Κυριακή, 16 Ιανουαρίου, 2022

Αναβάθμιση στα… χαρτιά

» «Ανεπαρκές το προσωπικό» επισημαίνουν οι γιατροί που πραγματοποιούν συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί και στα Χανιά που διαμαρτύρονται για το μέτρο της κινητικότητας στα περιφερειακά Νοσοκομεία.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ν. Χανίων θα πραγματοποιήσει σήμερα στις δέκα το πρωί συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Νοσοκομείου.
Εν τω μεταξύ με αφορμή τα εγκαίνια της μονάδας Βραχείας Νοσηλείας, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Χανίων η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ επισημαίνει πως «“αναβάθμιση” χωρίς μόνιμο προσωπικό δεν γίνεται» ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ανδρέα Λιοδάκη, η Βραχεία Νοσηλεία και η Διαλογή που εγκανιάσθηκαν «είναι τμήματα που υπήρχαν ως δομές στο Νοσοκομείο αλλά λειτουργούσαν με κενά τα οποία παραμένουν και ως ένα βαθμό».
Όπως εξήγησε ο κ. Λιοδάκης: «συγκεκριμένα υπάρχουν κενά σε νοσηλευτές για να μπορούν να “βγαίνουν” όλες οι βάρδιες στη Βραχεία Νοσηλεία. Αυτό που έγινε στην συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ότι συγκυριακά εκμεταλλεύθηκαν τη μετακίνηση τριών νοσηλευτών από τα Κέντρα Υγείας».
Το μόνο θετικό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Γιατρών είναι ότι: «πλέον υπάρχει υπεύθυνος στο ΤΕΠ, διότι η οργάνωση των επειγόντων είναι ένα σημαντικό θέμα».
ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Ωστόσο, όπως πρόσθεσε ο κ. Λιοδάκης: «χωρίς μόνιμο προσωπικό -βάση τουλάχιστον του παλιού οργανισμού διότι οι ανάγκες έχουν αυξηθεί- χωρίς κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για “αναβάθμιση” ούτε των Επειγόντων, ούτε οποιουδήποτε άλλου τμήματος του Νοσοκομείου».
Την ίδια ώρα το ποσοστό προσέλευσης στα ΤΕΠ των δημόσιων νοσοκομείων σε παναλλαδικό επίπεδο παρουσιάζει αύξηση κατά 30-40% σε σχέση με το παρελθόν.
Αύξηση της προσέλευσης παρατηρείται και στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου Χανίων, σύμφωνα με τον κ. Λιοδάκη.
“Αγκάθι”, παραμένει ωστόσο, η υποστελέχωση σε μόνιμο προσωπικό παρά τις δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη πριν λίγους μήνες από τα Χανιά.
Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Χανίων: «πριν ενάμιση μήνα ο υπουργός Υγείας κατά την επίσκεψή του στα Χανιά είχε πει για δέκα διορισμούς μέχρι το τέλος της χρονιάς. Εμείς όμως μάθαμε από τον διοικητή, που κάναμε συνάντηση την προηγούμενη εβδομάδα, και επίσημα μας είπε: “μην περιμένετε…”. Ούτε ένας από τους δέκα που είπε ο Υπουργός, δεν έρχεται».
ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ “ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ”
«Εκτός από την υποστελέχωση του προσωπικού που πολλές φορές έχουμε αναδείξει καθώς υπάρχουν 77 κενές οργανικές θέσεις γιατρών στο Νοσοκομείο, έρχεται να προστεθεί και η περικοπή των εφημεριών. Είναι ένα φαινόμενο -προφανώς για να μειωθούν οι δαπάνες- όπου μειώνονται τα χρήματα για τις εφημερίες των γιατρών. Αυτό μεταφράζεται ότι πολλές εφημερίες ειδικευμένων μετατρέπονται από ενεργές σε ετοιμότητας. Ετοιμότητας όμως σημαίνει ότι ο γιατρός δεν υποχρεούται να είναι στο Νοσοκομείο αλλά π.χ να είναι στο σπίτι του και να έρχεται σε περίπτωση ανάγκης. Το μέτρο ισχύει για τους ειδικευμένους γιατρούς. Διότι οι ειδικευόμενοι γιατροί κάνουν μόνο ενεργές εφημερίες».
ΜΕ ΕΝΑ ΓΙΑΤΡΟ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ
Σύμφωνα με τον κ. Λιοδάκη, « πλέον αυτό που φαίνεται σαν έλλειψη, είναι ένα πραγματικό κενό. Είναι μια εφημερία που δεν είναι ενεργή ή είναι ένας γιατρός που λείπει από την εφημερία του. Για παράδειγμα υπάρχουν Τμήματα του Νοσοκομείου στα οποία εφημερεύει ένας γιατρός π.χ. στην Πνευμονολογική, στο Μικροβιολογικό, στο Ακτινολογικό κ.ά.. Είναι δηλαδή τμήματα τα οποία βγάζουν εφημερίες και με έναν γιατρό πλέον. Κατά συνέπεια αυτό σημαίνει, ότι τίθεται ένα ζήτημα για την ασφάλεια της εφημέρευσης. Κάτι το οποίο έχουμε επισημάνει ως θέμα τόσο στο Επιστημονικό Συμβούλιο, όσο και στον διοικητή κ.ά.».
Να σημειωθεί πως όσον αφορά στην μονάδα Βραχείας Νοηλείας μπορούν να παραμείνουν ταυτόχρονα 8 ασθενείς, όπου θα γίνονται οι αναγκαίες εξετάσεις και θα παρακολουθούνται από τους γιατρούς.
Έτσι, εκτιμάται πως θα αποφεύγεται η νοσηλεία σε κλινικές του Νοσοκομείου για περιστατικά τα οποία δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρά, ενώ εάν κριθεί αναγκαίο, μετά την 24ωρη παραμονή στην μονάδα Βραχείας Νοσηλείας, ο ασθενής μπορεί να μεταφερθεί στην ανάλογη κλινική του ιδρύματος.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα