Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Αναδρομή στα Βενιζέλεια του παρελθόντος μέσα από το αρχείο των “Χ.ν.”

Τα Βενιζέλεια, ο αθλητικός θεσμός που δημιουργήθηκε προς τιμήν του Ελευθέριου Βενιζέλου, συμπληρώνουν φέτος 87 χρόνια ζωής. Οι πρώτοι αγώνες πραγματοποιήθηκαν το 1936, στο εθνικό στάδιο Χανίων “Ελενα Βενιζέλου” με οργανωτή τον ΣΕΓΑΣ. Ενεργή συμμετοχή στη διοργάνωση είχε και ο Δήμος Χανίων.
Τα “Χ.ν.” ανοίγουν το αρχείο τους κι ανατρέχουν πίσω στον χρόνο και παρουσιάζουν σήμερα ενδεικτικά δημοσιεύματα της εποχής, για τα Βενιζέλεια των δεκαετιών 1940, 1950, 1960 και 1970.

1947: Η πρώτη μεταπολεμική διοργάνωση

 

Μετά από μία παύση εννέα χρόνων, από το 1938, τα Βενιζέλεια επιστρέφουν το 1947.
Οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Ιουνίου και στο φύλλο της εφημερίδας “Κήρυξ” της 15ης Μαΐου φιλοξενείται το πρόγραμμα της διοργάνωσης.
Στο φύλλο της 15ης Ιουνίου εκείνου του έτους δημοσιεύονται και τρεις φωτογραφίες – στιγμιότυπα δράσεων στο πλαίσιο της διοργάνωσης από την παρέλαση σημαιών των σχολείων, τον Σοφοκλή Βενιζέλο και παρέλαση των μαθητριών της Ακαδημίας Εθνικής Σωματικής Αγωγής.

1956:Αθληταί τοῦ… Λιμενικού και του Βασιλικού Ναυτικού

Συνδεδεμένα με τις εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης τα Βενιζέλεια του 1956 διεξήχθησαν 26 και 27 Μαΐου εκείνου του έτους. Αναφέρει το ρεπορτάζ του “Παρατηρητή”: «Παρουσία τῶν τοπικῶν ἀρχῶν Χανίων καὶ ἄλλων ἐπισήμων καθώς και πλήθους κόσμου άρχισαν χθες τὴν 4ην ἀπογευματινὴν εἰς τὸ ἐθνικὸν Στάδιον Χανίων ἐν τῷ πλαισίω τῶν ἑορτῶν τῆς Μάχης Κρήτης, οἱ ἀθλητικοὶ ἀγῶνες «Θ΄ Βενιζέλεια». Εἰς τοὺς ἀνωτέρω ἀγώνας, οἱ ὁποῖοι θα συνεχισθούν καὶ σήμερον, λαμβάνουν μέρος πλῆθος ἀθλητῶν μεταξὺ τῶν ὁποίων 23 αθληταὶ καὶ 3 αθλήτριαι τοῦ ὀργανωτοῦ συλλόγου «Κύδωνος», 24 ἀθληταί τοῦ «Τάλως» 6 τοῦ «Αστέρος», 12 τῆς Ἐμπορικῆς Σχολῆς Χανίων, 5 τοῦ Α’ Γυμνασ. Αρρένων Χανίων, 3 αθλήτριαι τοῦ Γυμν. Θηλέων Χανίων, 11 ἀθληταὶ τοῦ «’Ατρομήτου» Ρεθύμνης, 6 τοῦ «Κεραυνού» Ρεθύμνης, 12 του ΟΦΗ Ηρακλείου και 1 του ΕΓΟΗ. Επίσης τῶν ἀγώνων μετέχουν 11 άθληταὶ τοῦ ΣΕΓΑΣ, 8 τοῦ Λιμενικού Σώματος καὶ 9 τοῦ Βασιλικού Ναυτικού. Δέον νὰ σημειωθῆ ὅτι μεταξὺ τῶν μετεχόντων τῶν ἀγώνων περιλαμβάνονται καὶ πρωταθληταὶ ‘Ελλάδος»

1962:Επετειακή διοργάνωση

Επετειακά τα 15α Βενιζέλεια του 1962 και οι προετοιμασίες όπως διαβάζουμε στο φύλλο της εφημερίδα “Κήρυξ” εκείνου του έτους οι προετοιμασίες ήταν πυρετώδεις καθώς θα συμμετείχαν στους αγώνες αθλητές των σωματείων του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού και του Πανελληνίου.

1979: Οι αγώνες αποκτούν διεθνή χαρακτήρα

1979 και όπως διαβάζουμε σε ρεπορτάζ της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα” για πρώτη φορά στους αγώνες λαμβάνουν μέρος 8 αθλητές από τη Ρουμανία, δίνοντας διεθνή χαρακτήρα στην διοργάνωση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα