Τρίτη, 11 Μαΐου, 2021

Αλλος με τη βάρκα μας… στης Σούδας το λιμάνι

Μαθαίνοντας για τα τεκταινόμενα μεταξύ Δήμου Χανίων και Τοπικού Συμβουλίου της Σούδας με αφορμή τον στολισμό μιας βάρκας στην πλατεία της Σούδας, θυμήθηκα την ταινία “Μανταλένα”.
Στην ταινία της Φίνος Φιλμ τη Μανταλένα ενσάρκωνε η Αλίκη Βουγιουκλάκη που ήταν μια δυναμική κοπέλα η οποία προσπαθούσε σε ένα -δεν θα τον έλεγες και υγιή ανταγωνισμό- να βγάλει τα προς το ζην ως βαρκάρισα! Χαρακτηριστική η ατάκα που φώναζαν τόσο η ίδια όσο και ο “αντίπαλος” βαρκάρης Δημήτρης Παπαμιχαήλ: “Αλλος με τη βάρκα μας” για να μπορέσουν να φέρουν πελάτες στη δική τους βάρκα!
“Tραβούσε ο ένας από εδώ”, “τραβούσε ο άλλος από εκεί”, οι τσακωμοί δεν είχαν τελειωμό σε ένα μικρό ψαροχώρι της δεκαετίας του 1950!
Στο τέλος όμως της ταινίας και μετά από πολλές ανατροπές η Μανταλένα και ο Λάμπης γίνονται ζευγάρι και ως είθισται να λέμε «ζήσαν αυτοί καλα κι εμείς καλύτερα»!
Η πραγματικότητα ωστόσο ενίοτε μοιάζει διαφορετική παρόλο που στην περίπτωσή μας έχουμε και πάλι να κάνουμε με βάρκες, μάλλον για… μία βάρκα που στολίστηκε λόγω των εορτών και βρίσκεται αραγμένη στην πλατεία της Σούδας!
Αυτή η βαρκούλα, λοιπόν είναι η αφορμή(;) για την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών που πληροφορηθήκαμε χθες! Μία αντιπαράθεση που σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει και συνέχεια σήμερα εκεί στην πολύπαθη υπό κατασκευή μικρή πλατεία!
Και αναρωτιούνται κάποιοι: Να ’ν’ αυτή η βάρκα η αφορμή ή η αιτία του… τσακωμού;
Ο,τι κι αν είναι, ελπίζουμε ότι τελικά -όπως και στην ταινία- στο τέλος θα έχουμε happy end και η Σούδα δεν θα αποτελέσει την κεντρική σκηνή για ένα επεισοδιακό θέατρο του παραλόγου!
Τούτες οι μέρες και η εποχή πρέπει να σταθούν οδοδείκτες για όλους και κυρίως για τους “άρχοντες”, εκείνους που ασχολούνται με τα κοινά, οι οποίοι με διάλογο, συνεννόηση οφείλουν να ενώνουν και όχι να διχάζουν κοινωνίες!
Ας ελπίσουμε πως θα πρυτανεύσει η λογική σε ένα θέμα που δεν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε δα και ως “ζωής ή θανάτου”!
Καλές γιορτές και ειρήνη υμίν!

 

Στο 24ο επεισόδιο, ξεστολίζουμε την Πλατεία της Σούδας, κολυμπάμε -από έρωτα- μέχρι την Νήσο Μαν και γινόμαστε ειδικοί σύμβουλοι σε Υπουργείο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες