Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Αναδεικνύεται η αναποτελεσματικότητα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών

» Αλλά και της πλατφόρμας επαναπροσδιορισμού εκκρεμών αιτήσεων νόμου 3869/2010

Κύριε διευθυντά,

όσο διανύουμε το φθινόπωρο αναδεικνύεται όλο και περισσότερο η πλήρης ανεπάρκεια της πλατφόρμας εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών το οποίο η κυβέρνηση διατυμπάνιζε ότι αποτελεί σωτηρία.

4,5 μήνες μετά την ενεργοποίηση της πλατφόρμας για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, δεν έχει επέλθει ούτε μία ρύθμιση οφειλών από την πλατφόρμα. Η κυβέρνηση εμφάνιζε ως μαγική λύση τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουνίου.
Μετά όμως από τεσσερισήμισι μήνες μόλις 33.096 πολίτες εισήλθαν στην πλατφόρμα ενώ ουδεμία ρύθμιση οφειλών και δανείων έχει επέλθει ως τώρα, ενώ δεν υφίσταται προστασία 1ης κατοικίας

Δημιουργούνται στο κοινωνικό πεδίο τα εξής δεδομένα

Αύξηση του ιδιωτικού χρέους στα 243 δισ. ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτό οι αγνώστου ύψους οφειλές μεταξύ ιδιωτών.

Πλειστηριασμοί 300.000 ακινήτων που μπαίνουν στην τελική ευθεία, όπως δηλώνουν δημοσίως οι εκπρόσωποι των funds.

Μειωμένη αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων “ΓΕΦΥΡΑ 1” και “ΓΕΦΥΡΑ 2” που κάλυψαν μόλις 85.000 δανειολήπτες, αφήνοντας στον “αέρα” τη μεγάλη πλειοψηφία των κόκκινων δανείων.

Απότομη άρση των μέτρων στήριξης που φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση χιλιάδες δανειολήπτες που εργάζονται σε ευάλωτους τομείς της οικονομίας.

Παράλληλα είναι εμφανές ότι η πλατφόρμα επαναπροσδιορισμού των εκκρεμών αιτήσεων του νόμου 3869/2010 δεν συνέβαλε σε επίσπευση εκδίκασης των εκκρεμών αιτήσεων αυτών αλλά στον περιορισμό των δικονομικών δικαιωμάτων και των δυνατοτήτων των οφειλετών και στην περαιτέρω συρρίκνωση της προστασίας της πρώτης κατοικίας τους.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη σε λίγο δεν θα μπορεί να αποφύγει την πραγματικότητα, αφού οι ρυθμίσεις δανείων ξανακοκκινίζουν πολύ γρήγορα, οι πλειστηριασμοί ξεκινούν άμεσα και δεν έχει καν συσταθεί ο φορέας επανάκτησης ακινήτων για τους αδύναμους δανειολήπτες.

Μια δύσκολη πραγματικότητα για την ελληνική κοινωνία που εντείνεται από την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, την οποία η κυβέρνηση απλά παρακολουθεί χωρίς να λάβει δραστικά μέτρα στήριξης και ανακούφισης.

Ντερμανάκης Νικόλαος
Τομέας Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα