30.1 C
Chania
Κυριακή, 20 Ιουλίου, 2025

Ανακαλείται ο τίτλος από τον Χάινς Ρίχτερ – Το χρονικό της συνεδρίασης

Την ανάκληση του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα από τον καθηγητή Χ. Ρίχτερ εισηγήθηκε με ομόφωνη απόφαση στην Κοσμητεία της Σχολής Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης στη μαραθώνια Γενική Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε χθες στις εγκαταστάσεις του τμήματος στην πανεπιστημιούπολη του Γάλλου στο Ρέθυμνο. Η γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε με παρόντα 15 μέλη, επομένως με ικανοποιητική απαρτία, και είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η απόφαση ελήφθη με ομοφωνία.
Πρόκειται για μια απόφαση που περίμενε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η τοπική κοινωνία, αφού δύο χρόνια μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για τις αναφορές βιβλίου του για τη Μάχη της Κρήτης και την εν κρυπτώ αναγόρευση του Γερμανού ακαδημαϊκού καθώς και την πολύκροτη δίκη που ακολούθησε, πάγιο αίτημα αποτελούσε η επίσημη τοποθέτηση του ακαδημαϊκού ιδρύματος και συγκεκριμένα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, σε σχέση με την υπόθεση του καθηγητή Ρίχτερ. Παράλληλα, είναι η πρώτη φορά, μετά από 40 χρόνια λειτουργίας του Πανεπιστημίου, που ανοίγει συζήτηση για ανάκληση τίτλου.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η είδηση για την εισήγηση ανάκλησης έγινε πολύ γρήγορα γνωστή στο Ρέθυμνο και μάλιστα ανακοινώθηκε από τον δήμαρχο, Γιώργο Μαρινάκη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου και έγινε δεκτή με ικανοποίηση από όλους τους δημοτικούς συμβούλους.
Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε μετά και από την ανακοίνωση του πρυτανικού συμβουλίου με την οποία ζητούσε από το Τμήμα να επανεξετάσει το ζήτημα μετά τις προκλητικές δηλώσεις του καθηγητή Ρίχτερ στα Ελληνικά και Διεθνή ΜΜΕ.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως οι καθηγητές του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης κκ Δημήτρης Ξενάκης και Δημήτρης Κοτρόγιαννος, είχαν ζητήσει τις προηγούμενες ημέρες, μέσα από την πολυσέλιδη αιτιολογική έκθεση που υπέγραψαν την ανάκληση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα από τον καθηγητή Ρίχτερ.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ
Πιο συγκεκριμένα, στην έναρξη της συνεδρίασης λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι το «παρών» έδωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας Ζώρας, ο οποίος ενημέρωσε τη γενική συνέλευση για τη δυσφορία που έχουν προκαλέσει οι τοποθετήσεις του Γερμανού ακαδημαϊκού σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους στα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, μετά τη λήξη της δίκης στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ρεθύμνου.
Ο κ. Ζώρας εξερχόμενος από την αίθουσα συνεδρίασης λίγο αργότερα, δήλωσε χαρακτηριστικά πως εκφράστηκαν οι απόψεις της Πρυτανείας, ωστόσο όποια απόφαση και αν ληφθεί από τη γενική συνέλευση του τμήματος θα είναι σεβαστή.
Η μαραθώνια συνεδρίαση συνεχίστηκε με αρχική πρόταση να σταλεί προειδοποιητική επιστολή προς τον Γερμανό ακαδημαϊκό στην οποία θα επισημαίνεται να διατηρήσει πιο χαμηλούς τόνους. Σύντομα ωστόσο η συγκεκριμένη πρόταση απομακρύνθηκε από το τραπέζι και η συζήτηση συνεχίστηκε με επικρατέστερη την άποψη για ανάκληση του ακαδημαϊκού τίτλου που επικεντρώθηκε στο σκέλος της αιτιολόγησης προκειμένου να εκφράζει το σύνολο των καθηγητών του τμήματος. Υπενθυμίζεται πως από τον Δεκέμβριο του 2014, ορισμένοι καθηγητές είχαν τηρήσει ξεκάθαρη στάση ως προς το ζήτημα της ανάκλησης του τίτλου, μια συζήτηση ωστόσο που «πάγωσε» το 2014 και τελικά συνεχίστηκε χθες στην αίθουσα συνελεύσεων του τμήματος.
Στη διάρκεια της συζήτησης τέθηκε μεταξύ άλλων και η αναγκαιότητα αποκατάστασης των σχέσεων του Πανεπιστημίου με την κοινωνία.
Η γενική συνέλευση, μετά από επτάωρη συνεδρίαση, συμφώνησε ομόφωνα στην εισήγησή της για ανάκληση του ύψιστου ακαδημαϊκού τίτλου, του Επίτιμου Διδάκτορα Π.Κ που έχει αποδοθεί στον Χ. Ρίχτερ.
Η εισήγηση θα παραπεμφθεί στην Κοσμητεία της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών που αποτελεί το όργανο που θα πάρει την τελική απόφαση το επόμενο διάστημα. Η πρόεδρος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης Ήβη Μαυρομούστακου σε δηλώσεις της ανέφερε: «Είναι η πρώτη φορά απ’ ό,τι γνωρίζω στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο που γίνεται μια τέτοια διαδικασία γι’ αυτό και εμείς προσπαθήσαμε όσο το δυνατόν πιο αιτιολογημένα να αποφασίσουμε ώστε να μην μείνουν σημεία ασαφή. Βέβαια ακολουθεί η απόφαση της Κοσμητείας. Είναι το όργανο που αποφασίζει οριστικά. Το τμήμα έχει αυτήν την εισήγηση ως προς το θέμα του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα».

H AΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ
Αναλυτικά η απόφαση της συνέλευσης του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του πανεπιστημίου Κρήτης και η αιτιολόγηση της απόφασης για ανάκληση του τίτλου του Επίτιμου διδάκτορα. Μάλιστα, η απόφαση αιτιολογείται με σαφήνεια από το τμήμα και εστιάζει τόσο στο ακαδημαϊκό ήθος, όσο και σε συγκεκριμένες αναφορές του Γερμανού ακαδημαϊκού ενώ υπογραμμίζεται πως σε ό,τι αφορά τις επιστημονικές απόψεις, του καθηγητή Ρίχτερ «έχουν κριθεί».
Πιο συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής:
«Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, το οποίο απένειμε στον καθηγητή Χ. Ρίχτερ τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα προς διετίας, έχει προβληματιστεί περισσότερο από κάθε άλλον από τις πρόσφατες εξελίξεις στην «υπόθεση Ρίχτερ», όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στην δημόσια σφαίρα.
Ωστόσο, παραμένοντας προσηλωμένο στην ακαδημαϊκή αρχή ότι οι επιστημονικές αντιπαραθέσεις, οσοδήποτε οξείες και εάν εμφανίζονται, οφείλουν όχι μόνο να διεξάγονται αλλά και να λύνονται στο πεδίο του επιστημονικού διαλόγου και της κριτικής δημοσιότητας, προτίθεται και στην περίπτωση αυτή να διαφυλάξει αυτήν την αρχή. Οι επιστημονικές απόψεις του Καθηγητή Ρίχτερ έχουν κριθεί.
Δεδομένου ότι η απονομή του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα έγινε με αμιγώς ακαδημαϊκά κριτήρια και μάλιστα κατόπιν ομόφωνης απόφασης της Συνέλευσης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του πανεπιστημίου Κρήτης, δεν μπορούμε παρά να διαπιστώσουμε ότι οι δηλώσεις του Χ. Ρίχτερ μετά το πέρας της δίκης σε μια σειρά Μέσων Ενημέρωσης, όχι μόνο της ημεδαπής αλλά και της αλλοδαπής, υπολείπονται κατά πολύ της στάσης που προσδοκά το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης από ένα πρόσωπο που το έχει τιμήσει με τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα και τον αποξενώνουν από την επιστημονική και ακαδημαϊκή λογική.
Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης υπενθυμίζει ότι η κατοχή του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα δεν είναι χωρίς αξιακά εδραιωμένους όρους και προϋποθέσεις.
Ιδιαίτερα αναφέρουμε:
– Τον ισχυρισμό του Καθηγητή Χ. Ρίχτερ ότι το αντίθετο επιστημονικό επιχείρημα άλλου συναδέλφου του για το κατοχικό δάνειο διατυπώνεται κάτω από την απειλή της απόλυσης του τελευταίου από το Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Η αναφορά του αυτή προσβάλλει ευθέως το Αυτοδιοίκητο όσο και την ίδια την υπόσταση του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου, του οποίου είναι μέλος.
– Τις γενικευτικές απαξιωτικές του αναφορές στην ιστορία και στους πολίτες της Κρήτης, στη δημόσια σφαίρα.
– Τις γενικευτικές του αναφορές, χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση, σε «Εβραίους που ψήφιζαν το τότε κυβερνόν κόμμα».
– Το παραλληλισμό εκ μέρους του, της ενδεχόμενης αφαίρεσης του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα από σύγχρονο ελληνικό Πανεπιστήμιο με πρακτικές του εθνικοσοσιαλιστικού καθεστώτος, όπως συνέβη στην περίπτωση της αφαίρεσης του τίτλου του Τόμας Μαν από τους ναζί, την οποία επικαλείται ο καθηγητής Ρίχτερ. Αυτό ο παραλληλισμός θίγει το ελληνικό Πανεπιστήμιο και την ιστορία του. Ας λάβει, υπόψη του ότι η ανάκληση ενός τίτλου δεν αποτελεί προνομία του ναζιστικού καθεστώτος. Απλώς, σε ένα δημοκρατικό καθεστώς, η ανάκληση δεν συνοδεύεται και από την καύση βιβλίων.
Τέτοιες αναφορές του τον θέτουν εκτός του κανονιστικού και αξιακού πλαισίου του Ελληνικού Δημοσίου πανεπιστημίου. Με βάση λοιπόν τα προαναφερθέντα, το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, έχοντας πλήρη επίγνωση της ευθύνης του αποφασίζει ομόφωνα να εισηγηθεί στην Κοσμητεία της Σχολής Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών την ανάκληση του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα από τον Καθηγητή Χ. Ρίχτερ».

Δ. ΚΟΤΡΟΓΙΑΝΝΟΣ: ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2014
Ο καθηγητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης κ. Δημήτρης Κοτρόγιαννος αναφέρθηκε σε δηλώσεις και για αποκατάσταση εντός του τμήματος, από τους καθηγητές συνάδελφους του, υπογραμμίζοντας πως δέχτηκαν την άποψη που είχε καταθέσει και ο κ. Κοτρόγιαννος για ανάκληση του τίτλο τον Δεκέμβριο του 2014.
«Η απόφαση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης για την ανάκληση του τιμητικού τίτλου στον κ. Ρίχτερ δεν αποτελεί απλά μια αποκατάσταση, αλλά μια αναγνώριση των αστοχιών και των βιαστικών ενεργειών που έγιναν πριν από δύο χρόνια. Επιπλέον είναι μια καθυστερημένη αποκατάσταση από τους συναδέλφους οι οποίοι έστω και μετά από ενάμισι χρόνο, από τον Δεκέμβριο του 2014 δέχτηκαν την άποψή μας γιατί θέλω να υπενθυμίσω ότι εμείς είχαμε καταθέσει αίτηση ανάκλησης από τον Δεκέμβριο του 2014», δήλωσε ο κ. Κοτρόγιαννος.

Δ. ΜΥΛΩΝΑΚΗΣ: Ο κ. ΡΙΧΤΕΡ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Για στάση από την πλευρά του Χ. Ρίχτερ, που δεν αποδίδει τον απαιτούμενο σεβασμό για την τιμή που του έκανε με την αναγόρευση το Πανεπιστήμιο Κρήτης, έκανε λόγο ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών κ. Δημήτρης Μυλωνάκης σε σχετική ανακοίνωση.
Αναλυτικά υπογραμμίζει τα εξής:
«Η υπόθεση Ρίχτερ έχει εγείρει σειρά θεμελιωδών ζητημάτων που χρήζουν απάντησης από όλους. Το πρώτο είναι ότι τα επιστημονικά ζητήματα λύνονται μέσω του επιστημονικού διαλόγου και όχι στις αίθουσες των δικαστηρίων. Η ελληνική επιστημονική κοινότητα στήριξε τον κ. Ρίχτερ και η ελληνική δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων απαλλάσσοντάς τον από τις κατηγορίες, διαφυλάσσοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την ελευθερία του λόγου.
Όσον αφορά τις θέσεις του κ. Ρίχτερ σε σχέση με τη Μάχη της Κρήτης και τις Γερμανικές αποζημιώσεις έχουν ήδη αμφισβητηθεί επιστημονικά από πλειάδα διαπρεπών Ελλήνων και Γερμανών ιστορικών.
Ο κ. Ρίχτερ με τη στάση του δείχνει να μην σέβεται την τιμή που του έκανε το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η δημοσιότητα που απέκτησε το θέμα εξαιτίας της δίκης συνδέθηκε με μία σειρά ενεργειών και δηλώσεων του ιδίου που εν πολλοίς δεν συνάδουν με το ακαδημαϊκό ήθος. Η εν γένει στάση του κρίνεται αρνητικά».

 

ΠΗΓΗ: Goodnet.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα