Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ανεπάρκεια υποδομών για αθλητές ΑμεΑ στα Χανιά

» Τη διαχρονική αδιαφορία τοπικών Αρχών επισημαίνει ο εθελοντής προπονητής Κώστας Νικολαντωνάκης

 

Την ανεπάρκεια στοιχειωδών υποδομών για αθλητές ΑμεΑ στα Χανιά επισημαίνει ο Κώστας Νικολαντωνάκης, εθελοντής προπονητής ΑμεΑ της “χρυσής ” πρωταθλήτριας υγρού στίβου ΑμεΑ, Εύας Χαζίζι, τονίζοντας ότι τα Χανιά υστερούν κατά πολύ συγκριτικά με το Ηράκλειο αλλά και με την άλλη Ελλάδα.

Μιλώντας στο podcast των “Χανιώτικων νέων”, στην εκπομπή “onLine” και στους Παρασκευά Περάκη και Ελένη Φουντουλάκη, ο κ. Νικολαντωνάκης αναφέρθηκε στην 16χρονη Χανιώτισσα κολυμβήτρια του Αθλητικού Σωματείου ΑμΕΑ “Μεγαλόνησος” και μέλος της εθνικής ομάδας Εύα Χαζίζι ,η οποία πρόσφατα κατέκτησε την πρώτη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης ΑμΕΑ 2021, καταρρίπτοντας κάθε πανελλήνιο ρεκόρ, προκαλώντας συγκίνηση και θαυμασμό. Ωστόσο λίγοι γνωρίζουν πως πρόκειται για ένα δύσκολο κατόρθωμα που επετεύχθη μετά από δεκάδες ώρες προπόνησης σε αντίξοες συνθήκες.
Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Νικολαντωνάκης « η Εύα είναι ένα κορίτσι με εγκεφαλική παράλυση και σπαστική τετραπληγία. Κολυμπάει ανάσκελα μόνο με χέρια. Όλοι στο Κολυμβητήριο Χανίων την γνωρίζουν. Πριν τέσσερα χρόνια με παρακάλεσαν οι γονείς της να αναλάβω την προπόνηση της και δέχθηκα ευχαρίστως. Ήταν τότε 12-13 ετών και ξεκίνησε να κολυμπάει σιγά σιγά 10 μ., 20 μ., 50 μ κτλ Και κάποια στιγμή μου λέει: “θέλω να πάω σε αγώνες”. Πώς να πεις όχι σε ένα μικρό κορίτσι ΑμεΑ ;
Η Εύα κολυμπάει ανάσκελα μόνο με χέρια και στο ένα χέρι της δεν ανοίγει η παλάμη της καλά, δεν έχουν δύναμη τα δάκτυλά της κολυμπάει με τους ώμους της και με ανοικτά χέρια προς τα πίσω. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να κερδίσει το θαυμασμό όλων με συνεχή ρεκόρ σε πανελλήνια πρωταθλήματα υγρού στίβου για ΑμεΑ, θυμάμαι ότι στο Κολυμβητήριο όλοι την χειροκροτούσανε, ήταν η μικρότερη αθλήτρια. Από το 2020 είναι στην Εθνική Ομάδα Στήριξης και πρόσφατα στην κατηγορία S2 η Εύα έκανε μεγάλες επιδόσεις και πλησίασε τα όρια για τους Παρολυμπιακούς του Τόκιο».
Ειδικότερα όσον αφορά τις υποδομές για την προετοιμασία αθλητών στα Χανιά, ο κ. Νικολαντωνάκης ανέφερε ότι οι Χανιώτες σφαιροβόλοι αθλητές του Κώστα Παπαμαρκάκη κάνουν σε ένα χωράφι προπόνηση και προπονούνται για να πάνε στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο. Ο Παπαστάμος, ο Κάχρης και η Ντουντουνάκη φύγανε από τα Χανιά γιατί δεν υπάρχουν υποδομές, η πισίνα στο Κολυμβητήριο είναι παγωμένη το Χειμώνα είναι παγωμένη και το Καλοκαίρι είναι πάρα πολύ ζεστή. Αν για αυτούς τους αθλητές είναι δύσκολες οι συνθήκες, τότε για τους αθλητές ΑμεΑ τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα. Οι άνθρωποι του Κολυμβητηρίου μας βοηθάνε όσο μπορούν, έχουμε πρόσβαση στην πενηντάρα πισίνα από την ράμπα όμως πρόσβαση στην εικοσιπεντάρα, στην δωδεκαμισάρα δεν έχουμε. Είναι παλιές οι εγκαταστάσεις. Δηλαδή όταν κολυμπούσαμε παλιά πήγαινα το καρότσι μέχρι κάτω, μετά την έπαιρνα αγκαλιά στα σκαλιά για να την κατεβάσω. Τα άτομα με εγκεφαλική παράλυση για να κολυμπάει κάποιος θέλει 28- 32 βαθμούς Κελσίου, το Χειμώνα όμως η πισίνα είναι 26-27 βαθμούς, πετρέλαιο δεν υπάρχει.. Δίνουμε τον αγώνα μας…».

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΑ

« Οι περισσότεροι δήμοι έχουν δημοτικά κολυμβητήρια, κλειστά κολυμβητήρια και για τα άτομα με αναπηρίες με κινητικά προβλήματα- εκτός του ότι έχουν δημοτικά προγράμματα για ΑμεΑ- οι πισίνες διαθέτουν αναβατόρια. Η “Μεγαλόνησος” είναι σωματείο του Ηρακλείου και κολυμπάνε σε δύο πισίνες, το Ηράκλειο έχει το Lido, έχει μια ανοικτή πισίνα που ανήκει στην Γ.Γραματεία Αθλητισμού και έχει και ένα κλειστό με εικοσιπεντάρα πισίνα κάτω από το Παγκρήτιο. Εκεί έχουν τα αποδυτήρια τους και είναι προσβάσιμο, έχουν αναβατόριο και ο προπονητής τους έχει 6-7 καρότσια με αποτέλεσμα να διευκολύνονται αθλητές ΑμεΑ και προπονητές, σε αντίθεση με τα Χανιά. Αυτή την στιγμή ο υγρός στίβος είναι το Νο1 άθλημα στα Χανιά όμως όπως είπε και η Ντουντουνάκη (σε προηγούμενο επεισόδιο της εκπομπής onLine) όμως ο Πλατανιάς ανέβηκε Α εθνική και του φτιάξανε γήπεδο! Γιατί να μην έχουμε ένα δημοτικό κολυμβητήριο στα Χανιά; Το υγρό στοιχείο γιατί απαξιώνεται; Γιατί δεν κοιτάμε πώς θα αυξήσουμε τις εγκαταστάσεις, πώς θα αυξήσουμε τον αθλητικό τουρισμό;» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Νικολαντωνάκης.
Τέλος αναφερόμενος στο τι χρειάζεται να αλλάξει για να βελτιωθεί  η ποιότητα ζωής και η καθημερινότητα των ΑμεΑ στην πόλη μας, ο κ. Νικολαντωνάκης, επισημαίνει: « ο δήμος Χανίων που έχει τόσους ειδικούς συμβούλους, γιατί δεν προσλαμβάνει και έναν ειδικό σύμβολο για τις ανάγκες των ΑμεΑ στην πόλη μας; Για παράδειγμα πρόσφατα είχαν διοργανώσει στην είσοδο του δημαρχείου Χανίων μια έκθεση ζωγραφικής για τα δικαιώματα ΑμεΑ και δεν είχε ράμπα για πρόσβαση των ΑμεΑ στον ίδιο χώρο! Μετά στους ποδηλατόδρομους στις στάσεις έχει πεζούλια, πώς θα περάσει μια μαμά με το καρότσι ή ΑμεΑ με παραπληγία στα χέρια; Ας κάνουνε σωστότερα τις μελέτες και τα έργα να μην γίνονται αποσπασματικά ή για τις ψήφους».

Παρασκευάς Περάκης και Ελένη Φουντουλάκη σχολιάζουν την επικαιρότητα και μπαίνουν… onLine με τον πρόεδρο των Πνευμονολόγων Ν. Χανίων Μιλτιάδη Μαρκάτο και τον εθελοντή προπονητή ΑμεΑ Κώστα Νικολαντωνάκη


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα