Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

Ανακαλύπτοντας την τέχνη των κόμικς

» Δημιουργοί μιλούν στα “Χ.ν.” με αφορμή το “Chaniartoon” festival

Για την ένατη Τέχνη, τo κόμικ ή αλλιώς το εικονογράφημα μιλούν στη σειρά “onLine” στο podcast των “Χανιώτικων νέων”, οι γνωστοί δημιουργοί κόμικ Σπύρος Δερβενιώτης, Αλεξία Οθωναίου και ο Χανιώτης Ιάσονας Μπολιεράκης οι οποίοι συμμετέχουν στο 5o φεστιβάλ Chaniartoon που πραγματοποιείται στα Χανιά.
Οι ίδιοι μιλούν για το μέλλον της συγκεκριμένης οπτικής Τέχνης, τονίζοντας ότι το κόμικ θα συνεχίσει να ανθίζει στον ψηφιακό κόσμο όσο η δύναμη του παραμένει ο αφηγηματικός χαρακτήρας του.

ΣΠΥΡΟΣ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗΣ
Η ηλεκτρονική άνθιση του κόμικ

«Η ψηφιακή εποχή που έχει έρθει για τα κόμικς εδώ και μια δεκαετία τα έχει βοηθήσει στο εξής: καλλιτέχνες καταρχήν να απελευθερωθούν από την βάσανο να κρέμεται η τύχη τους από εταιρίες, εκδοτικές κτλ Πλέον χάριν στα social media ο καθένας μπορεί να φτιάξει το δικό του brand και να μπορέσει να βρει και να επικοινωνεί με το κοινό του. Να έρθει σε επαφή με ανθρώπους που μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα, με τους ανθρώπους που θεωρητικά θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν για την δουλειά τους, το έργο τους. Κι έτσι ανθούν οι αυτο-εκδόσεις, οι μικρότερου βεληνεκού εκδοτικές. Υπάρχει μια ποικιλία και μια άνθιση πλέον πολλών καλλιτεχνών οι οποίοι παλιά θα τα βρίσκανε σκούρα ακόμα και να ξεκινήσουνε το επάγγελμα. Επίσης η διάδοση των κόμικς διαδικτυακά έχει βοηθηθεί πάρα πολύ. Ένα εγχώριο παράδειγμα είναι η πλατφόρμα so comic η οποία λειτουργεί μόνο με Έλληνες καλλιτέχνες που παράγουν σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση καινούργια επεισόδια από σειρές που μοιράζονται μέσω social media με ένα ευρύ κοινό. […] Όλα αυτά βοήθησαν το κόμικ στην κυριολεξία να επιβιώσει σε μια εποχή που το χαρτί, ο Τύπος, τα περιοδικά ζουν μια πάρα πολύ δυσμενή περίοδο. Η Τέχνη των κόμικς η οποία έχει σπαραχθεί από τον κινηματογράφο, από τις σειρές, καταφέρνει να επιβιώνει ώστε να δίνει σπόρο και για επόμενες γενεές.
Ταυτόχρονα με την ηλεκτρονική άνθιση του κόμικ, ο άλλος λόγος που τα κόμικς εξακολουθούν να επιβιώνουν και να ανθίζουν νέα ταλέντα είναι η αξιοπρεπής παραγωγή φεστιβάλ. Δηλαδή το γεγονός ότι γίνονται μεγάλες διοργανώσεις κόμικς και στα Χανιά είναι ευχής έργον που βοηθάει τις τοπικές κοινωνίες να έρθουν σε επαφή με κάτι το οποίο κάποτε μπορεί να θεωρούνταν και μητροπολιτικό. Το Chaniartoon το έχω παρακολουθήσει από τα γεννοφάσκια του και χαίρομαι που κάθε χρόνο πολλαπλασιάζει το βεληνεκές του, την τεχνογνωσία του, την συμμετοχή καλλιτεχνών σε αυτό, την αξιοπιστία του. Και χαίρομαι πραγματικά γιατί είδα από την αρχή πως ξεκίνησε με πόσο πραγματικά άδολο και αγνό μεράκι και με πόση αγάπη η οποία εκπορεύτηκε από το φεστιβάλ και επιστράφηκε από τους δημιουργούς».

ΑΛΕΞΙΑ ΟΘΩΝΑΙΟΥ
Οπτική αφηγηματική Τέχνη

«Το κόμικ είναι μια αφηγηματική τέχνη που είναι απαραίτητη στην ζωή μας, υπάρχει εκατοντάδες χρόνια και θα συνεχίσει να υπάρχει. Μπορεί να αλλάζει κατά κάποιον τρόπο μορφές όπως αλλάζει και η ζωή μας λόγω της τεχνολογίας, έτσι το κόμικ προσαρμόζεται. Δηλαδή ενώ παλιότερα τα έντυπα κόμικς ήταν πολύ δημοφιλή, την τελευταία δεκαετία έχει μπει το web-comic στην ζωή μας λόγω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κι έτσι μπορεί κάποιος να τα βρει σε ιστοσελίδες και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε facebook, instagram, pinterest. Οπότε νομίζω ότι το comic έχει βρει ως μέσο την θέση του στην ψηφιακή εποχή.
Διοργανώσεις όπως το φεστιβάλ Chaniartoon με χαρποιούν πάρα πολύ και με γεμίζουν αισιοδοξία για το μέλλον γιατί είναι πολύ σημαντικό κόσμος σε όλη την Ελλάδα να μπορεί να έρχεται σε επαφή με όλες τις μορφές τέχνης. Επίσης είναι σημαντικό και για εμάς τους καλλιτέχνες που οι περισσότεροι ζούμε στην Αθήνα να έχουμε την ευκαιρία να ερχόμαστε σε επαφή με το κοινό σε άλλες περιοχές της χώρας. Με το Chaniartoon ήρθα σε επαφή πριν δύο χρόνια και προσωπικά με συγκινεί το ότι μια ομάδα ανθρώπων χωρίς να έχουν κάποιο οικονομικό συμφέρον μπαίνουν σε μια απαιτητική διοργάνωση που θέλει πολύ κόπο και ενέργεια. Είναι ευτύχημα που μπορούμε να βρεθούμε σε ένα τέτοιο μέρος όπως το Chaniartoon στα Χανιά όπου μπορούμε να συναντηθούμε και να μιλήσουμε για την δουλειά μας».

ΙΑΣΟΝΑΣ ΜΠΟΛΙΕΡΑΚΗΣ
Τρόπος έκφρασης

« Με το κόμικ ασχολούμαι τα τελευταία δύο χρόνια από όταν ξεκίνησε η καραντίνα. Πιο παλιά ζωγράφιζα ως αυτοδίδακτος, έπειτα αφού τελείωσα γραφιστική στο ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου πήγα για σπουδές γραφιστικής στην ΑΚΤΟ και στη συνέχεια έναν χρόνο σπουδές animation. Μου αρέσει να συνθέτω στοιχεία σε ένα έργο, να συνθέτω δηλαδή μια ιστορία με πολλές πληροφορίες. Το comic μου βγάζει την νοσταλγία της παιδικής ηλικίας και είναι ένας λόγος που μου αρέσει πάρα πολύ. Για παράδειγμα μου θυμίζει τα καρτούν που βλέπαμε ως παιδιά τα κόμικ που διαβάζαμε στα παλιότερα χρόνια, τα χρόνια της αθωότητας. Το κόμικ θα συνεχίσει να επιβιώνει στην ψηφιακή εποχή όπως ακριβώς έγινε και με το έντυπο και ψηφιακό βιβλίο. Συνεχίζουμε να διαβάζουμε βιβλία έστω και μέσα από τάμπλετς ή κινητά. Στο Chaniartoon συμμετέχω με διαφορετικά έργα μου με θεματολογία από τα Χανιά και την Κρήτη όπως ο Μινωικός πολιτισμός κ.α».

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΤΕΧΑΚΗ
Ξεκινά σήμερα το 3ήμερο Artist Alley του Chaniartoon

48 καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα έρχονται σήμερα στα Χανιά για να παρουσιάσουν τα έργα τους στην δράση Artist Alley του 5ου Chaniartoon, στην πλατεία Κατεχάκη. Η δράση θα διαρκέσει έως τις 26 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για ένα απολαυστικό και πολύ πλούσιο τριήμερο, με αμέτρητα κόμικς, posters, artworks κ.α. 24 περίπτερα θα στεγάσουν τόση τέχνη και καλλιτεχνικές ιστορίες και θα σημάνουν την έναρξη μιας μεγάλης γιορτής για τον κόσμο του κόμικ. Τα «εγκαίνια» θα γίνουν σήμερα στις 19:00, στην Πλατεία Κατεχάκη, στο ενετικό λιμάνι.

ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Εντυπωσίασε ο “ Ίαν ο μονόκερος”

Μαγικό και γεμάτο περιπέτειες ήταν το ταξίδι στην αυλή της Παιδικής – Εφηβικής Βιβλιοθήκης στο Δημοτικό Κήπο, με τον συγγραφέα Σπύρο Γιαννακόπουλο. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν, εμπνεύστηκαν και βοήθησαν τον Ίαν τον μονόκερο να τρέξει και πάλι στο Λιβάδι του Ονείρου. Στη συνέχεια ο συγγραφέας ξεναγήθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη από την Προϊσταμένη της, Βιβή Χουδαλάκη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Chaniartoon σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη .


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Δύο νεκροί από το τροχαίο στην Κίσσαμο (βίντεο)

Δύο νεκροί είναι ο απολογισμός του τροχαίου που σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην Κίσσαμο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε όταν...

Αίσιο τέλος στην εξαφάνιση 46χρονης στην Κίσσαμο

Αίσιο τέλος είχε εξαφάνιση της 46χρονης που είχε αναζητούνταν από τις 26 Ιουνίου στην Κίσσαμο. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία η γυναίκα επικοινώνησε με...

Προσπάθειες ανάνηψης για τον 37χρονο που ακρωτηριάστηκε

Διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χανίων παραμένει ο 37χρονος Χανιώτης που ακρωτηριάστηκε μετά από τροχαίο στις 18/6 στο Καλαμάκι. Σύμφωνα με πληροφορίες οι γιατροί συνεχίζουν...

Ταλαιπωρία επιβατών στο αεροδρόμιο Χανίων

Ταλαιπωρια για επιβάτες πτήσεων στο αεροδρόμιο Χανίων. Μεγάλη καθυστέρηση έχει η βραδινή πτήση της Aegean από Αθήνα προς Χανιά, στους επιβάτες της οποίας ανακοινώθηκε οτι...

Κρητικές γιαγιάδες vs Trappers – Viral το βίντεο

Το γύρο του διαδικτύου κάνει το βίντεο με τις Κρητικές γιαγιάδες vs Trappers που δημοσιεύτηκε από την εκπομπή Καλοκαίρι στο Νότο: [youtube https://www.youtube.com/watch?v=sEJzkkIAkCM]

Μ. Δούκα: «Τα Χανιά είναι η δική μου πρωτεύουσα του κόσμου»

«Τα Χανιά είναι η δική μου πρωτεύουσα του κόσμου. Είναι περιουσία και προίκα μου ότι μεγάλωσα σε αυτά». Η Μάρω Δούκα εμφανώς συγκινημένη ξετύλιξε...

1 Comment

 1. Μήνυμα προς τους διοργανωτές του Artist Alley :

  Οι 48 καλλιτέχνες ασφαλώς και μπορούν να επικοινωνήσουν στον κόσμο τη δουλειά τους με τα stickers και πολλά άλλα, όμως και εμείς οι Χανιώτες επιθυμούμε η πόλη μας να είναι καθαρή και όχι με κολλημένα παντού stickers και πολλά άλλα!

  Ενημερώστε τους συμμετέχοντες 48 καλλιτέχνες που θα έρθουν από όλη την Ελλάδα, πως η δικαιολογία «δεν ήξερα, δεν ρώτησα» δεν θα αποτρέψει το Αυτόφωρο, είτε τα αυτοκόλλητα ενδεχομένως κολληθούν από τους ίδιους είτε ενδεχομένως από άλλους που θα τα έχουν όμως προμηθευτεί από αυτούς από το Artist Alley.

  Τα αδιευκρίνιστα «πολλά άλλα» ελπίζω να μην συμπεριλαμβάνουν γκράφιτι, γιατί στα Χανιά εδώ και χρόνια εφαρμόζεται το πρότυπο «Μοντέλο αντιμετώπισης του προβλήματος των γκράφιτι» που στέλνει τους παραβάτες γκραφιτάδες στο Αυτόφωρο ή μεριμνά για την αποστολή κατ’ οίκον της σχετικής κλήσης.

  Επειδή «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους»…

  Καλή επιτυχία στο Artist Alley του 5ου Chaniartoon !

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα