Τετάρτη, 12 Μαΐου, 2021

Ανεπιθύμητοι οι υμνητές των Ναζί στα Χανιά

» Ούτε τότε- Ούτε σήμερα- Ούτε ποτέ

» Ακυρώθηκε μετά τις έντονες αντιδράσεις η “φιέστα” προς τιμήν των Γερμανών αλεξιπτωτιστών που εισέβαλαν στην Κρήτη

“Άτακτη οπισθοχώρηση” από την “Ένωση Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών” μετά τη γενική κατακραυγή για τη σχεδιαζόμενη δράση της να πραγματοποιήσει άλμα με αλεξίπτωτο στο Μάλεμε για να τιμήσει τα 80 χρόνια από την έναρξη της επιχείρησης “Ερμής” για την κατάληψη της Κρήτης από τα ναζιστικά στρατεύματα τον Μάιο του ’41!

Mε ανακοίνωσή της χθες το απόγευμα η “Ένωση” δηλώνει ότι ακυρώνει τη δράση και σε απολογητικό ύφος αναφέρει ότι αποτελεί «ένωση φίλων του αλεξίπτωτου από πολλές χώρες». Μάλιστα από χθες το απόγευμα η ανακοίνωση για την υλοποίηση της δράσης “κατέβηκε” από την ιστοσελίδα της “Ένωσης”.
Η πρόθεση της “Ένωσης” να πραγματοποιήσει τη δράση της αποκαλύφθηκε με χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας “Δημοκρατία”. Ακολούθησε ένας καταιγισμός αντιδράσεων από τοπικούς φορείς, ενώ εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ δήλωσε στα “Χ.Ν.” πως δεν έχει κάποιο αίτημα να επιτρέψει τη ρίψη αλεξιπτωτιστών, ενώ και το Γερμανικό προξενείο ανέφερε πλήρη άγνοια για τη συγκεκριμένη δράση.

ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
Σημειώνεται ότι και στο παρελθόν σύλλογοι όπως η “Ένωση Φίλων των Αλεξιπτωτιστών” από την Φραγκονία της Γερμανίας είχαν πραγματοποιήσει δικές τους εκδηλώσεις, είτε συμμετείχαν στην εκδήλωση της γερμανικής πρεσβείας που γίνονταν την τελευταία ημέρα των εορτασμών.
Η Γερμανική πρεσβεία – σύμφωνα με δηλώσεις των εκπροσώπων της – τόνιζε ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτές τις Ενώσεις.
Μάλιστα το 2006 είχαν γίνει και επεισόδια στο χώρο του νεκροταφείου του Μάλεμε καθώς τις “Ενώσεις” περίμεναν Έλληνες αντιφασίστες και Γερμανοί μέλη της ANTIFA που τους αποδοκίμασαν και τους πέταξαν χρώματα.
Έκτοτε ομάδες που παρουσιάζοντας ως φίλοι του αλεξίπτωτου, φορώντας είτε διακριτικά των αλεξιπτωτιστών, είτε των ορεινών κυνηγών (μονάδες που πήραν μέρος στην κατάληψη της Κρήτης) έδιναν το παρών σε εκδήλωση στο Γερμανικό Νεκροταφείο.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης της η “Ένωση Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών” όπως είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της σημείωνε πως το όνομα της δράσης είναι “KRETA MEMORIAL” και «ότι είναι μια αναμνηστική και κοινωνική εκδήλωση. Ο σκοπός της εκδήλωσης είναι να τιμήσει τη γενναιότητα των Γερμανών αλεξιπτωτιστών, οι οποίοι πριν από 80 χρόνια πήδηξαν και κατέκτησαν το νησί της Κρήτης, επιτυγχάνοντας επιτυχώς την πρώτη στρατηγική αερομεταφερόμενη επιχείρηση στην ιστορία, την αεροπορική επίθεση με την ονομασία Operation Mercury, καθώς και τη γενναιότητα συμμαχικών δυνάμεων, οι οποίοι, μαζί με Έλληνες στρατιώτες και Κρητικούς, πολεμούσαν εναντίον των Γερμανών στη μάχη της Κρήτης. Η εκδήλωση είναι επίσης μια καλή ευκαιρία για την προώθηση της αεροπορικής αδελφότητας και της συντροφικότητας μεταξύ στρατιωτών διαφορετικών εθνών, καθώς προσκαλούμε ξένα στρατεύματα από το ΝΑΤΟ και τις Αεροπορικές Δυνάμεις των φίλων χωρών. Αυτή η εκδήλωση περιλαμβάνει άλματα με αλεξίπτωτο, στο Μάλεμε (εάν είναι δυνατόν), επισκέψεις σε τοποθεσίες των γερμανικών προσγειώσεων, μνημεία και μουσεία που μας λένε περισσότερα για τον πόλεμο δίνοντας μια συναρπαστική εικόνα για τα γεγονότα του Μαΐου 1941. »
Το κόστος συμμετοχής για τις εκδηλώσεις που προγραμμίζονταν από τις 17-23 Μαίου είχε οριστεί στα 365 ευρώ για το κάθε συμμετέχοντα!

ΚΑΙ Η ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ

Μετά το θόρυβο που ξέσπασε ο πρόεδρος της “Ένωσης Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών» κ. Giulio Festa τονίζει πως «δημιουργήθηκε μεγάλη αναταραχή σχετικά με την προγραμματισμένη εκδήλωσή μας στην Κρήτη. Ως εκ τούτου, αποφάσισα να γράψω αυτό το μήνυμα για όσους δεν γνωρίζουν ποιοι είμαστε, ποια είναι τα συναισθήματά μας και τι κάνουμε. Είμαστε το Σωματείο Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών, ένας οργανισμός με 20 χρόνια ιστορίας που συγκεντρώνει στρατιωτικούς αλεξιπτωτιστές από κάθε ευρωπαϊκή Χώρα καθώς και παγκοσμίως. Έχουμε ιδρυτικά μέλη από το Σύνταγμα Βρετανών Αλεξιπτωτιστών, την Ιταλική Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών Folgore, τους Γερμανούς Αλεξιπτωτιστές Fallshirmjägers και τους Σοβιετικούς Αλεξιπτωτιστές VDV, χώρες που κατά τη διάρκεια του τελευταίου παγκόσμιου πολέμου πολεμούσαν μεταξύ τους.Είμαστε ενωμένοι με μια δυνατή Αδελφοσύνη που ξεπερνά όλα τα προηγούμενα ιστορικά γεγονότα! Πιστεύουμε στην αληθινή Αδελφότητα των Αλεξιπτωτιστών και στην Ευρωπαϊκή Ενότητα και στα Δημοκρατικά Ιδεώδη, αφού για δύο δεκαετίες προωθούμε τη διεθνή φιλία. » Ο πρόεδρος της Ένωσης παραθέτει μια σειρά από χώρες που συμμετέχουν στις δράσεις και λέει πως «είναι πραγματικά λυπηρό να βλέπεις ανθρώπους που προσπαθούν να κάνουν διχασμούς μέσα στην κοινότητα Αλεξιπτωτιστών και ακόμη χειρότερο να βλέπεις ανθρώπους να μας κατηγορούν, γιατί τιμούμε τους πεσόντες Αλεξιπτωτιστές Αδελφούς χωρίς καμία διάκριση εθνικότητας, φυλής, πολιτικής άποψης και θρησκείας. Το ίδιο κάναμε και στις εκδηλώσεις της απόβασης της Νορμανδίας όπου αποτίσαμε τιμή σε όλους τους πεσόντες ανεξαρτήτως πλευράς. Η Μάχη της Κρήτης ήταν η πρώτη στρατηγική αερομεταφερόμενη επιχείρηση, ορόσημο στην ιστορία της στρατιωτικού αλεξιπτωτισμού και στην ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο σκοπός της εκδήλωσης ήταν να τιμήσει τη γενναιότητα των Γερμανών Αλεξιπτωτιστών, όπως και τη γενναιότητα των Συμμαχικών δυνάμεων, οι οποίοι, μαζί με Έλληνες Κρητικούς και Έλληνες Στρατιώτες, πολέμησαν ενάντια στους Γερμανούς εισβολείς στη Μάχη της Κρήτης. Επίσης, ήταν μια ευκαιρία να προωθηθεί η Αδελφότητα Αλεξιπτωτιστών και η συντροφικότητα μεταξύ στρατιωτών διαφορετικών Εθνών όπως και μια πολιτιστική ευκαιρία για επίσκεψη σε ιστορικά μέρη και μουσεία. Λυπούμαστε πολύ εάν κάποιος προσβλήθηκε για αυτό και σεβόμενοι το αίσθημα των αυτόχθονων Ελλήνων, δεν θα γιορτάσουμε την 80η επέτειο της Μάχης Κρήτης.».

ΓΕΕΘΑ:«ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΤΗΜΑ»
Πάντως, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, δεν έχει κατατεθεί αίτημα για την διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης. «Ούτε η συγκεκριμένη ομάδα ούτε οποιοσδήποτε άλλος έχει υποβάλλει προς το Γενικό Επιτελείο Στρατού, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) και συνολικά προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, αίτημα για χρήση στρατιωτικής υποδομής στο Μάλεμε ή αλλού για τέτοια εκδήλωση» δήλωσε στα «Χ.Ν.» ο εκπρόσωπος τύπου του ΓΕΕΘΑ, Αντισυνταγματάρχης Γιάννης Σηφάκης,

ΑΓΝΟΙΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Τα “Χ.ν.” επικοινώνησαν από το πρωί με τον υπεύθυνο για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων από μεριάς της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σήφη Μαρκάκη που μας τόνισε πως δεν υπήρξε κανένα αίτημα για συμμετοχή της “Ένωσης” αυτής στις εκδηλώσεις και ότι ο ίδιος όσο είναι υπεύθυνος δεν θα επιτρέψει ποτέ κάτι τέτοιο.
«Για να πέσει κάποιος με αλεξίπτωτο στο Μάλεμε θα πρέπει να έχει πάρει την άδεια της Περιφέρειας που έχει το πρόσταγμα για τις εκδηλώσεις και την τήρηση του Πρωτοκόλλου και του Υπουργείου Εθν. Άμυνας για να δώσει τις σχετικές άδειες πτήσεις» ανέφερε ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης που απέστειλε έγγραφο στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στον Περιφερειάρχη και τον αντιπεριφερειάρχη στο οποίο σημειώνει πως η συγκεκριμένη δράση «αποτελεί ύβρη για τους Κρητικούς και για τους Έλληνες γενικότερα. Παρακαλούμε να διερευνηθεί εάν υπάρχει οποιαδήποτε έγκριση, για τη διενέργεια δράσεων της προαναφερόμενης οργάνωσης… σε κάθε περίπτωση, είμαστε αντίθετοι σε κάθε τέτοιου είδους δράση, η οποία αποτελεί προσβολή στην μνήμη όλων αυτών που θυσιάστηκαν για την ελευθερία».
Μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο κ. Μαλανδράκης τόνισε πως κατά καιρούς «διάφοροι εκπρόσωποι συλλόγων αλεξιπτωτιστών με έχουν βρει και μου έχουν πει ότι θέλουν να αγοράσουν ένα οικόπεδο στο Μάλεμε για να μεταφέρουν εκεί το μνημείο του “Γερμανικού Πουλιού” που βρίσκεται στην Παρηγοριά. Άλλοι πάλι ότι θέλουν να κάνουν ένα μνημείο δίπλα στο γερμανικό νεκροταφείο. Προσωπικά αυτές τις πρακτικές τις σταμάτησα εκ της γενέσεώς τους ξεκαθαρίζοντας στους ανθρώπους αυτούς ότι εμείς δεν συμφωνούμε με αυτές τις δράσεις, ενώ μιλώντας με ανθρώπους στο Μάλεμε που τους προσέγγισαν για να αγοράσουν οικόπεδα τους ζητήσαμε να μην το κάνουν!».

ΑΓΝΟΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
Τα “Χ.Ν.” ζήτησαν και την άποψη της προξένου της Γερμανίας στα Χανιά που μετά από επικοινωνία της με την πρεσβεία μας τόνισε πως οι Γερμανικές αρχές δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για αυτή τη δράση και την έμαθαν χθες από τα δημοσιεύματα του Τύπου. Τόνισαν επίσης πως καμία εκδήλωση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής διοίκησης.

ΜΠΑΡΑΖ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ
Για «προσβολή στο αίμα των γονιών και των παππούδων μας, στην ιστορία της Κρήτης , στο δημοκρατικό φρόνημα του λαού της!» κάνει λόγο ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης σε γραπτή δήλωσή του.
Ο Χανιώτης βουλευτής απευθυνόμενος προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών σημειώνει: «Από ποιον πήραν άδεια αυτοί οι μεταμφιεσμένοι νεοναζί για να “τιμήσουν» την επίθεση των αλεξιπτωτιστών του Χίτλερ στην Κρήτη το Μάη του 41; Πού βρίσκουν το θράσος τα κατακάθια της ανθρώπινης ιστορίας να προβαίνουν σε τέτοια ανακοίνωση για εκδήλωση και μάλιστα με «πτώση αλεξιπτωτιστών» στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μαλεμε; Καλώ όλες τις αρχές του νησιού από την Περιφέρεια, τους δημάρχους, μέχρι τους συνδικαλιστικούς, επιστημονικούς και πολιτιστικούς φορείς, να καταδικάσουν αυτή την προγραμματιζόμενη “εκδήλωση” και με κάθε τρόπο να μην επιτρέψουν να γίνει. Περιμένω άμεση απάντηση από τους υπουργούς.
«Να μην αφήσουμε τους υμνητές του Χίτλερ και των ναζί να δηλητηριάζουν τη συνείδηση του λαού με φασιστικό μίσος, με την εγκληματική ναζιστική ιδεολογία, που από την ίδια τη φύση της εχθρεύεται το λαϊκό κίνημα», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, κάνοντας λόγο για «πρόκληση απέναντι στην αντιφασιστική συνείδηση του κρητικού λαού, τις θηριωδίες που υπέμεινε και τους χιλιάδες νεκρούς που θυσίασε στο βωμό  του ηρωικού αντιφασιστικού αγώνα των λαών».
Εντονη αντίδραση και από την περιφερειακή παράταξη “Ανυπόταχτη Κρήτη”: «Οι υμνητές των Ναζί δολοφόνων των παππούδων και των πατεράδων μας είναι ανεπιθύμητοι στο νησί μας! Είτε φορούν τον μανδύα του “πολιτικού κόμματος”, όπως η Χρυσή Αυγή, είτε ενώσεων αποστράτων. Όσα χρόνια και να περάσουν δεν ξεχνάμε τις θηριωδίες των Ναζί σε Κοντομαρί, Κάντανο, Ανώγεια και Βιάνο. Δεν ξεχνάμε την κατοχή, τις εκτελέσεις αμάχων και την πείνα που επέβαλαν στον λαό του νησιού μας».
Ερώτηση προς τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Προστασίας του Πολίτη, και Εξωτερικών, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του “Κινήματος Αλλαγής” Βασίλη Κεγκέρογλου ζητώντας «να μην πραγματοποιηθούν “οι εκδηλώσεις” που όχι μόνο αμαυρώνουν την Ελληνική Ιστορία αλλά προσβάλλουν την Εθνική μνήμη των χιλιάδων αγωνιστών που έπεσαν στα πεδία των μαχών και όλους τους Κρητικούς». Στην ερώτηση του αναφέρει προς τους υπουργούς:
Για «ανήκουστη, προσβλητική και προκλητική ενέργεια» κάνει λόγο ο βουλευτής Ηρακλείου του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης, διαμηνύοντας πως «δεν θα δεχτούμε την παραχάραξη των ματωμένων αγώνων μας από κανέναν και δεν ξεχνάμε τις θυσίες των προγόνων μας».
Οργισμένη αντίδραση από τον Αριστομένη Α. Συγγελάκη, πρόεδρος Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα:
«Δεν θα επιτρέψουμε με τις ναζιστικές φιέστες τους και τα πολεμοχαρή και μεσαλλόδοξα κηρύματά του να αμαυρώσουν τον παλλαϊκό ξεσηκωμό της Μάχης της Κρήτης και την Ελληνική και Ευρωπαϊκή λαϊκή Αντίσταση στον ναζισμό – φασιμό! Ανεπιθύμητοι!»

Στο 67ο επεισόδιο, μιλάμε για τον εμβολιασμό και την επιστροφή στην κανονικότητα, με την προέδρο του ιατρικού συλλόγου Χανίων, Παρασκευή Ορφανουδάκη

6 Comments

 1. Η διαστροφή και η κτηνωδία της φαστιστικής απολυταρχίας που αιματοκύλισε την ανθρωπότητα ας πάρει, όπως και τότε από την ιδιαιτέρα μας πατρίδα ,την απάντηση που της πρέπει: ΟΧΙ ΚΑΙ ΑΣΙΧΤΙΡ

 2. Μα σοβαρά τώρα για χαζούς και τυφλούς μας έχουν;
  Αυτά τα λάβαρα, τα σύμβολα και οι παλαιότερες εκδηλώσεις τους νομίζω δίνουν ξεκάθαρη εικόνα περί τείνος πρόκειται.

 3. Ο παχυλός τίτλος του άρθρου αναφέρει “υμνητές των Ναζί” και διαβάζοντας τόσο το άρθρο (με “μαρτυρίες/σχόλια” Πολάκη και λοιπών θηρευτών ψήφων από αδαείς), δεν ανιχνεύω τη σύνδεση της λέξης ΝΑΖΙ με την οργάνωση “European Paratroopers Association”.

  Επειδή τυχαίνω να έχω φίλο (Λονδρέζο) μέλος αυτής της οργάνωσης γνωρίζω ότι δεν έχουν σχέση με Ναζί. Όπως άλλωστε φαντάζομαι ο Κος Πολάκης δεν έχει σχέση με τον Στάλιν, τον Μάο, τον Κιμ Γιονγκ Iλ, ή τον Τσαουσέσκου ενώ είναι όλοι τους Μαρξιστές.

  Επιπλέον αναρωτιέμαι αν αναζητήθηκε η γνώμη του Έλληνα στο ΔΣ της οργάνωσης Κου Γεώργιοy Κασαγιάννη. επικοινώνησε κάποιος μαζί του και, αν ναι, ποια η γνώμη του για το ανωτέρω άρθρο; https://www.europeanparatroopers.org/about-us/who-we-are/board-of-directors.html. ‘Η μήπως είναι άραγε και αυτός «Ναζί»;

  Τέλος, με την ίδια λογική της “επανάστασης / ηρωικής αντίστασης / αντίδρασης ” που πωλεί το άθρο και οι μόνιμοι θηρευτές ψήφων του Νομού: Ποια η γνώμη σας την αναπαράσταση της “μάχης των 300” στις 18 και 19 Σεπτέμβρη αυτού του έτους – μήπως και αυτή θίγει…..τους Πέρσες; https://www.europeanparatroopers.org/events/calendar/4-training/376-ii-spartan-march.html

  Μάρκος Δασκαλάκης

   • Ισως επειδή πασχίζω να χρησιμοποιώ στοιχεία, λογική και την αρχη του “ευρύτερου καλού” αντί να παπαγαλίζω citata μαρξιστών και να οχλαγωγώ με κομμουνισμένους

  • Αναρωτιεστε αν θα θιγουν οι Περσες…. Χα χα χα… Σε ποιον τα πουλατε αυτα; Εεεεε; Στον τοπο μου κανω ο,τι θελω…δεν πάω στην Τεχερανη… Αν θελουνε να τιμησουνε τους (ναζι) αλεξιπτωτιστες ας πανε στην Γερμανια να το κανουν. Εκει είναι κοιτιδα του ναζισμου και των ναζι, και αν κανει καποιος μνεια περι εγκληματων στον ΒΠΠ, οι Γερμανοι απαντανε “οχι εμει, αλλα οι ναζι”….

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες