Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, 2022

Άλυτο πρόβλημα η έλλειψη εργατών γης στην Κρήτη

» Κίνδυνος για την συγκομιδή του ελαιόκαρπου

 

Άλυτο παραμένει στην Κρήτη το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης που αποτελεί “πονοκέφαλο” ιδιαίτερα για τους ελαιοπαραγωγούς αυτή την περίοδο.
O δήμαρχος Κισσάμου Γιώργος Μυλωνάκης, ανταποκρινόμενος σε σχετικό αίτημα τοπικών ομάδων παραγωγών, απευθύνει επιστολή προς τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογερή, καλώντας σε συνάντηση στο δημαρχείο το Σάββατο με στόχο την εξεύρεση λύσης
Ο κ. Μυλωνάκης επισημαίνει πως «οι συνέπειες από την έλλειψη εργατών γης προκαλούν σημαντικό πλήγμα στον αγροτικό κόσμο καθώς παρεμποδίζεται η εκτέλεση των καθημερινών καλλιεργητικών διαδικασιών με ανυπολόγιστο αντίκτυπο στην οικονομική επιβίωση των αγροτών και των τοπικών κοινωνικών».
Ο δήμαρχος εξηγεί πως «οι εργάτες γης είναι δυσεύρετοι και οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση. Ιδιαίτερα δε, τώρα που βρισκόμαστε εν μέσω της ελαιοκομικής περιόδου, ο προβληματισμός είναι ακόμη πιο έντονος δεδομένου ότι οι ανάγκες για εργάτες γης για τη συγκομιδή της ελιάς είναι πολύ μεγάλες, ιδίως σε αγροτικές περιοχές όπως η δική μας».
Το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο ώστε να βρίσκεται στον “αέρα” η συγκομιδή του ελαιόκαρπου, «μια έκβαση που θα είναι καταστροφική για τους παραγωγούς» όπως τονίζει ο δήμαρχος Κισσάμου.
Η συνάντηση με τον αντιπεριφειρειάρχη προτείνεται να γίνει το Σάββατο στις 7 το απόγευμα στο δημαρχείο Κισσάμου.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Εξάλλου, σε νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση για την έλλειψη εργατών γης και το αυξημένο κόστος παραγωγής, προχώρησε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης, με τη συνυπογραφή του Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων και βουλευτή Μεσσηνίας Αλέξη Χαρίτση και των βουλευτών Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας αναφορά προς τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς την επιστολή που υπογράφουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Σελίνου Χανίων, Τυμπακίου Ηρακλείου, Ιεράπετρας Λασιθίου, Σητείας Λασιθίου, Φιλιατρών Μεσσηνίας, Γαργαλιάνων Μεσσηνίας.
Στην επιστολή τους οι Αγροτικοί Σύλλογοι στηλιτεύουν την αδιαφορία που έχει επιδείξει η κυβέρνηση απέναντι στα συνεχή αιτήματά τους για ουσιαστική στήριξη των αγροτών, οι οποίοι καθημερινά καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον.
Για τον λόγο αυτό ζητούν άμεσες λύσεις στα δύο φλέγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, την έλλειψη εργατικού δυναμικού και το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής.
Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδάκης, «Εδώ και μήνες έχουμε προχωρήσει σε επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, χωρίς ακόμα να έχει υπάρξει κάποια ουσιαστική λύση στα σοβαρά αυτά ζητήματα, τη στιγμή, μάλιστα, που βρισκόμαστε στην καρδιά της ελαιοκομικής περιόδου. Η κωλυσιεργία της κυβέρνησης δείχνει μόνο αδιαφορία και απαξίωση απέναντι στους αγρότες».
Δεδομένων των παραπάνω, οι βουλευτές ζητούν από τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς να προχωρήσουν στις απαραίτητες άμεσες ενέργειες για την επίλυση των σοβαρών αυτών προβλημάτων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα