Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021

Αλλάζει ο χρόνος

Ο χρόνος αλλάζει κάθε δώδεκα μήνες. Όλα λοιπόν αλλάζουν, τα πάντα ρεί που λέει και ο προσωκρατικός Ηράκλειτος. Τα πάντα είναι ρευστά τίποτα δεν μένει το ίδιο. Εμείς αλλάζουμε; Και δεν εννοώ με το γήρας. Αλλάξαμε σαν άνθρωποι σαν χαρακτήρες; Πως θα αλλάξουν τα κακώς κείμενα αν δεν αλλάξουμε κι εμείς. Αν δεν γεννηθεί το νέο παιδί, πώς θα γεννηθεί ο νέος άνθρωπος; Και το παιδί εμείς είμαστε αυτοί που θα το γαλουχήσουμε για να γίνει ο νέος άνθρωπος. Είμαστε έτοιμοι;

Λοιπόν, ας αφήσουμε την σκληρή κριτική στους εαυτούς μας μέρες που είναι, ας δώσουμε άφεση αμαρτιών και ας το δούμε γιορτινά το ζήτημα. Ας ξεφύγουμε λίγο βρε αδελφέ, έτσι κι αλλιώς είμαστε αποφασισμένοι γι αυτό. Θα φάμε περισσότερο, θα πιούμε και από ΔΕΥΤΕΡΑ δίαιτα και εγκράτεια.

Ξέρετε τι διαπιστώνω όμως; Η έχουν εξαφανιστεί οι Δευτέρες ή δεν τηρούμε τις αποφάσεις μας. Δεν ξέρω αλήθεια που βρίσκεται αυτή η απόφαση να την κατσαδιάσω που δεν είναι ποτέ εντάξει στο λόγο της. Βέβαια βρίσκεται στο μυαλό μας και άντε τώρα να κατσαδιάσει κανείς το μυαλό του. Το φαντάζεστε; Φαντάζεστε κάποιον στο δρόμο να κατσαδιάζει τον εαυτό του και να του λέει. Γιατί δεν ξεκίνησες δίαιτα; Γιατί συνεχίζεις και τρώς, περάσανε οι γιορτές. Γιατί πίνεις; Ε, μη μου πείτε ότι δεν θα σκεφτόσασταν ότι ο άνθρωπος έχει ξεφύγει; Το ίδιο θα σκεφτόμουν κι εγώ δηλαδή, ότι ο άνθρωπος δεν πάει καλά.

Προσέξτε, δεν μπορούμε να απομονωθούμε από τους άλλους. Η έκφραση της απόφασης που μας χαρακτηρίζει ποιοι είμαστε, φαίνεται στο δρόμο, στη δουλειά, στο σπίτι, στο οικογενειακό τραπέζι, ΠΑΝΤΟΥ. Και είναι το παράδειγμα που δίνουμε στους φίλους, συγγενείς, συναδέλφους και στα παιδιά, ιδιαιτέρως στα παιδιά.

Φανταστήκατε ποτέ κάποιον που τρώει ασύστολα σε κάποιο τραπέζι, να σας κάνει μαθήματα δίαιτας; Καλό ε; Ακούστε και το άλλο. Κάποιος που πίνει χωρίς μέτρο να σας κάνει μαθήματα αντιαλκοολισμού; Ή ένας καπνιστής αντικαπνιστικό μάθημα; Τέλειο έτσι; Με μόνο άλλοθι και οι τρείς τους, ότι θα ξεκινήσουν εγκράτεια από ΔΕΥΤΕΡΑ.

Ξυπνάνε όμως στο μυαλό μου μνήμες ανθρώπων, που οι πράξεις τους, οι ενέργειές τους και η ζωή τους γενικότερα, αποτελούσαν παράδειγμα προς μίμηση. Άνθρωποι που και έτρωγαν κα έπιναν και διασκέδαζαν και μπορώ να πω ότι ήταν και πρώτοι στα γλέντια, πλην όμως πάντα κατά το πάν μέτρον άριστον, για να πούμε και μια δεύτερη φιλοσοφία από τον Κλεόβουλο για να έχει ενδιαφέρον.

Ένας κήπος είναι η άνθρωποι, ένα περιβόλι, γεμάτο διάφορα φυτά, λουλούδια, άλλα χρήσιμα για την επιβίωση, άλλα για να ομορφαίνουν την ζωή μας. Τώρα που αλλάζει ο χρόνος, μπείτε μέσα και διαλέξτε. Υπάρχουν λογιών λογιών άνθρωποι, αρετές και χαρακτήρες, διαλέξτε από τα καλλίτερα και πάρτε τα μαζί σας για την νέα χρονιά που έρχεται, να την κάνουμε όλοι μαζί καλλίτερη. Υπάρχουν άνθρωποι γύρω μας που είναι ένα ολόκληρο περιβόλι από μόνοι τους. Να ξέρετε ότι θα μας δώσουν απλόχερα από το μπαξέ τους φυτώριο, αρκεί να τους το ζητήσουμε, να ανανεώσουμε και τον δικό μας κήπο. Να αλλάξουμε λίγο κι εμείς, να ομορφύνουμε λίγο βρε αδελφέ, να αφήσουμε πίσω ότι αγκάθια ή ξερόχορτα έχουμε, και όταν τελειώσουμε με τα εσωτερικά της ψυχούλας μας, να πάρουμε κι ένα καινούργιο ρούχο, να ομορφύνουμε και εξωτερικά. Αν και δεν είναι απαραίτητο γιατί είμαστε ο καθρέφτης της ψυχής μας, ότι είμαστε εσωτερικά αντανακλούμε και προς τα έξω. Και αν δεν αντανακλούμε ομορφιά που προέρχεται από την ψυχούλα μας, δεν πρόκειται εξωτερικά να μας ομορφύνουν ούτε τα πιο ακριβά καλλυντικά.

ΚΑΛΗ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες