Απαραίτητος είναι ο διάλογος της πολιτείας με ειδικούς φοροτεχνικούς, λογιστές, οικονομολόγους και εργατολόγους σε θέματα της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι νόμοι δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στην πραγματικότητα της αγοράς.
Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής εφαρμογών μισθοδοσίας της Epsilon Net και σύμβουλος εργασιακών θεμάτων Βασίλης Πρασσάς μιλώντας χθες στο ενημερωτικό σεμινάριο για τις αλλαγές στην εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία που διοργάνωσε χθες το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος – Τμήμα Δυτικής Κρήτης στην Τράπεζα Χανίων.
«Οι αλλαγές στα εργασιακά είναι ραγδαίες και βέβαια είναι προϊόν όχι συλλογικής διαπραγμάτευσης αλλά νομοθετικών ρυθμίσεων που προέρχονται από έξωθεν απαιτήσεις», σημείωσε ο κ. Πρασσάς μιλώντας σε δημοσιογράφους και υπογράμμισε την ανάγκη να ενημερωθούν εκείνοι στους οποίους έχει πέσει το βάρος να διαχειριστούν όλες αυτές τις αλλαγές ώστε να μην κινδυνεύουν οι εργοδότες και οι υπεύθυνοι διαχειριστές από την επιβολή προστίμων.
«Γι’ αυτό τον σκοπό έχουμε ξεκινήσει ένα τουρ σε 30 πόλεις με στόχο να ενημερώσουμε για εξειδικευμένα θέματα τους λογιστές, τους φοροτέχνες και τους υπευθύνους μισθοδοσίας των επιχειρήσεων ώστε να μην υπάρχει κάποιο θολό σημείο στις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν γιατί δυστυχώς ο κλάδος έχει γίνει “ο λαιμός του μπουκαλιού”. Δεν είναι δηλαδή ένας απλός διαχειριστής ή ένας σύμβουλος αλλά ο αποκλειστικός υπεύθυνος αυτών των ενεργειών και μάλιστα κινδυνεύει και ο ίδιος λογιστής βάζοντας την υπογραφή του.
Κι αυτό γιατί οι αλλαγές είναι ραγδαίες και ως προς τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε εργοδότες και τα οποία είναι εξωφρενικά κατά την άποψή μου», σημείωσε ο κ. Πρασσάς και διευκρίνισε ότι τα πρόστιμα αφορούν κυρίως την αδήλωτη εργασία.
«Η αδήλωτη εργασία είναι μια πραγματικότητα, ωστόσο, επειδή πολλά λέγονται ότι ο Έλληνας συνηθίζει να κρύβει κ.λπ. δεν είναι έτσι τα πράγματα. Για παράδειγμα στην Κρήτη υπάρχουν πολλές επισιτιστικές επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν εποχικό προσωπικό για 2-3 ώρες κάθε βράδυ. Δυστυχώς, η ασφαλιστική νομοθεσία υποχρεώνει τον εργοδότη παρότι ο εργαζόμενος δουλεύει 3 ώρες την ημέρα να τον ασφαλίζει για 8 ώρες.
Δηλαδή πολλές φορές οι ασφαλιστικές εισφορές είναι περισσότερες από τις αποδοχές του εργαζόμενου. Αρα προκύπτουν κάποιες άτυπες συμφωνίες για να αμειφθεί καλύτερα ο εργαζόμενος. Για όλα αυτά τα θέματα ελπίζουμε κάποια στιγμή η πολιτεία να ακούσει τους ειδικούς. Να ακούσει έστω και λίγο γιατί το σωστό θα ήταν να συμμετέχουν στη λήψη τον αποφάσεων αυτοί που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο δηλαδή οι οικονομολόγοι, οι λογιστές και οι εργατολόγοι. Εστω και το λίγο όμως θα είναι μια αρχή», ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Πρασσάς.
Αλλαγές στα… τυφλά
