Τρίτη, 16 Αυγούστου, 2022

Αναπάντητα ερωτήματα στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων

Διαξιφισμοί… επί των διαγραμμίσεων και των ασφαλτοστρώσεων στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων με τους Τάσο Βάμβουκα και Γρηγόρη Αρχοντάκη να ασκούν κριτική για καταστάσεις και χειρισμούς της δημοτικής Αρχής, χωρίς να λάβουν επί της ουσίας απάντηση.

Με τα θέματα ημερήσιας διάταξης να είναι τυπικά η συζήτηση επικεντρώθηκε στις ανακοινώσεις του δημάρχου και των επικεφαλής των παρατάξεων.
Ειδικότερα στις αναφορές του κ. Σημανδηράκη για το έργο των αθλητικών εγκαταστάσεων στο Κουμπέ και των εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης στα σχολεία που είναι σε εξέλιξη, ο τέως δήμαρχος Τ. Βάμβουκας σχολίασε πως τα συγκεκριμένα έργα μελετήθηκαν και το δεύτερο και εντάχθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Το ίδιο είχε γίνει – τόνισε ο κ. Βάμβουκας – και για τις ασφαλτοστρώσεις που επίσης γίνονται σήμερα. Αναφερόμενος στο χθεσινό πρωτοσέλιδο θέμα των “Χ.Ν.” για τη μελέτη για τα Νεώρια ζήτησε καλύτερη ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου από την μελετητική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης.
«Υπάρχει κάποιος καινούργιος σχεδιασμός από εσάς;» αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στη δημοτική αρχή ο κ. Γρηγόρης Αρχοντάκης σχολιάζοντας πως «αν υπάρχει βραβείο χειρότερο διαγραμμισμένου δήμου αυτό θα το πάρει ο Δήμος Χανίων». Παράλληλα ζήτησε να μάθει «που είναι το μηχάνημα που μας είχε πει ο κ. Δήμαρχος ότι σε 2-3 μήνες θα έχει κάνει παντού διαγραμμίσεις;». Ο ίδιος παρατήρησε πως με εξαίρεση τη Χατζ. Γιάνναρη δεν έχει γίνει καμία ασφαλτόστρωση σε βασικές οδηγικές αρτηρίες της πόλης των Χανιών, παρότι η καραντίνα λόγω κορωνοιού θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να γίνουν αυτές οι εργασίες ώστε να μην υπάρχει αναστάτωση.
Aπό την παράταξη του Α. Παπαδογιάννη ο κ. Σπύρος Αποστολάκης μίλησε για τα προβλήματα με την καθαριότητα ζητώντας καλύτερη συνεργασία με τους επιχειρηματίες, ενώ πρότεινε στη δημοτική αρχή να προχωρήσει η υπογειοποίηση των κάδων.
Για προβλήματα στο “Πόρτα-Πόρτα” μίλησε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Μ. Τσουπάκης τονίζοντας πως τα σκουπίδια πρέπει να βγαίνουν από τους καταστηματάρχες όταν περνάει το αυτοκίνητο της καθαριότητας.
Απαντώντας για το μηχάνημα που φτιάχνει διαγραμμίσεις ο αντιδήμαρχος κ. Γ. Νικηφοράκης ανέφερε πως «το μηχάνημα δεν έχει σταματήσει να δουλεύει ούτε μέρα! Τώρα χρησιμοποιείται για διαγραμμίσεις σε σχολειά και για διαγραμμίσεις σε περιαστικές περιοχές. Το πρόβλημα με τις διαβάσεις είναι ότι μαυρίζουν εύκολα, ψάχνουμε να δούμε πως θα το διορθώσουμε».
Παίρνοντας τον λόγο ο δήμαρχος Π. Σημανδηράκης ενημέρωσε πως εγκρίθηκε από το “Α. Τρίτσης” η αγορά των ηλεκτρικών λεωφορείων από το Δήμο Χανίων ενώ προχωράει η διαμόρφωση περιφερειακού χώρου στάθμευσης στον Κλαδισό από όπου τα ηλεκτρικά λεωφορεία θα μεταφέρουν τους πολίτες προς το κέντρο. Επίσης μίλησε για μια σειρά από ασφαλτοστρώσεις που γίνονται στην πόλη και για σχέδιο του Δήμου που υλοποιεί τις προτάσεις των τοπικών συμβουλίων. Άφησε αιχμές για τις αναφορές της αντιπολίτευσης πως αυτός που δεν βλέπει τις ασφαλτοστρώσεις «μάλλον δεν ζει στην πόλη».

ΑΥΣΤΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στη δική του δευτερολογία ο κ. Γρ. Αρχοντάκης έκανε λόγο για απάντηση του δημάρχου που είχε «πολύ μεγάλη δόση αγένειας και πολύ μεγάλη δόση θρασύτητας . Αγένεια γιατί είπε ότι ζω αλλού και όχι στα Χανιά και θρασύτητας επειδή είπε ότι προβλήματα στα ασφαλτικά και στο σύνολο του οδοστρώματος του Δημου Χανίων θα λυθούν και επειδή θα λυθούν κακώς κάνουμε κριτική ! Οι δρόμοι της πόλης είναι σε άθλια κατάσταση. Ο Δήμαρχος μπορεί να μένει στα Χανιά αλλά δεν κυκλοφορεί πολύ στα Χανιά γιατί αν κυκλοφορούσε θα έβλεπε το δίκτυο της πόλης και των περιαστικών περιοχών.» Ο κ. Σημανδηράκης δεν σχολίασε κάτι πάνω στην τοποθέτηση αυτή.

Σχολιάζοντας την αναφορά του αντιδημάρχου κ. Γ. Νικηφοράκη τόνισε πως «ο κ. Αντιδήμαρχος δήλωσε περήφανος για το διαγραμμιστικό. Διαγραμμιστικό πήρε αλλά διαγραμμίσεις δεν έχουμε πουθενά! Και είπε ότι δεν γνωρίζει γιατί σβήνει το χρώμα στις διαβάσεις! Τι άλλο θα ακούσουμε από τη δημοτική αρχή».
Το θέμα του “Ιντζεδίν” έβαλε ο κ. Ν. Βουρλάκης , ενώ αναφέρθηκε και στην διαχείριση της πανδημίας επιρρίποντας ευθύνες στην κυβέρνηση αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Βολές σε βάρος της κυβέρνησης τόσο για το θέμα του νόμου δημιουργίας αναπτυξιακών επιχειρήσεων στους Δήμους, όσο και για τις ανατιμήσεις σε όλα τα βασικά είδη και τη διαχείριση της πανδημίας εξαπέλυσε ο κ. Γ. Σαρρής.

 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

Τα προβλήματα με το κυκλοφοριακό έθιξε η κα. Ν. Αποστολάκη που εκτίμησε πως η κατασκευή των ποδηλατόδρομων με τον τρόπο που έγινε συνέβαλλε σε αυτό.
«Όποιος πιστεύει ότι στο κυκλοφοριακό συνέβαλε η ύπαρξη των ποδηλατοδρόμων αγνοεί τη πραγματικότητα» απάντησε ο δήμαρχος σημειώνοντας πως για το κυκλοφοριακό οφείλεται «η νοοτροπία μας που θέλουμε να πάμε παντού με το ΙΧ, να διπλοπαρκάρουμε, η έλλειψη αστυνόμευσης ».
Το ζήτημα των χρηματοδοτήσεων από την Περιφέρεια Κρήτης μετά πό σχετικό δημοσίευμα των “Χ.Ν.” έθιξε ο Δ. Λειψάκης παρατηρώντας πως η ανάπτυξη στο νησί πρέπει να είναι ισομερής. Για τις καθιζήσεις της Λεωφόρο Καζαντζάκη και στους τρόπους αντιμετώπισης τους ρώτησε ο κ. Γ. Κουκουβιτάκης ζητώντας επίσης να μάθει αν έχουν ενταχθεί σε κωδικούς οι χρηματοδοτήσεις που είχαν εξαγγελθεί για τους Ιταλικούς στρατώνες και τη Δημ. Αγορά.

 

Ψήφισμα Δημοτ. Συμβουλίου για τους εμβολιασμούς

Το Δ.Σ. ενέκρινε ψήφισμα που κατέθεσαν 7 δημ. Σύμβουλοι . «Το επόμενο κύμα της πανδημίας της covid 19 είναι ήδη εδώ και ενισχύεται με ραγδαίους ρυθμούς. Απειλεί για ακόμη μια φορά την υγεία και τη ζωή των συνανθρώπων μας αλλά και την οικονομική και κοινωνική μας ζωή. Ιδιαίτερα στην Κρήτη τα επιδημιολογικά δεδομένα επιδεινώνονται καθημερινά και η διασπορά του ιού είναι πλέον μεγάλη. Οι κίνδυνοι από την εξάπλωση της νόσου σε όλο το νησί είναι άμεσοι. Η βασική άμυνα που διαθέτουμε απέναντι στον ιό είναι τα εγκεκριμένα εμβόλια που κυκλοφορούν. Μόνο με τον μαζικό εμβολιασμό θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τον έλεγχο της πανδημίας και την επιστροφή μας σε συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας και κανονικότητας. Τα εμβόλια που διατίθενται είναι αποτελεσματικά και ασφαλή, καθώς έχουν ήδη χορηγηθεί περισσότερες από 3,5 δισ. δόσεις παγκοσμίως σε σχεδόν 2 δισ. συνανθρώπους μας. Στα Χανιά υπάρχουν ακόμη κάποιες δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Ως Δημοτικό συμβούλιο τούς καλούμε να το κάνουν, για τους ίδιους αλλά και για το κοινωνικό σύνολο. Ας αποκτήσουμε ανοσία εμβολιαζόμενοι και όχι μέσα από τη νόσηση. Κανείς δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής απέναντι στη νόσο. Είναι απρόβλεπτη και συχνά αφήνει πίσω της επιβαρύνσεις πολύ σημαντικές για τον οργανισμό. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας ούτε να γίνουν μεταδότες ούτε να γίνουν μεταλλάκτες του ιού. Η ασφάλεια όλων περνάει και από την ευθύνη του καθενός από εμάς.»
Το ψήφισμα κατέθεσαν δημ. Σύμβουλοι γιατροί και φαρμακοποιοί και συγκεκριμένα οι:
Αρχοντάκης Γρηγόρης, Βαλυράκης Στέλιος, Βάμβουκας Αναστάσιος,
Γεωργακάκης Γιώργος, Κουρούσης Χαράλαμπος, Σφυράκης Γιάννης, Τελεμένης Βαΐτσης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Κρητικά πανηγύρια

Πολλά είναι τα παραδοσιακά κρητικά πανηγύρια που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στα Χανιά, τραβώντας το ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών των Χανίων στην ενδοχώρα του...

Σύλληψη 37χρονου για ενδοοικογενειακή βία στην Κίσσαμο

Στην σύλληψη ενός 37χρονου άντρα για ενδοοικογενειακή βία προχώρησαν αστυνομικοί της Κισσάμου το βράδυ του Σαββάτου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 25χρονη έγκυος σύζυγος του συλληφθέντα...

Το Ι.Χ. κατέληξε… στον τοίχο!

Πάνω σε εξωτερικό τοιχείο κατοικίας στην οδό Νικηφόρου Φωκά στο Κουμ Καπί έπεσε ΙΧ αυτοκίνητο τις πρωινές ώρες της Κυριακής λίγο πριν τις 6. Από...

Αυξημένη επισκεψιμότητα στην ενδοχώρα των Χανίων

» Τονωτική ένεση για την οικονομία της υπαίθρου “Ζωή” στην ενδοχώρα δίνουν χιλιάδες Ελληνες αλλά και ξένοι επισκέπτες που κατακλύζουν τα χωριά του νομού Χανίων....

Εκκλησίες, μοναστήρια και εξωκλήσια αφιερωμένα στην Κοίμηση της Θεοτόκου στα Χανιά

Ο Αύγουστος είναι ο τελευταίος μήνας του Καλοκαιριού και αφιερώνεται στην Παναγία με τις δέουσες δοξασίες ως μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης. Σε...

Υπερφυσικά… φαινόμενα στα Χανιά

Μέρες της Παναγιάς και πολλοί είναι αυτοί που προσδοκούν θαύματα που θα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη. Κατά πως φαίνεται, σε θαύμα ή μάλλον σε...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα