Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Αναδρομικά σε 12.173 συνταξιούχους με εμβόλιμη πληρωμή από τον ΕΦΚΑ

Εμβόλιμη πληρωμή πραγματοποιεί σήμερα, Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, ο ΕΦΚΑ, για να καταβάλει τα αναδρομικά σε 12.173 συνταξιούχους, αλλά το μείζον ζήτημα για τον ΕΦΚΑ και τον κρατικό προϋπολογισμό είναι η επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τα αναδρομικά από παλαιότερες περικοπές των επικουρικών και των δώρων.

Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, πρόκειται για μια πολύ κρίσιμη απόφαση αν το Ανώτατο Δικαστήριο δικαιώσει τους συνταξιούχους, σε σχέση και με τα δημόσια οικονομικά, που προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς οι θεσμοί ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών, σε κάθε αξιολόγηση, όπως άλλωστε και στην τελευταία, τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί το τεράστιο κόστος, που φτάνει στα 2 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά που προέκυψαν από τον επανυπολογισμό των συντάξεων, προκύπτουν αυξήσεις στο 5,1% μεσοσταθμικά. Πάντως, πρόκειται για ένα μέρος από τις 29.032 «δύσκολες» περιπτώσεις που είχαν εντοπιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα και τώρα σιγά σιγά προχωράει η εκκαθάρισή τους. Βέβαια, υπάρχουν ακόμα τουλάχιστον άλλες 215.000 περιπτώσεις «παλαιών» συντάξεων, που επίσης προέκυψε πρόβλημα στον επανυπολογισμό τους και δεν αναμένεται η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις αρχές του νέου έτους.

Πιο αναλυτικά, η εμβόλιμη πληρωμή αφορά τα αναδρομικά ποσά που οφείλονται σε 12.173 συνταξιούχους και αντιστοιχούν στις «νέες» αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016, για συνταξιούχους με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

Οι δικαιούχοι που θα πληρωθούν σήμερα επιμερίζονται ως εξής:

Συνταξιούχοι του ΝΑΤ: 742
Συνταξιούχοι με αναδρομικά ποσά άνω των 2.500 ευρώ, για τα οποία έπρεπε να πραγματοποιηθούν περαιτέρω έλεγχοι: 2.133
Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: 6.236
Αναδρομικά κληρονόμων συντάξεων γήρατος και χηρείας: 1.262
Αναδρομικά συνταξιούχων γήρατος και χηρείας- ειδικές περιπτώσεις με περισσότερους του ενός δικαιούχους: 547
Συνταξιούχοι ΤΣΜΕΔΕ: 1.003
Συνταξιούχοι ΟΓΑ: 250

Οι παραπάνω συνταξιούχοι εκτός από τα αναδρομικά, θα δουν μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις τους από τον επόμενο μήνα της τάξεως του 5,1% κατά μέσο όρο. Για τις υπόλοιπες 16.859 περιπτώσεις που εκκρεμούν, εκτιμάται από τον ΕΦΚΑ ότι ο επανυπολογισμός τους πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός Δεκεμβρίου.
Το ΣτΕ και η κρίσιμη απόφαση

Ο πιο μεγάλος «μπελάς» που καλείται να διαχειριστεί ο ΕΦΚΑ, σε σχέση με τα αναδρομικά, είναι η επικείμενη απόφαση του ΣτΕ. Οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων, όπως προκύπτουν από τις περικοπές σε δώρα και επικούρηση, που πραγματοποιήθηκαν κατά τα μνημονιακά έτη, στο μέγιστο βαθμό, κοστολογούνται έως τα 2 δισ. ευρώ. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και οι θεσμοί στην πρόσφατη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να κληθεί το Δημόσιο Ταμείο να καταβάλει στους συνταξιούχους ένα τόσο μεγάλο ποσό.

Πρόκειται για μια απόφαση που βρίσκεται εν αναμονή εδώ και μήνες.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις νομικών κύκλων είναι ότι το αργότερο έως το τέλος του έτους η απόφαση θα έχει δημοσιευθεί. Υπάρχουν όμως και οι πιο «αισιόδοξες φωνές», που θέλουν το ΣτΕ να ενημερώνει για την οριστική του θέση επί αυτού του κρίσιμου θέματος, ακόμα και εντός της επόμενης εβδομάδας.

Πάντως, πριν από ένα έτος, τον Οκτώβριο του 2020, η κυβέρνηση αποδέχτηκε την τότε απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και κατέβαλε αναδρομικά για περικοπές σε κύριες συντάξεις σε πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους.

Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό δόθηκαν πίσω στους δικαιούχους οι περικοπές που είχαν πραγματοποιηθεί το 11μηνο (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016), αλλά μόνο για τις κύριες συντάξεις. Τώρα, οι διεκδικήσεις επεκτείνονται και στις επικουρικές και τα δώρα.
Τι περιμένουν από το ΣτΕ

Oι συνταξιούχοι περιμένουν δικαίωση από το ΣτΕ στα εξής σημεία:

Δώρα: Για τις κύριες συντάξεις ήταν 800 ευρώ το έτος και περικόπηκαν από όλους. Ειδικά για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ με έως 400 ευρώ κύρια σύνταξη, τα δώρα ήταν 660 ευρώ το έτος. Για τις επικουρικές συντάξεις, όμως, η κατάργηση των δώρων αφαίρεσε από τους συνταξιούχους εισόδημα που ισοδυναμεί με δύο συντάξεις ανά έτος.
Επικουρικές: Οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις εφαρμόστηκαν προς όλους τους συνταξιούχους και ήταν από το πρώτο ευρώ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

“Άφαντο” το κρητικό μέλι από τα ξενοδοχεία

Εκτός των ξενοδοχείων παραμένει το τοπικό μέλι, ένα θέμα που απασχολεί έντονα τους μελισσοκόμους. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ποσότητες που διακινούνται στην τουριστική ζώνη...

Ορατότης… μηδέν εξαιτίας της ομίχλης στα Χανιά! (φωτ. & video)

Πυκνή ομίχλη έχει καλύψει το πρωί της Τετάρτης τα Χανιά με αποτέλεσμα η ορατότητα να είναι σημαντικά περιορισμένη όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες. Αυτή είναι...

Βιολογικές φράουλες στα Χανιά

Mια θέση στις προτιμήσεις και στο τραπέζι του καταναλωτή διεκδικεί η xανιώτικη υπαίθρια βιολογική φράουλα που παρά τις δυσκολίες συνεχίζει να παράγεται τα τελευταία...

1978: Απατεώνας συνελήφθη στα Χανιά – Εμφανιζόταν σαν γαμπρός

44 χρόνια πριν και στα Χανιά είχε προκαλέσει “σούσουρο” η σύλληψη ενός άντρα ο οποίος παρουσιαζόταν ως… γαμπρός αν και έγγαμος με παιδιά! Αναφέρει το...

“Στοπ” σε προκαταλήψεις και ανισότητες από μαθητές στο 2ο Γενικό Λύκειο Χανίων

Την αγκάλιασαν με τη συμπεριφορά τους, τη στήριξαν με τη φιλία τους, την έκαναν μέλος της τάξης τους. Το παράδειγμα των μαθητών του Α3...

Πόσο… ισόβια είναι τα ισόβια;

Όταν ακούμε για «ποινή ισόβιας κάθειρξης» θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πρόκειται επί της ουσίας για ποινή κάθειρξης 16 ετών που είναι και η...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα