Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2023

Ανάγκη τοπικού στρατηγικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης

Η ανάγκη για τη χάραξη ενός τοπικού στρατηγικού σχεδίου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης που σχετίζεται με την πανδημία, αναδείχθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.
Στο μεταξύ, μέχρι τέλος της εβδομάδας θα έχουν ανακοινωθεί οι αλλαγές στον κανονισμό παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων προκειμένου να γνωρίζουν και οι επιχειρήσεις εστίασης πως θα μπορέσουν να λειτουργήσουν την τουριστική περίοδο.
Το ζήτημα της χάραξης ενός τοπικού στρατηγικού σχεδίου για την αντιμετώπιση των πολύπλευρων και πολλαπλών συνεπειών της οικονομικής κρίσης ανέδειξαν παρατάξεις της αντιπολίτευσης τονίζοντας ότι η Δημοτική Αρχή θα έπρεπε, πέρα από τις όποιες πρωτοβουλίες τις κεντρικής εξουσίας, να είχε ήδη καταρτίσει ένα πλέγμα δράσεων και παρεμβάσεων. «Δεν μπορεί να μένει ο Δήμος παρατηρητής των εξελίξεων», σημείωσε ο επικεφαλής της παράταξης “Μαζί για τα Χανιά της επόμενης ημέρας” Γρηγόρης Αρχοντάκης, με τη σύμβουλο της παράταξης Νάνσυ Αγγελάκη να σημειώνει πως απαιτείται ειδικό σχέδιο για τον τουρισμό.
Τη συμφωνία του με τη θέση Αρχοντάκη εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης “Δήμος Ενεργών Πολιτών” Τάσος Βάμβουκας, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Γιάννης Σπυριδάκης επεσήμανε ότι θα έπρεπε να είχε ληφθεί σχετική πρωτοβουλία από τη Δημοτική Αρχή εδώ και εβδομάδες.
«Ο Δήμος πρέπει να χαράξει τη δική του πολιτική», υπογράμμισε ο επικεφαλής της παράταξης “Ανταρσία στα Χανιά” Σεραφείμ Ρίζος, ενώ ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Νίκος Βουρλάκης τόνισε ότι ο χρόνος που κερδήθηκε από την καραντίνα δεν αξιοποιήθηκε για την καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.
Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής ο αντιδήμαρχος Γιάννης Γιαννακάκης απαντώντας στις αιτιάσεις για έλλειψη σχεδίου και πρωτοβουλιών τόνισε ότι την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής στην οποία έχουν κληθεί και φορείς του τουρισμού.

ΚΑΥΣΙΜΑ – ΑΦΟΔΕΥΤΗΡΙΑ
Στο μεταξύ, όπως έκανε γνωστό ο αντιδήμαρχος Τάσος Αλόγλου ο Δήμος είναι έτοιμος να λειτουργήσει το Δημοτικό Πρατήριο Καυσίμων στην περιοχή της Πελεκαπίνας, κάτι που θα επιτρέψει την αγορά καυσίμων για τα δημοτικά οχήματα σε χονδρική τιμή, εξοικονομώντας σημαντικούς πόρους.
Παράλληλα, η πλειοψηφία ενέκρινε τη δημοπράτηση 5 δημοτικών αφοδευτηρίων, αφού προηγουμένως όπως διευκρίνισε ο κ. Αλόγλου έχει ληφθεί η σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Κοινότητας, ενώ όπως διευκρινίστηκε οι όροι του διαγωνισμού και της σύμβασης θα καθοριστούν από την οικονομική επιτροπή.
Εκ μέρους της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας ο Σπ. Αποστολάκης ζήτησε την αυστηρή τήρηση της σύμβασης που θα υπογραφή με τον ανάδοχο, υπέρ της παραχώρησης της διαχείρισης των αφοδευτηρίων σε ιδιώτες τάχθηκαν οι επικεφαλής Γ. Αρχοντάκης και Τ. Βάμβουκας, ενώ κατά τάχθηκαν την ιδιωτικοποίηση των δημοτικών αφοδευτηρίων οι παρατάξεις Σαρρή, Βουρλάκη και Ρίζου.

Αναζήτηση χώρου για συνεδριάσεις
Από τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης που έκαναν ακόμα πιο δύσκολη τη διεξαγωγή του συμβουλίου. Πάντως, αρκετοί ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι που πρότειναν να βρεθεί μια δημοτική αίθουσα, όπως π.χ. το θέατρο “Μ. Θεοδωράκη”, προκειμένου να γίνονται δια ζώσης οι συνεδριάσεις και να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις. Το αίτημα όπως αναφέρθηκε από μέρους της Δημοτικής Αρχής εξετάζεται αλλά πρέπει να υπάρξει και τεχνική λύση για την ηχογράφηση των συνεδριάσεων.

 

Βολές κατά του Υπ. Παιδείας
“Βολές” κατά του Υπουργείου Παιδείας εξαπέλυσε ο αντιδήμαρχος Αντώνης Βαρδάκης, σημειώνοντας πως το Υπουργείο δεν πρόβλεψε κονδύλια για την προμήθεια αντισηπτικών για τα ειδικά σχολεία.
Το κενό κλήθηκε να καλύψει ο Δήμος με δικούς του πόρους, όπως τόνισε ο κ. Βαρδάκης. Πάντως, το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι το μόνο θέμα που “καίει” τον Δήμο ενόψει του ανοίγματος δημοτικών και νηπιαγωγείων, καθώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη καθαριστριών.
Προσωπικό που λείπει και οι άνθρωποι του Δήμου αναζητούν εναγωνίως να καλύψουν σε συνεργασία με το σωματείο καθαριστριών, το Εργατικό Κέντρο, τους ξενοδόχους και άλλους φορείς…

 

Λουκέτο στο Ληξιαρχείο Μουρνιών

Η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να κλείσει το Ληξιαρχείο στις Μουρνιές διαφάνηκε κατά τη συνεδρίαση, με αρκετούς συμβούλους της αντιπολίτευσης να αντιδρούν ζητώντας να παραμείνει ανοιχτό μαζί με εκείνο των Χανίων.
Aπό μέρους του Δήμου ο γενικός γραμματέας του Δήμου Γιώργος Φραγκιαδάκης αιτιολογώντας τον σχεδιασμό που έχει γίνει τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι πλέον οι δηλώσεις γεννήσεων θα γίνονται απευθείας από το νοσοκομείο, ενώ μέσα στον επόμενο 1,5 χρόνο 3 από τους 6 ληξιάρχους του Δήμου, μεταξύ αυτών και η υπάλληλος που υπηρετεί στις Μουρνιές, θα βγουν σε σύνταξη και απαιτείται μια αναδιοργάνωση.
Πάντως, δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για ειλημμένη απόφαση που θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποψίλωση του πρώην περιαστικού δήμου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα