Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, 2022

Ανησυχία για το καμπαναριό

Την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο πρόκλησης κάποιου σοβαρού ατυχήματος από κομμάτια που αποκολλούνται από το καμπαναριό του Αγίου Νικολάου Σπλάντζιας εκφράζουν κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής. Οι ίδιοι κάνουν λόγο ακόμα και για πρόβλημα στατικότητας του καμπαναριού, ενώ για την επικινδυνότητα της κατάστασης ήδη έχει ενημερώσει την Αρχαιολογία και ο εφημέριος του Ναού π. Μανώλης Μπλαζάκης.

Ωστόσο, όπως επεσήμαναν οι άνθρωποι που μίλησαν στα “Χ.Ν.”, παρά το ό,τι εδώ και καιρό έχουν αποστείλει σχετικά έγγραφα, οι αρμόδιοι δεν έχουν δει ακόμα σοβαρά το ζήτημα: «Το καμπαναριό είναι έτοιμο να πέσει και αν δεν μεριμνήσουν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος» σημείωσε σχετικά ο κ. Νίκος Μπουρμπάκης ο οποίος δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην περιοχή και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα έχει εντοπιστεί εδώ και χρόνια, πέφτουν σοβάδες, πέτρες κ.λπ. Καμιά μέρα θα θρηνήσουμε θύματα. Παρότι όμως τώρα και 2 – 3 χρόνια έχουν γίνει έγγραφα προς την Αρχαιολογία και το Υπουργείο Πολιτισμού, ουδεμία σημασία δίνει κανείς».
Την ανησυχία της εξέφρασε μιλώντας στα “Χ.Ν.” και η κα Μυρσίνη Βασιλέλη η οποία ζει πολύ κοντά στο καμπαναριό: «Πριν από 4 χρόνια είχαν κάνει έγγραφο προς τις Αρχές αλλά δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα. Αν πέσει το καμπαναριό και σκοτώσει κανέναν τι θα γίνει; Εμένα το σπίτι μου είναι ακριβώς απέναντι», τόνισε αρχικά και συμπλήρωσε: «Εχω ενημερώσει και τον επίσκοπο γι’ αυτό και έχω σκοπό να επικοινωνήσω και με τον αρχιεπίσκοπο. Πρέπει κάποιος να ενεργήσει ώστε να διορθωθεί η ζημιά. Το καμπαναριό έχει ρωγμές, ενώ από ό,τι έχω ακούσει έχει πέσει και μια καμπάνα μέσα και γι’ αυτό έχουν μπει άλλες μικρότερες καμπάνες παραδίπλα για να μην επιβαρύνεται το καμπαναριό».
Η κυρία Μυρσίνη υπογράμμισε ακόμα ότι δεν τίθεται θέμα να φύγει το καμπαναριό από τη θέση του, αλλά να επισκευαστούν οι ζημιές που έχει υποστεί από τη φθορά του χρόνου: «Θέλει μια επισκευή, όχι γκρέμισμα και ούτε νομίζω ότι θέλει πολλά χρήματα. Το θέμα όμως είναι για ποιον λόγο δεν το κάνουν. Εχουν πέσει σοβάδες. Είναι ετοιμόρροπο και υπάρχει κίνδυνος όχι μόνο να πέσουν κομμάτια αλλά να πέσει ολόκληρο».

“ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ”
Την αγωνία των περίοικων συμμερίζεται και ο π. Μανώλης Μπλαζάκης ο οποίος σημείωσε ότι έχει ενημερώσει σχετικά την Αρχαιολογία και τον Δήμο Χανίων χωρίς όμως να βρει ανταπόκριση: «Η Αρχαιολογία μας απάντησε ότι δεν έχει αρμοδιότητα διότι ο Ναός δεν είναι μνημείο. Ωστόσο, αν γίνει οποιαδήποτε εργασία θα πρέπει να έχουμε την έγκρισή της. Ο δε Δήμος δεν απάντησε καθόλου».
Παράλληλα ο εφημέριος του Ναού τόνισε ότι λόγω της επικινδυνότητας που υπάρχει κατασκευάστηκε ένα ξεχωριστό κωδωνοστάσιο με 3 καμπάνες σε άλλο σημείο του Ναού για να μην επιβαρύνεται περισσότερο το καμπαναριό.
«Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει κάτι. Δεν γίνεται να αφήσουμε να χτυπήσει κάποιος άνθρωπος ή να πάθει ζημιά κάποιο σπίτι και ούτε βέβαια θέλουμε βέβαια να πέσει το κωδωνοστάσιο. Κάνουμε λοιπόν έκκληση να βοηθήσουν οι αρμόδιοι Φορείς για να αναστηλωθεί», ανέφερε καταλήγοντας ο π. Μανώλης.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα