Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, 2022

Ανεπαρκείς αποζημιώσεις σε παραγωγούς στην Κουντούρα

Eντονες διαμαρτυρίες έχει προκαλέσει στους παραγωγούς θερμοκηπιακών καλλιεργειών της Κουντούρας η οριζόντια αποζημίωση 1500 ευρώ το στρέμμα που έδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις ζημιές από αεροστρόβιλους και χαλάζι του Νοεμβρίου του 2019.

H αποζημίωση δόθηκε μέσω των προγραμμάτων De minimis του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα ωστόσο οι εκπρόσωποι των αγροτών μιλούν για «μεγάλες αδικίες» και για παραγωγούς που δεν καλύπτονται ούτε στο ελάχιστο.
«Οταν έγινε η καταστροφή ακολούθησε μια πρώτη καταγραφή και μια δήλωση των ζημιών από κάθε παραγωγό. Εκεί έγιναν κάποια λάθη καθώς πολλοί παραγωγοί ενοικίαζαν τα θερμοκήπια που έπαθαν ζημιά  έβαλαν στις δηλώσεις το δικό τους ΑΦΜ και όχι του ενοικιαστή τους και δεν πήραν ούτε ένα ευρώ γιατί δεν φαίνονται στο ΟΣΔΕ (Ενιαία Ενίσχυση) ! Περιμέναμε ότι θα έλθει από το Υπουργείο μια επιτροπή που θα έλεγχε την όλη διαδικασία, θα κατεύθυνε του παραγωγούς ώστε να γίνει μια δίκαιη μοιρασιά των χρημάτων και αντ’ αυτού μαθαίνουμε ότι μπήκαν κάποια χρήματα τη Μ. Εβδομάδα», σημείωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σελίνου κ. Γιώργος Χαλκιάς μιλώντας στα “Χ.ν.”
Σύμφωνα με τον κ. Χαλκιά το μοίρασμα των χρημάτων προκάλεσε έντονη δυσφορία και διχόνοια στις περιοχές καθώς «επί της ουσίας αυτοί που καταστράφηκε πλήρως το θερμοκήπιο τους τα 1500 ευρώ δεν φτάνουν για να ανακατασκευάσουν ούτε  50 τμ. όχι 1000 τμ. και από την άλλη υπήρξαν παραγωγοί που είχαν δηλώσει ζημιά σε 2 στρέμματα αλλά πληρώθηκαν και για τα 10 στρέμματα που είναι ιδιοκτησία τους. Έγιναν πάρα πολλά λάθη και προκλήθηκαν πολλά προβλήματα. Δυστυχώς με το να μην κάνει ένα επανέλεγχο το Υπουργείο είχαμε όλα αυτά τα θέματα,  με αποτέλεσμα αυτοί που έχασαν τελείως τα θερμοκήπια του ουσιαστικά να μην αποζημιώνονται!».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σελίνου επισημαίνει πως οι ζημίες θα έπρεπε να αποζημιωθούν ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και όχι από το πρόγραμμα De minimis που δεν έχει μεγάλου πόρους. «Δυο αεριοστρόβιλοι, χαλάζι στο μέγεθος μεγάλου καρυδιού και συνεχή βροχή για δύο ημέρες δεν είναι φυσιολογικά φαινόμενα, είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και θα έπρεπε να χρηματοδοτηθούν από πόρους που προβλέπονται για την κλιματική αλλαγή», τόνισε χαρακτηριστικά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα