Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Ανάγκη για άμεσο έλεγχο ζιζάνιων και ενδεχόμενες αρδεύσεις

» Συστάσεις ΣΕΔΗΚ για εξασφάλιση υγρασίας στις ελιές

Επειδή η επάρκεια εδαφικής υγρασίας κατά την περίοδο Απρίλιου –Μαΐου αποτελεί πολύ κρίσιμο παράγοντα αφού από αυτή εξαρτάται και η έκβαση της ανθοφορίας αλλα και η ανάπτυξη της βλάστησης που θα δώσει την μεθεπόμενη παραγωγή, αναγκαίο είναι, οι ελαιοπαραγωγοί να φροντίσουν, στο βαθμό που μπορούν, για την ενίσχυση και διατήρηση της.
Αυτό συζητήθηκε σε πρόσφατο Δ.Σ. του ΣΕΔΗΚ κατά το οποίο επισημάνθηκε ότι όπου οι βροχοπτώσεις δεν είναι επαρκείς οι ελαιοπαραγωγοί θα πρεπει να προχωρήσουν στην λήψη κατάλληλων μέτρων όπως η άμεση καταστροφή των ζιζανίων, κλαδέματα καθαρισμού των δέντρων αλλα και ανοιξιάτικες αρδεύσεις
Η καταστροφή των ζιζανίων η οποια δυστυχώς δεν έχει γίνει ακόμη σε πολλούς ελαιώνες ( Εικ.1), θα πρεπει να γίνει άμεσα.
Και αυτό γιατί τα ζιζάνια αφαιρούν εδαφική υγρασία της οποίας η ύπαρξη είναι αποφασιστικής σημασία για τις ελιές κατά την άνθηση -καρπόδεση.
Καταλληλότερος τρόπος καταστροφής είναι η πλήρης κοπή και ο θρυμματισμός των ζιζανίων με μηχανικό καταστροφέα, η έστω φρεζάρισμα. Τα ζιζανιοκτόνα δεν θεωρούνται κατάλληλα, αφού εκτός από τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και στον άνθρωπο, απαιτούν αρκετό χρόνο να δράσουν..
Ο καθαρισμός των δέντρων με αφαίρεση λαιμάργων, ξηρών και ημίξηρων βλαστών, αποτελεί μια άλλη χρήσιμη παρέμβαση. Ενεργεί ως άρδευση αφού εξοικονομεί νερό και αυξάνει την δυναμική της καρποφορίας
Οι ανοιξιάτικες αρδεύσεις, όπως έχει αποδειχτεί από πειράματα που διενεργήθηκαν πριν από χρόνια στο Ινστιτούτο Ελιάς Χανίων και επαληθεύτηκαν πλήρως στην πράξη, είναι κρισιμότερες και χρησιμότερες από ότι οι θερινές αρδεύσεις. Και αυτό γιατί με αυτές υποβοηθείται η καλή ανθοφορία και καρπόδεση αλλα και η ανάπτυξη νέας βλάστησης για την επόμενη παραγωγή, ενώ με τις Θερινές αρδεύσεις απλά βελτιώνεται η διατήρηση και εξέλιξη της ύπαρχους καρποφορίας.
Επομένως στις περιοχές όπου οι βροχές είναι ανεπαρκείς, οι παραγωγοί που έχουν την δυνατότητα πρεπει να προχωρήσουν σε ανοιξιάτικες αρδεύσεις και οι αρμόδιοι φορείς των αρδευτικών εγκαταστάσεων και δικτύων, πρεπει να προνοήσουν για την ετοιμότητα και λειτουργία τους.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα