Αιχμές κατά της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής για το θέμα της δακοκτονίας άφησε χθες το πρωί ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης.
«Για περίπου 70-80.000 ευρώ που υπολείπονται από το πρόγραμμα της δακοκτονίας του 2014 στον Δήμο Αποκορώνου, θέτουμε σε κίνδυνο τη σοδειά των ελαιοπαραγωγών και η ζημιά θα φτάσει μίνιμουμ τα 2,5 εκατ. ευρώ», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κουκιανάκης ο οποίος κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι είναι η μοναδική σε όλο τον νομό που δεν υπέβαλλε φάκελο στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης.
Παράλληλα πρότεινε να αξιοποιηθούν τα χρήματα από το αποθεματικό της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου Αποκορώνου προκειμένου να αυξηθούν τα μεροκάματα και να υπάρξουν ενδιαφερόμενοι εργάτες και αρχιεργάτες, ώστε και ο Δήμος να υποβάλει στη συνέχεια φάκελο για τη δακοκτονία.
«Τα τελευταία 5 χρόνια το θέμα της δακοκτονίας έχει απαξιωθεί δραματικά είτε με μειώσεις δαπανών είτε με μειώσεις επιστημονικού και εργατοτεχνικού δυναμικού με συνέπεια να τίθεται υπό κίνδυνο η σοδειά τόσο ως προς την ποσότητα όσο και ως προς την ποιότητα», σημείωσε αρχικά ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αποκορώνου κ. Κουκιανάκης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Τμήμα Δυτικής Κρήτης και πρόσθεσε: «Φέτος ο Δήμος Αποκορώνου ως εργολάβος δολωματικών ψεκασμών δεν κατέθεσε φάκελο στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να ξεκινήσει τις διαβροχές για το 2014. Αυτό είχε ως συνέπεια η δακοκτονία στον Δήμο Αποκορώνου να είναι στον “αέρα” κάτι που δεν συμβαίνει στους άλλους Δήμους του νομού μιας και εκείνοι κατέθεσαν φάκελο για τη δακοκτονία και επίκειται στις επόμενες ημέρες να ξεκινήσουν τις διαβροχές».
Ο κ. Κουκιανάκης επεσήμανε ότι αυτό είχε ως συνέπεια να υπάρχει «μεγάλη αναστάτωση στους ελαιοπαραγωγούς και τους ελαιουργούς του Αποκόρωνα».
Αυτή τη στιγμή ο Δήμος Αποκορώνου επιχορηγείται με 206.000 ευρώ προκειμένου να καλύψει το πρόγραμμα μαζί με το ΦΠΑ ενώ τα άλλα χρόνια το ποσό κυμαινόταν από 280 μέχρι 310.000 ευρώ. Είναι αδιανόητο λοιπόν σήμερα για 70-80.000 ευρώ που υπολείπονται από το πρόγραμμα της δακοκτονίας του 2014 στον Δήμο Αποκορώνου να θέτουμε σε κίνδυνο τη σοδειά των ελαιοπαραγωγών», τόνισε ο κ. Κουκιανάκης και συμπλήρωσε ότι εάν δεν γίνει δακοκτονία θα υπάρξουν συνέπειες τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα του ελαιολάδου, «κυρίως όμως θα υπάρξουν συνέπειες στη φήμη του αποκορωνιώτικου ελαιολάδου καθώς αν αυξηθεί η οξύτητά του κινδυνεύει να χάσει τη φήμη του ως ΠΟΠ».
Ερωτηθείς γιατί η Δημοτική Αρχή δεν υποβάλλει τον φάκελο ο κ. Κουκιανάκης έκανε λόγο για “προσχηματική” μεταχείριση του γεγονότος ότι μειώθηκαν τα μεροκάματα στους αρχιεργάτες και τους εργάτες.
Ωστόσο, τόνισε ότι αυτό δεν συνέβη σε κανένα άλλο Δήμο του νομού Χανίων, ενώ υποστήριξε ότι σε σχετικές συσκέψεις που έγιναν στο Δημαρχείο ειπώθηκαν «ανήκουστα πράγματα, πράγματα που δεν αντέχονται, όπως να πέσει ο καρπός κάτω».
Η ΠΡΟΤΑΣΗ
Καταλήγοντας ο κ. Κουκιανάκης υπογράμμισε ότι για να σωθεί η σοδειά θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι ψεκασμοί: «Η Αναπτυξιακή του Δήμου η οποία έχει μοναδική εργολαβία τα τελευταία χρόνια τη δακοκτονία έχει κάποια κέρδη που εισπράττει από την εφαρμογή του προγράμματος. Συγκεκριμένα πέρυσι τα κέρδη έφτασαν τις 49.000 ευρώ. Έχει λοιπόν ένα αποθεματικό μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ και αυτά τα χρήματα άμεσα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να καλύψουμε τα χρήματα τα οποία το Υπουργείο έκοψε, δηλαδή τα μεροκάματα των εργατών και των αρχιεργατών ώστε να μπουν οι άνθρωποι στο παιχνίδι και να ξεκινήσουν οι διαβροχές. Ως νεοεκλεγείς δημαρχος Αποκορώνου δεν θέλω αποθεματικό να μου παραδώσουν. Θέλω να σωθεί η σοδειά των αγροτών και σε επόμενο στάδιο θα αναλάβω πρωτοβουλία μαζί με τους άλλους Δήμους και τον αντιπεριφερειάρχη προκειμένου να συμπληρωθεί όπως πρέπει το ποσό που χρειάζεται για τη δακοκτονία. Άμεσα, ωστόσο, θα πρέπει και η Περιφέρεια να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να καταθέσει ο Δήμος τον φάκελο και η Περιφέρεια με διπλή εντολή να ξεκινήσει γιατί αλλιώς θα πάμε τέλος Ιουλίου προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαβροχές».
“Οχι” στην κατάργηση
του Λιμενικού Σταθμού Γεωργιούπολης
“Οχι” στην κατάργηση του Λιμενικού Σταθμού Γεωργιούπολης, λέει ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, με επιστολή του προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Στην επιστολή την οποία έχει κοινοποιήσει στους βουλευτές Χανίων, τον περιφερειάρχη Κρήτης κ.ά., ο κ. Κουκιανάκης σημειώνει:
«Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να σας εκφράσουμε τον έντονο προβληματισμό μας αναφορικά με την κατάργηση του Λιμενικού Σταθμού Γεωργιούπολης, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ Αριθμ 81, το οποίο δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. με Αρ. Φύλλου 125/29/5/2014.
Η συγκεκριμένη απόφαση έχει ήδη προξενήσει πολλαπλές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία του Δήμου μας, καθώς χάνεται μια πολύ σημαντική Υπηρεσία της οποίας η παρουσία και η δραστηριότητά της κρίνεται απολύτως αναγκαία για την περιοχή του Δήμου Αποκόρωνα.
Σας παραθέτουμε λόγους οι οποίοι συντρέχουν, έτσι ώστε να αποφασισθεί η επανεξέταση της απόφασης κατάργησης και να εγκριθεί η συνέχιση της λειτουργίας του Λιμενικού Σταθμού Γεωργιούπολης.
Στη συγκεκριμένη περιοχή και κατά την καλοκαιρινή περίοδο υπάρχουν 20.000 κλίνες και αντίστοιχος αριθμός επισκεπτών.
Επιτακτική ανάγκη ελέγχου σε Τουριστικά σκάφη τα οποία επισκέπτονται το λιμάνι της Γεωργιούπολης, καθώς επίσης στα επαγγελματικά και ερασιτεχνικά σκάφη τα οποία δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Σε περίπτωση που κλείσει ο Σταθμός απαιτούνται τουλάχιστον 40 λεπτά για να μεταβεί το Λιμενικό από τα Χανιά.
Στις 14/7/2014 δημοπρατείται ο Βιολογικός Γεωργιούπολης οι εργασίες του οποίου απαιτούν και κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για τον οποίο απαιτείται η παρουσία πλωτών μέσων και μηχανημάτων. Η επίβλεψη και ο έλεγχος από πλευράς Λιμενικού κρίνεται απαραίτητος μιας και η περιοχή της Γεωργιούπολης συγκεντρώνει σημαντικό αριθμό λουομένων. Κρίνουμε απαραίτητο να σας αναφέρουμε ότι ως νέα Δημοτική Αρχή επιδιώκουμε την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής και επιθυμούμε την ενίσχυση των δομών του Δήμου μας και όχι την αποψίλωση των υπηρεσιών οι οποίες συμβάλλουν δραστικά και καταλυτικά με την παρουσία τους και την ενεργοποίησή τους».
Συζήτηση από
τον Σύλλογο Ελαιουργών
Συζήτηση με θέμα “την εγκατάλειψη από το κράτος της δακοκτονίας” θα γίνει την Πέμπτη 19 Ιουνίου και ώρα 9 μ.μ. στην αίθουσα συνεδρίασης του δήμου Αποκόρωνα.
Την εκδήλωση οργανώνει ο Σύλλογος Ελαιουργών του Αποκόρωνα ο οποίος σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι «η παρουσία των κυρίων αντιπεριφερειάρχη, δημάρχων όπως και της αντιπολίτευσης των υπευθύνων της διεύθυνσης Αγροτικής ανάπτυξης είναι απαραίτητη. Καλείτε επίσης η αναπτυξιακή Αποκορώνου να παραστεί και να δώσει εξηγήσεις».
Επιπλέον, σχετικά με τις αποφάσεις για τα ελαιουργεία τονίζουν πως, «οι αποφάσεις θα είναι οριστικές, σε περίπτωση μη λύσης του θέματος τα Ελαιουργεία δηλώνουν ότι με τις παρούσες συνθήκες αδυνατούν να λειτουργήσουν την τρέχουσα περίοδο. Η είσοδος είναι ελεύθερη σε κάθε ενδιαφερόμενο παραγωγό – εργάτη γης τυποποιητή έμπορα».