Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021

Ανάγκη στήριξης εποχικά εργαζομένων

Την ανάγκη στήριξης των εποχικά εργαζομένων στον επισιτισμό – τουρισμό, τονίζει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Χανίων σε νέα επιστολή του προς τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη. Οπως αναφέρεται στην επιστολή, μεταξύ άλλων, «ανακοινώθηκε επίσημα από τον ΟΑΕΔ ότι σχετικά με το μέτρο αναστολής σύμβασης για τους εποχικά εργαζόμενους με δικαίωμα επαναπρόσληψης, από 1 Νοεμβρίου θεωρείται ότι έχουν απολυθεί αυτοδικαίως και πλέον θα καταγράφονται στα μητρώα του για ταμείο ανεργίας (Νοέμβριος- Δεκέμβριος – Ιανουάριος) θέτοντας στην ουσία τέλος στο μέτρο στήριξης. Αυτό σημαίνει ότι τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο ή και μέχρι να επαναπροσληφθούμε καλούμαστε να ζήσουμε χωρίς εισόδημα οδηγώντας μας περαιτέρω στην φτώχεια, την πείνα και την εξαθλίωση».

Το σωματείο ζητά «άμεσα νομοθετική ρύθμιση για τους εργαζόμενους με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης και τη συνέχιση μονομερούς δήλωσης για τους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριο, για τη διασφάλιση εισοδήματος 2 μηνών τουλάχιστον που είναι πολύ σημαντικό αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε, ξεκαθαρίζοντας ότι στήριξη εμείς θεωρούμε εισόδημα για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις». Ακόμα το σωματείο εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στο αίτημα των ξενοδόχων που, όπως αναφέρει, «ζητούν να υπογράψουν μείωση της συλλογικής σύμβασης εργασίας στον τουρισμό κατά 20% για το 2021». Το σωματείο ζητά «να επαναυπογράψουμε για έναν χρόνο τις Συμβάσεις στα επίπεδα του 2020».

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ

Στο μεταξύ, το Σωματείο Επισιτισμού Ν. Χανίων με ανακοίνωσή του «χαιρετίζει τους δεκάδες εργαζόμενους στα Χανιά και τους χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα, που έδωσαν την μάχη της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, τηρώντας όλα τα μέτρα υγιεινής και προστασίας» ενώ ζητά μεταξύ άλλων: «Να μη μείνει κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες. Να διαγραφούν όλα τα χρέη σε δημόσιο και τράπεζες. Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας, με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Να ενταχθούν στο μηχανισμό στήριξης όλοι οι εποχικά απασχολούμενοι στον επισιτισμό» κ.α..

 

Στο 4ο podcast της σειράς, επισκεπτόμαστε την παλιά πόλη των Χανίων, για να ανακαλύψουμε το πιο μεγάλο, το πιο εντυπωσιακό αλλά και παραγνωρισμένο μνημείο της. Τις βυζαντινές και βενετσιάνικες οχυρώσεις.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες