές οι Έλληνες φέτος από ότι οι ξένοι» πρόσθεσε.

Δημήτρης: Μαγαζιά ξενοικιάζονται

«Η κίνηση έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 60%. Πιστεύω πως φέτος θα είναι δύσκολα τα πράγματα. Πολλά ξενοδοχεία και μεγάλες επιχειρήσεις, ακούγεται ότι δεν θα ανοίξουνε, πολλά μαγαζιά ξενοικιάζονται, οι άνθρωποι φοβούνται να κάνουν διακοπές. Μόνο εάν υπάρξει εσωτερικός τουρισμός, από Αθηναίους και άλλους Έλληνες που αγαπούν την Κρήτη, ίσως υπάρχει κάποια ελπίδα » ανέφερε ο Δημήτρης, εργαζόμενος σε κατάστημα εστίασης στο κέντρο του Πλατανιά, που λειτουργεί με delivery.

Κωστής: Κρατάω “μικρό καλάθι”

«Από αρχές Ιουλίου όσοι ανοίξουν κάποια καταστήματα θα το κάνουν με πολλούς περιορισμούς και για αυτό κρατάω “μικρό καλάθι”. Υπάρχει φόβος για την υγεία και λόγω των περιοριστικών μέτρων αφού όσοι ταξιδεύουν και επιστρέφουν στη χώρα τους θα πρέπει να παραμείνουν για ένα διάστημα σε καραντίνα. Κι εμείς πρέπει να προσέχουμε… Για παράδειγμα, στη Σουηδία υπάρχει αυτονομία όσον αφορά το οικογενειακό μοντέλο. Ωστόσο το μεσογειακό μοντέλο είναι διαφορετικό. Γι αυτό εμείς οι νέοι οφείλουμε να προστατεύσουμε και τον εαυτό μας αλλά και το οικογενειακό μας περιβάλλον τους » επεσήμανε ο Κωστής που συναντήσαμε στο κέντρο του Πλατανιά.
Παράλληλα πρόσθεσε πως: «τα Χανιά θα τα στηρίξουν όσοι έχουν καταγωγή ή συγγενείς εδώ, όσον αφορά τον εσωτερικό τουρισμό. Άλλον τουρισμό δεν βλέπω».

Αγάπη: Να δούμε πώς θα “τη βγάλουμε” φέτος
«Δεν έχει καθόλου κίνηση, μόνο λίγοι ντόπιοι. Αν δεν ξεκινήσει ο τουρισμός, δεν θα κινηθεί η αγορά. Όσοι έχουν κάποια μικρά καταλύματα δεν ξέρουν τι θα κάνουν. Για τα μεγάλα ξενοδοχεία ακούγεται ότι δεν θα ανοίξουν ή θα ανοίξουν περιορισμένα» μας είπε η Αγάπη που διατηρεί φούρνο στο κέντρο του Πλατανιά. «Να δούμε φέτος πώς θα “την βγάλουμε”» σημείωσε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα