Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, 2022

Ανησυχία – ερωτηματικά για την ανάπλαση στον Δημοτικό Κήπο

Ερωτήματα και την αγωνία τους αναφορικά με τις εργασίες που γίνονται εντός του Δημοτικού Κήπου εκφράζουν καθημερινά πολίτες, παλιοί Χανιώτες, άνθρωποι που καθημερινά σύχναζαν στο χαρακτηριστικό τοπόσημο της πόλης.

H εκτεταμένη παρέμβαση ειδικά στη χλωρίδα του Κήπου έχει προκαλέσει αντιδράσεις ανάμεσα στους πολίτες που εκφράζουν ανησυχία για την εικόνα που θα αποκαλυφθεί στα μάτια τους όταν το έργο τελειώσει.

ανάπλαση στον Δημοτικό Κήπο
Οι παρεμβάσεις στο πράσινο και στα δέντρα του Δημοτικού Κήπου απασχολούν τους Χανιώτες που διατυπώνουν μια σειρά από ερωτήματα.

Από μεριάς της δημοτικής Αρχής πάντως η απάντηση είναι πως όλα γίνονται με βάση τη μελέτη και το έργο όταν ολοκληρωθεί «θα ικανοποιήσει όλους τους Χανιώτες».
Ειδικότερα από πολίτες που καθημερινά βρίσκονταν στον Κήπο, ανάμεσά τους και παλιούς γεωπόνους λάβαμε τις παρακάτω παρατηρήσεις.
• Διαπιστώνομε πως γίνεται έντονη η χρήση βαρέων οχημάτων σε βαθμό που να δημιουργούνται ερωτήματα κατά πόσο αυτό θα έχει επιπτώσεις στο έδαφος και στο υπέδαφος του Κήπου όπου θα αναπτυχθούν τα δέντρα του Δημ. Κήπου. Τεράστια μηχανήματα χρησιμοποιούνται για εργασίες που θα μπορούσαν να γίνουν με πιο συμβατό τρόπο, με τα χέρια, με τη λιγότερη όχληση. Τα μεγάλα μηχανήματα καταπατούν το ριζικό σύστημα των δέντρων θέτοντας σε αμφιβολία την περαιτέρω ύπαρξη τους.
• Αυτοκίνητα ΙΧ, είναι μόνιμα σταθμευμένα μέσα στον Κήπο. Μιλάμε για 6 με 8 οχήματα καθημερινά που ανήκουν σε άτομα που εργάζονται για τον εργολάβο. Και πολλοί διερωτώνται γιατί την ώρα που δεν επιτρέπεται γύρω και τριγύρω να παρκάρουν οι άλλοι πολίτες τα οχήματα τους μέσα στο χώρο του Κήπου την ίδια στιγμή επιτρέπεται το παρκάρισμα των ανθρώπων που εργάζονται για τον εργολάβο; Σε τι διαφέρουν αυτοί από τους υπόλοιπους εργαζόμενους της πόλης;
• Η μελέτη προβλέπει ότι οι διάδρομοι θα ανακατασκευαστούν με πεπιεσμένο χώμα. Την ίδια στιγμή εμείς βλέπουμε ότι υπάρχει υπερσυσσώρευση οικοδομικών υλικών που απορούμε και εμείς που θα χρησιμοποιηθούν. Ο Κήπος πρέπει να έχει φυσικά υλικά και όχι τεχνικά υλικά. Ελπίζουμε να μην επαναληφθεί το φιάσκο που έγινε με το πάρκο “Ειρήνης και Φιλίας” που έγινε πάρκο του… τσιμέντου!
• Το καφέ “Κήπος” επισκέπτονται και άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που είναι αδύνατον να το προσεγγίσουν καθώς κλείστηκαν οι δύο προσβάσεις από την Τζανακάκη και θα πρέπει να πάνε μέσω Δημοκρατίας (Α. Παπανδρέου) με 20 σκαλιά συν άλλα 6 σκαλιά για να μπεις στο καφέ. Αυτό λέγεται προσβασιμότητα; Σεβασμός στην τρίτη ηλικία;

ανάπλαση στον Δημοτικό Κήπο
Οι παρεμβάσεις στο πράσινο και στα δέντρα του Δημοτικού Κήπου απασχολούν τους Χανιώτες που διατυπώνουν μια σειρά από ερωτήματα.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ
Τα παραπάνω ερωτήματα- παρατηρήσεις θέσαμε στον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Μιχ. Τσουπάκη. Σύμφωνα με τον κ. Τσουπάκη «έχουν γίνει κλαδέματα και είμαστε στη φάση όπου κάνουμε κάποιες μεταφυτεύσεις. Δύο δέντρα που ήταν στην παιδική χαρά, θα βγουν για λόγους επικινδυνότητας και στη θέση τους θα μπουν άλλα. Όποιος περνάει από τη Τζανακάκη ή την Δημοκρατίας (Α. Παπανδρέου) θα δει ότι υπάρχει ένα εγκεκριμένο σχέδιο κλαδέματος των δέντρων ώστε να πάρουν ένα συγκεκριμένο σχήμα και όχι το ακανόνιστο που είχαν μέχρι σήμερα. Αυτά που βλέπει και νομίζει ότι έχουν κοπεί δέντρα, δεν έχουν κοπεί, έχουν γίνει κλαδέματα. Τις επόμενες ημέρες θα κληθούν οι δημοσιογράφοι να δουν τις εργασίες στον Κήπο». Αναφορικά με το αν έχουν χρησιμοποιηθεί για το δάπεδο των διαδρόμων όχι πιεσμένο χώμα αλλά και αδρανή υλικά ο κ. Τσουπάκης λέει ότι δεν έχει τέτοια ενημέρωση και ότι «σε κάθε περίπτωση το υλικό που χρησιμοποιείται θα είναι φυσικό».
Για τη χρησιμοποίηση βαρέων μηχανημάτων και τη στάθμευση των ΙΧ παρατήρησε πως «υπάρχουν όντως βαρέα οχήματα γιατί έφυγε μεγάλος όγκος χωμάτων και άλλων υλικών . Προσέχουν όμως πάρα πολύ και δεν έχουμε ζημιά ούτε στα δέντρα, ούτε στις ρίζες τους. Θα έλθει πάλι ο δασολόγος να ξαναδεί τα δέντρα. Τα ΙΧ μπαίνουν μπροστά στο καφέ όπου δεν υπάρχουν δέντρα. Για τους ανθρώπους κάποιας ηλικίας θα τους ζητήσω να κάνουν υπομονή για λίγο ακόμα καιρό.
Τους καταλαβαίνουμε και σύντομα θα ανοίξει η πύλη από την οδό Πλουμιδάκη που θα διευκολύνει την είσοδο τους. Σε κάθε περίπτωση δηλώνω πως όταν το έργο τελειώσει το αποτέλεσμα θα ικανοποιήσει όλους τους Χανιώτες που θα δουν πραγματικά έναν μοναδικό Δημοτικό Κήπο.»
Ο αντιδήμαρχος τόνισε επίσης πως φέτος ο δημοτικός κινηματογράφος θα λειτουργήσει νωρίτερα με είσοδο από άλλο σημείο, ενώ οι εργασίες στο Καφέ “Κήπος” θα ξεκινήσουν μετά τον Απρίλιο σε συνεννόηση και συνεργασία με τον ιδιοκτήτη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα