Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Ανάγκη στήριξης για τους κτηνοτρόφους των Χανίων

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι  λόγω της ακρίβειας στις ζωοτροφές και του υψηλού κόστους παραγωγής των κτηνοτροφικών προϊόντων.
Αυτό επισημάνθηκε στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Κτηνοτρόφων που πραγματοποιήθηκε χθες στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.
Οι κτηνοτρόφοι συζήτησαν τα προβλήματα που τους απασχολούν με κυρίαρχο αυτό του κόστους παραγωγής ενώ τονίστηκε η ανάγκη στήριξής τους από την πολιτεία.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων, Γιάννης Βερυκάκης, σε δηλώσεις του σημείωσε ότι «το κόστος παραγωγής το οποίο είναι αβάστακτο. Πέρυσι χρεοκόπησαν οι μισοί κτηνοτρόφοι και αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να δούμε πως μπορούμε να επιβιώσουμε και πώς μπορούμε να ξαναπάμε για παραγωγή. Θεωρούμε ότι είναι πολύ δύσκολο να παράγουν ξανά οι άνθρωποι».
Ο ίδιος εξήγησε ότι «η αύξηση του κόστους παραγωγής είναι της τάξεως του 80%. Μιλάμε κυρίως για τις ζωοτροφές. Αν βγάλουμε τα πετρέλαια, το πακέτο είναι σε πολύ υψηλό κόστος.
Εάν δεν καλυφθεί το κόστος παραγωγής δεν θα μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να παράγουν γάλα».
Σημείωσε επίσης ότι η κρατική επιδότηση δεν επαρκεί για να καλύψει τα έξοδα των κτηνοτρόφων.
Για τα γαλακτομικά προϊόντα και την έλλειψη στη γραβιέρα, ο κ. Βερυκάκης εξήγησε:
«Στη γραβιέρα δεν υπάρχει επάρκεια. Πέρυσι, λόγω των αυξήσεων, οι κτηνοτρόφοι μείωσαν τις ζωοτροφές. Ηδη φάνηκε στα τυροκομεία ότι δεν υπάρχει επάρκεια στις γραβιέρες».
Για την αγορά γάλακτος από εταιρείες της ηπειρωτικής Ελλάδας σημείωσε:
«Ολη η Ελλάδα έχει έλλειψη στο γάλα. Το γάλα δεν πρέπει να φύγει από τον νομό Χανίων. Την κρητική γαβριέρα και τη χανιώτικη γραβιέρα δεν πρέπει να την αφήσουμε να γίνει είδος προς εξαφάνιση. Αλλά αν δεν στηριχθεί το κοστολόγιο παραγωγής, δυστυχώς τα πράγματα θα είναι μοιραία».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα