Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Άλυτο το πρόβλημα με την Πoλεοδομία

» Καθυστερεί τεράστιος αριθμός αδειών

“Φρένο” στην ανάπτυξη και σε μια σειρά από επενδύσεις αποτελεί η υποστελέχωση της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Χανίων με αποτέλεσμα να εκκρεμεί ένας τεράστιος αριθμός πολεοδομικών αδειών!

Το ζήτημα απασχόλησε το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων και παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για την προσπάθεια που γίνεται να δοθεί λύση στο θέμα φάνηκε ξεκάθαρα στη συζήτηση ότι για το επόμενο διάστημα δεν αναμένονται ουσιαστικές βελτιώσεις σε ό,τι αφορά τους χρόνους.

Οι συνταξιοδοτήσεις, η κινητικότητα, ο μεγάλος όγκος εργασίας και η πολυνομία καθυστερούν μια σειρά από βασικές εργασίες που αφορούν την έγκριση πολεοδομικών αδειών.

Το ζήτημα έθεσε στην τοποθέτηση του ο κ. Γρηγόρης Αρχοντάκης σημειώνοντας πως«στα Χανιά η ανάπτυξη καλώς ή κακώς προέρχεται από τις ιδιωτικές τουριστικές αναπτύξεις. Ο αναπτυξιακός νόμος βρίσκεται σε διαβούλευση και από τον Ιανουάριο θα δημιουργηθεί τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον».

Στη συνέχεια παρατήρησε πως ήδη υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις εκδόσεις οικοδομικών αδειών τόσο για τουριστικές επενδύσεις όσο και για απλές κατοικίες, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Απαντώντας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Νίκος Χαζιράκης ανέφερε πως τα Χανιά αναλογικά με τον πληθυσμό και των πράξεων που εκδίδονται «είναι πρώτα σε αριθμό. Παρ’ όλα αυτά έχει απαξιωθεί τα τελευταία πολλά χρόνια από την κεντρική κυβέρνηση και δεν έχει στελεχωθεί όπως έπρεπε. Όταν αναλάβαμε ως δημοτική αρχή διαπιστώσαμε δύο προβλήματα πολύ σημαντικά που υπήρχαν ανέκαθεν. Της υποστελέχωσης και της πολυνομίας, της νοοτροπίας και τους τρόπους διαχείρισης και αντιμετώπισης των πράξεων και των μηχανικών. Αυτό επιχειρήσαμε να το βελτιώσουμε, ο χρόνος έκδοσης αδειών μειώθηκε ωστόσο λόγω αποχώρησης υπαλλήλων (συνταξιοδότηση, κινητικότητα) και λόγω αύξησης του όγκου εργασίας κατά 20% (2 υπάλληλοι έχουν χρεωθεί από 230 άδειες έκαστος) δημιούργησε μια τρομακτική συμφόρεση». Ο κ. Χαζιράκης ανέφερε στο σώμα πως μέσω της ΔΕΠΑΝ (αναπτυξιακή εταιρεία του δημοσίου) θα γίνει προσπάθεια για να προσληφθούν μηχανικοί χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες και ότι η λύση αυτή θα προχωρήσει άμεσα. Για τις θέσεις μέσω ΑΣΕΠ ανέφερε πως έχουν ανοίξει 9 θέσεις που αν ανοίξουν αύριο θα απαιτηθεί ένας χρόνος για να ολοκληρωθούν επομένως «η λύση θα δοθεί μέσω της ΔΕΠΑΝ». Στο θέμα αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Χανίων κ. Π. Σημανδηράκης σημειώνοντας τις προσπάθειες που γίνονται για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

ΤΑ ΕΡΓΑ

Στις ανακοινώσεις του ο κ. Σημανδηράκης αναφέρθηκε στον στολισμό του Δήμου ενόψει Χριστουγέννων επαναλαμβάνοντας ότι το 2019 υπήρχαν 90 σημεία στολισμού «και σήμερα έχουμε προσεγγίσει τα 230». Μίλησε για την έναρξη των εργασιών στη Δημ. Αγορά που αναμένονται εντός του έτους, την έγκριση δημοπράτησης της Χατζ. Γιάνναρη κα.
«Χαίρομαι που συνεχίζονται τα έργα αυτά και βρίσκονται ένα βήμα πριν την υλοποίηση τους όπως είναι η Δημοτική Αγορά, το κέντρο ανοικτού εμπορίου στην πλατεία 1866, η Χατζ. Γιάνναρη» ήταν η παρατήρηση του Τ. Βάμβουκα που συμπλήρωσε πως θα αν η δημοτική αρχή δεν είχε προχωρήσει σε αλλαγές στη μελέτη που πήρε έτοιμη θα δημοπρατούνταν και το τμήμα της οδού Τζανακάκη.

ΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ

Στη διάθεση του ποσού των 250.000 ευρώ από πόρους του Δήμου Χανίων για την πρόσληψη 45 συμβασιούχων καθαριστριών, 15 πλήρους και 30 μερικής απασχόλησης ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Αντώνης Βαρδάκης. «Καλώς έγιναν οι προσλήψεις αυτές αλλά δεν μπορεί να καλύπτουμε το κράτος που δεν κάνει τίποτα και “πετάει το μπαλάκι” στους Δήμους» είπε ο κ. Χ. Λουτσέτης για τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, ενώ για «κυβερνητικό έγκλημα που άφησε τα σχολεία για εβδομάδες χωρίς καθαρίστριες εν μέσω πανδημίας» μίλησε ο Σ. Ρίζος. Στο θέμα της πανδημίας επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί αναφέρθηκε ο κ. Γ. Σαρρής.

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΦΟΒΑΚΗ

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Ε. Δαμιανάκης διάβασε το κείμενο παραίτησης του κ. Μανούσου Φοβάκη από τη θέση του αντιπροέδρου του ΔΟΚΟΙΠΠ. Ο κ. Φοβάκης ως μέλος της παράταξης Βάμβουκας παραιτήθηκε από τη θέση καθώς οι “Ενεργοί Πολίτες” έδωσαν τέλος στη συνεργασία τους με τη δημοτική αρχή.

Εξελίξεις για το Ιντζεδίν;

Το ζήτημα του “Ιντζεδίν” και τις ενέργειες που γίνονται για να μην καταρρεύσει το ιστορικό κάστρο έβαλε στο Δ.Σ. ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” κ. Ν. Βουρλάκης. «Η Περιφέρεια έχει προσφερθεί για την εκπόνηση των μελετών, το κρίσιμο είναι η παραχώρηση του μνημείου στο Δήμο. Στη βάση του αιτήματος της παραχώρησης θα έχουμε μια συνάντηση στις 2 Δεκεμβρίου με τον κ. Στ. Βλαστό (διευθ. Σύμβουλος της ΕΤΑΔ στην οποία έχει παραχωρηθεί το μνημείο) ».

Διά ζώσης

Την ανάγκη να προχωρήσει το Δ.Σ. σε δια ζώσης συνεδριάσεις επισήμανε ο . Τ. Βάμβουκας. «Είναι σφοδρή επιθυμία του δημάρχου και του δική μου να γίνουν οι συνεδριάσεις σε άλλη αίθουσα. Όμως προβλήματα δημιούργησε η τελευταία εγκύκλιος του Υπ. Εσωτερικών που θέλει 5 τ.μ. για κάθε άτομο, Είμαστε σε προχωρημένη φάση αναζήτησης αυτού του χώρου, είμαι σχεδόν σίγουρος ότι η επόμενη συνδρίαση του Δ.Σ. θα γίνει δια ζώσης» απάντησε ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Ε. Δαμιανάκης. Ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση του κ. Μ. Γιακουμογιαννάκη για την εκλογή νέου γραμματέα του Δ.Σ. ανέφερε πως ο νόμος επιτρέπει την εκλογή γραμματέα μέχρι τις αρχές του Ιανουαρίου.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα