Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021

Ανακληθείσα βράβευση

Στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου έγινε το Σάββατο 24/7/21 η κατ’ έτος δεξίωση για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, καθώς σημειώνονται 47 χρόνια υπό τη σκιά του «πρωτοκόλλου». Κάθε φορά που γίνεται η γιορτή, όταν δεν επαναλαμβάνονται μνήμες και γεγονότα που σημάδεψαν και έβλαψαν εθνικά συμφέροντα, εστιάζεται το ενδιαφέρον στο ενδυματολογικό των κυριών και στα πηγαδάκια, που σχολιάζονται τα πολιτικά, το ποιοι προσκλήθηκαν και πώς θα στραφεί προς τα εκεί ο φακός. Πάντοτε ξεχωρίζουν διακεκριμένοι επιστήμονες, προσωπικότητες, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, επιχειρηματίες και διαπρέψαντες στο εξωτερικό, οι αριστεύσαντες στις πανελλήνιες εξετάσεις ή στον αθλητισμό, μέχρι και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, που δεν πρόλαβε να ‘ρθει.

Μέσα σ’ αυτές τις εκδηλώσεις φέτος είχε προγραμματιστεί η βράβευση σπουδαίου ατόμου, που συντόνιζε «επιχειρήσεις διάσωσης σε ανθρωπιστικές αποστολές». Σε μερικούς κύκλους όμως, ονόματα δεν λέμε, δεν άρεσε η εν λόγω βράβευση και μία ημέρα πριν την εορτή πρότειναν να ανακληθεί. Τούτο δεν υπεδείχθη απ’ το Υπουργείο Εξωτερικών, ούτε από την Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά από βουλευτή της κυβερνώσας παράταξης. Εισακούστηκε η υπόδειξη και ανακλήθηκε η βράβευση.

Τώρα παραμένει το ερώτημα ποιος εξετέθη; Μήπως αυτός που θα απέδιδε τα εύσημα; Αλλά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά το Σύνταγμα είναι ανεύθυνη. Δεν παίρνει αποφάσεις, αλλά δεν επιτρέπεται να την εκθέτει κανείς. Θα μπορούσε η Π.τ.Δ. ν’ αρνηθεί την ακύρωση της βράβευσης, εφόσον είχε ανακοινωθεί, ασπαζόμενη ασυνήθιστες αντιλήψεις για την κοινωνία, την πολιτική και τις απόψεις κρατικών φορέων; Επί Παυλόπουλου, θα τολμούσε κάποιος να κάνει τέτοια πρόταση και να εισακουστεί;

Είναι πράγματα αυτά; Υπάρχουν δυσκολίες στη συνύπαρξη προσώπων της πολιτικής και πολιτειακής εξουσίας; Η αναζήτηση της πραγματικότητας θα πρέπει να γίνει, αφού τοποθετηθούν αμερόληπτα όσοι ασχολούνται με τα «εορταστικά», πράγμα που δεν έγινε. Το βραβείο, σωστά αν προτάθηκε και… σωστά αν αποφασίστηκε η ανάκληση του, είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει την πολιτική ηγεσία ενός σύγχρονου κράτους με δικαιοσύνη, χωρίς μισαλλοδοξία και εθνικιστικές εξάρσεις.

Εντυπωσιάζει, πώς η κ. Σακελλαροπούλου, η οποία εκφράζει την εθνική συνείδηση, σχολιάζεται αρνητικά, για μια ακόμα φορά, αναιτίως. Αίσθηση προκαλεί η σπουδή με την οποία κρίνεται η Π.τ.Δ., αφότου εξελέγη στη θέση της ανώτατης πολιτειακής Άρχουσας της Ελλάδας, από ανθρώπους, οι οποίοι την ψήφισαν. Είναι δε αξιοπρόσεκτο ότι δεν κρίνεται για τη μόρφωση ή την επαγγελματική της κατάρτιση, που εξετίμησε ο κ. Μητσοτάκης την πρότεινε για Π.τ.Δ. και ο κ. Τσίπρας κράτησε θέση αρχών, υποστηρίζοντας την, παρά την άποψη του, να ξαναψηφισθεί ο «καραμανλικός» κ. Παυλόπουλος. Κρίνεται για ήσσονος σημασίας ζητήματα, κυρίως για την ενδυματολογική της εμφάνιση και τι παπούτσια φοράει.

Σε κάθε παρουσία της, πάντως, δείχνει ότι είναι ενεργό μέλος της ελληνικής κοινωνίας και δεν κατατάσσεται στα στεγανά που συνηθίσαμε να εντάσσουμε τους Ανώτατους Άρχοντες.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες