Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023

Αναστάσεως Ημέρα

Ἀναστάσεως ἡμέρα και λαμπρυνθῶμεν τῇ πανηγύρει καί ἀλλήλους περιπτυξώμεθα. Εἴπωμεν, ἀδελφοί, καί τοῖς μισοῦσιν ἡμᾶς συγχωρήσωμεν πάντα τῇ Ἀναστάσει καί οὕτω βοήσωμεν Χριστός Ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας καί τοῖς ἐν τοῖς μνήμασιν ζωήν χαρισάμενος. (Δοξαστικό Πάσχα)
Mετά το θείο Πάθος που μας άφησε συγκλονισμένους και συντετριμμένους έρχεται η Ανάσταση. Πανηγυρίσετε λαοί μας παροτρύνει η Ορθόδοξη εκκλησία μας . Σήμερα πάντες χαίρονται, ευφραίνονται.
Η Ανάσταση του Χριστού λαμπρύνει τη ζωή μας και στο τέλος λαμπρύνει και το θάνατό μας, στο φως της αιώνιας ζωής.
«Εἰ γὰρ πιστεύομεν ὅτι ᾿Ιησοῦς ἀπέθανε καὶ ἀνέστη, οὕτω καὶ ὁ Θεὸς τοὺς κοιμηθέντας διὰ τοῦ ᾿Ιησοῦ ἄξει σὺν αὐτῷ» μας τονίζει ο Απόστολος Παύλος.
Η χοϊκή, ασήμαντη αμαρτωλή και ταπεινή φύση μας αναγεννημένη αφθαρτοποιημένη και τεθεωμένη βρίσκεται στο Θρόνο του Παντοδύναμου Θεού, μετά την Ανάσταση του Κυρίου.
Χωρίς Ανάσταση τα πάντα είναι ανούσια, χωρίς Ανάσταση η ζωή είναι μάταια.
Με την Ανάσταση αποκαλύπτεται όλο το μεγαλείο της πίστης μας.
Ο Σταυρός που μέχρι τώρα αποτελούσε όπλο θανάτου και τιμωρίας, τώρα αναδεικνύεται το λάβαρο της νίκης.
Από τις ωραιότερες μελωδίες της εκκλησίας μας, είναι ο Κανόνας του Πάσχα, ποίημα υμνογράφου του μελωδού  Ιωάννου Δαμασκηνού ο οποίος συγκινεί βαθύτατα όσους γνωρίζουν, πως η τελετή της Αναστάσεως δεν τελειώνει με την ανάγνωση του Αναστάσιμου Ιερού Ευαγγελίου, στον περίβολο της εκκλησίας και το «κάψιμο του Ιούδα» .
Ο Κανόνας αποτελείται από οκτώ ωδές (Α, Γ, Δ, Ε, ΣΤ, Ζ, Η, Θ). Θα αναφέρομε μόνο την πρώτη για το μεγαλείο του νοήματος
«Αναστάσεως ημέρα! Λαμπρυνθώμεν λαοί, Πάσχα Κυρίου Πάσχα. Εκ γαρ του θανάτου προς ζωήν και εκ γης προς Ουρανόν, Χριστός ο Θεός ημάς διεβίβασεν, επινίκειον άδοντας»
Συνεχίζει να συγκινεί και να θέλγει και να ικανοποιεί βαθύτατα, όσους δεν τρέπονται σε άτακτη φυγή με το άκουσμα του Χριστός Ανέστη.
Χρόνια Πολλά – Χριστός Ανέστη- Αληθώς Ανέστη


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Αγαπητέ μας φίλε, Πέτρο, “ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ, ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ!!”. Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε θερμά για το ανεπανάληπτο και περιεκτικότατο άρθρο σου που τονώνει την πίστη μας στον Τριαδικό Θεό και μας οπλίζει συνάμα με τη θεία χάρη και την άπειρη αγάπη του αναστάντος Θεανθρώπου και Κυρίου μας. Να’ σαι καλά και πάντα τέτοιες πνευματικές δημιουργίες. ΑΛΛΩΣΤΕ, ο Αποκώρονας έδωσε και συνεχίζει να δίνει τόσο πολλά στον πολιτισμό και ιδιαίτερα στον απλό και παραδοσιακό τρόπο ζωής, κι ας φαίνεται ότι χάνεται αυτός!. Με φιλική αγάπη Γιώργος – Αφροδίτη Καραγεωργίου ΧΑΝΙΑ.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα