Τρίτη, 13 Απριλίου, 2021

Ανάδειξη βυζαντινού μνημείου στον Στύλο Αποκορώνου

Ενα σημαντικό βυζαντινό μνημείο του Αποκόρωνα, ο ναός της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας (αναφέρεται και ως Ζερβιώτισσα) στον Στύλο, που χρονολογείται στον 11ο αιώνα, αποκαταστάθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων και παραδόθηκε χθες στον Δήμο και στην Ενορία Στύλου.

Οι εργασίες του έμπειρου συνεργείου αρχιτεχνιτών της Αρχαιολογίας διήρκεσαν πάνω από έναν χρόνο καθώς δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κεραμίδια που τοποθετήθηκαν είναι χειροποίητα, όπως αυτά που είχε ο ναός. Οπως μας είπε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, Ελένη Παπαδοπούλου, ο ναός «είχε σοβαρά προβλήματα, κυρίως υγρομόνωσης ,τα οποία αντιμετωπίστηκαν σε διάφορες φάσεις από την υπηρεσία μας. Ουσιαστικά ξεκινήσαμε με κατασκευή νέων κουφωμάτων, στην συνέχεια προχωρήσαμε σε ολοκληρωτική μόνωση της στέγης του και τα κεραμίδια είναι χειροποίητα, όπως αυτά που είχε ο ναός. Το δάπεδο δεν είχε ολοκληρωθεί ποτέ, ήταν ο φυσικός βράχος, οπότε εμείς δώσαμε τις κατάλληλες κλίσεις και καλύφθηκε με ένα ειδικό κονίαμα το οποίο είναι συμβατό με το ναό και αναστρέψιμο, ώστε να μην υπάρχει καμία παρέμβαση στον φυσικό βράχο. Επομένως με πολύ μεγάλη χαρά η Εφορία Αρχαιοτήτων Χανίων παραδίδει στην Ενορία και στον Δήμο Αποκορώνου το εξαιρετικό αυτό μνημείο έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται από την Ενορία και να δέχεται επισκέπτες από όλη την Κρήτη».

Η κα Παπαδοπούλου συμπλήρωσε ότι «ο ναός είναι αφιερωμένος στην Παναγία Μυρτιδιώτισσα (εορτάζει στις 24 Σεπτεμβρίου), ονομάζεται και Μοναστήρα, αναφέρεται και ως Παναγία Ζερβιώτισσα λόγω της εικόνας της Παναγίας που κρατάει τον Χριστό στο αριστερό της χέρι». Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, σημείωσε ότι το συγκεκριμένο μνημείο είχε αφεθεί στο έλεος του χρόνου και με επιστασία από την Αρχαιολογία Χανίων αναδεικνύεται στην προτέρα του μορφή και δίδεται προς χρήση στην Ενορία του Στύλου. Ο κ. Κουκιανάκης ευχαρίστησε την Αρχαιολογία ενώ υπογράμμισε ότι στους στόχους του Δήμου είναι η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και πολιτισμού.

Οπως είπε, «αυτές τις μέρες θα υπογραφεί μία τετραμερή προγραμματική σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κρήτης, του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Δήμου Αποκορώνου» που θα δώσει τη δυνατότητα ανάδειξης 26 μνημείων του Αποκόρωνα και δημιουργία πολιτιστικής διαδρομής «την οποία θα συνδέσουμε με την φυσιολατρική διαδρομή που ήδη έχει δημοπρατηθεί». «Είναι μια προσπάθεια η οποία θα διαρκέσει 2,5 – 3 χρόνια και θεωρούμε ότι είναι ένας ελάχιστος φόρος προς την παράδοσή μας και διατήρησης αυτού του ιστορικού γίγνεσθαι του Αποκόρωνα», συμπλήρωσε ο κ. Κουκιανάκης.

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες