Αν νοµίζετε πως η ιστορία περιορίζεται σε αυτά που µας µάθαιναν στο σχολείο, κάνετε τεράστιο λάθος. ∆ιότι στην πορεία των αιώνων έγιναν τόσα, που τα βιβλία δεν τα χωρούν. Κάποια λογοκρίθηκαν, κάποια αφέθηκαν στην άκρη ως ήσσονος σηµασίας, κάποια έµοιαζαν… ανέκδοτα. Οι «Ιστορίες από τον Κόσµο» σήµερα, ψάχνουν και σας παρουσιάζουν παράξενα µεν, αδιαµφισβήτητα δε ιστορικά γεγονότα, που (πιθανότατα) δεν γνωρίζατε. Πάµε να τα δούµε παρέα.
Όταν έβρεξε γατιά
Οι γάτες είναι εκπληκτικοί φίλοι, µέλη της οικογένειας. Ανεξάρτητες, µε τις ιδιαίτερες προσωπικότητές τους, τα νάζια και τα καµώµατά τους µας ξετρελαίνουν. Και ενώ για τη πλειονότητα των ανθρώπων, οι γάτες είναι η καλύτερη παρέα, για τον στρατό της Βασιλικής Αεροπορίας του Ηνωµένου Βασιλείου, οι γάτες υπήρξαν τη δεκαετία του 1950 ένα «όπλο» για την προστασία ανθρωπίνων ζωών -αλλά και της οικονοµίας. Πίσω στο 1950, η ελονοσία αποτελούσε σοβαρό πρόβληµα και ο Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας αναγκάστηκε να λάβει µέτρα στις πληγείσες περιοχές. Χρησιµοποίησε λοιπόν διχλωροδιφαινυλοτριχλωροαιθάνιο, κοινώς γνωστό ως DDT, (σ.σ: µια άχρωµη, άγευστη και σχεδόν άοσµη κρυσταλλική χηµική ένωση που αρχικά το χρησιµοποιούσαν ως εντοµοκτόνο, αλλά -όπως φάνηκε- είχε καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις) στο Βόρνεο για να καταπολεµήσει τον αυξανόµενο πληθυσµό των κουνουπιών. Στην αρχή το χηµικό ήταν αποτελεσµατικό, όµως γρήγορα οδήγησε σε σοβαρά προβλήµατα όπως η εξάλειψη εντόµων, όπως οι σφήκες και η δηλητηρίαση µικρών ζώων µε τα οποία τρέφονταν οι γάτες -που λιµοκτονούσαν και πέθαιναν. Με λιγότερες γάτες τριγύρω, οι αρουραίοι αυξήθηκαν σε πληθυσµό. Για να διορθώσει τη ζηµιά, και να µην προκύψουν άλλες επιδηµίες από τα ποντίκια, ο στρατός κλήθηκε να ξεκινήσει την επιχείρηση Cat Drop (σ.σ: σε ελεύθερη µετάφραση «ρίψη γατιών»). Οι γάτες τοποθετήθηκαν σε κιβώτια και «προσγειώθηκαν» µε αλεξίπτωτα στο Sarawak του Βόρνεο. Το αποτέλεσµα ήταν το επιθυµητό: ο πληθυσµός των γατιών στην περιοχή αναπληρώθηκε πλήρως και οι αρουραίοι µειώθηκαν.
∆ιαβάστε επίσης: https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Cat_Drop
Και δείτε ένα σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/l8sM16-Q-fU
Η χρονιά µε τους τρεις Πάπες
Συνήθως, όταν εκλέγεται νέος Πάπας, διατηρεί τον τίτλο για το υπόλοιπο της ζωής του ή µέχρι να παραιτηθεί, οπότε και ξεκινά η διαδικασία εκλογής νέου Πάπα. Το 1978 όµως συνέβη κάτι πολύ ενδιαφέρον -που δεν είχε προηγούµενο, ούτε προέκυψε ξανά- τουλάχιστον µέχρι σήµερα. Ο Πάπας Παύλος VI πέθανε στις 6 Αυγούστου 1978. Λίγες µέρες αργότερα στις 26 Αυγούστου ο Καρδινάλιος Albino Luciani εκλέχθηκε νέος Πάπας και τον διαδέχθηκε. Μέχρι εδώ όλα καλά. Όµως ελάχιστες µέρες αργότερα, στις 28 Σεπτεµβρίου ο Albino Luciani πέθανε. Η παπική έδρα έµενε και πάλι άδεια, µαζί µε το πρωτόγνωρο «µούδιασµα» της Καθολικής Εκκλησίας που είχε να διαχειριστεί τον θάνατο δυο Παπών σε διάστηµα ηµερών. Τελικά, στις 16 Οκτωβρίου 1978, ο Ιωάννης Παύλος Β’ εξελέγη νέος Πάπας και -ευτυχώς- παρέµεινε στη θέση του για χρόνια. Για την ιστορία, ο Ιωάννης Παύλος Β’ ήταν ο πρώτος µη Ιταλός Πάπας που εξελέγη µετά από 455 χρόνια.
∆ιαβάστε περισσότερα: www.ncregister.com/news/year-of-three-popes-paul-vi-s-death-40-years-ago-heralded-whirlwind-in-church
∆είτε ένα σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/OQm4dVLfe2c
Ο κουρέας ‘‘φάντασµα’’ του Μισσισιπή
Η ιστορία είναι γεµάτη από ανατριχιαστικές διηγήσεις που συνήθως µένουν κρυφές. Μια από αυτές, χρονολογείται κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου, και συνέβη στην Pascagoula του Μισισιπή. Λέγεται λοιπόν πως το καλοκαίρι του σωτήριου έτους 1942, κάτοικοι της Pascagoula έκαναν καταγγελίες ότι ένας άνδρας εισέβαλε τις νύχτες στα σπίτια και έκοβε τούφες από τα µαλλιά των γυναικών! ∆εν έκλεβε, δεν τους έκανε κακό, απλά έκοβε ένα τσουλούφι από τα µαλλιά και έφευγε. Η Edna Marie Hydel και η Mary Evelyn Briggs ήταν τα πρώτα «θύµατα» του ιδιότυπου «κουρέα», τον Ιούνιο του 1942. Πολύ σύντοµα, δεκάδες γυναίκες ανέφεραν ότι έλειπαν τούφες από τα µαλλιά τους. Η πόλη βρισκόταν σε αναβρασµό και φόβο. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, οι τοπικές αρχές συνέλαβαν έναν 57χρονο χηµικό, τον William A. Dolan, ο οποίος πίστευαν πως ήταν ο διαβόητος κουρέας φάντασµα. Ο άντρας δικάστηκε και καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια φυλάκιση. Παρόλο που αρνήθηκε τις κατηγορίες, τα περιστατικά µειώθηκαν µετά τη φυλάκισή του.
∆ιαβάστε περισσότερα: www.sunherald.com/news/local/article280160434.html
1816: Η χρονιά χωρίς καλοκαίρι
Στα µικρά, αποµακρυσµένα νησιά West Nusa Tenggara, στην Ινδονησία, βρίσκεται ένα από τα ψηλότερα βουνά στον κόσµο, το όρος Tambora. Εκεί βρίσκεται και το οµώνυµο ηφαίστειο. Παρότι σήµερα το ηφαίστειο αυτό είναι αδρανές, ωστόσο στο παρελθόν είχε εκραγεί, µε τόσο καταστροφικές συνέπειες, ώστε οι ειδικοί να κάνουν λόγο για την πρώτη σοβαρή κλιµατική αλλαγή στην ιστορία. Στις 5 Απριλίου 1815, το ηφαίστειο Tambora εξερράγη εκτοξεύοντας περί τα 60 χιλιόµετρα ηφαιστειακής τέφρας και αερίου κατευθείαν στην ατµόσφαιρα. Ένα σύννεφο σκόνης, αερίων και στάχτης στο µέγεθος της Αυστραλίας «εξαφάνισε» τον ήλιο οδηγώντας στο «Έτος Χωρίς Καλοκαίρι» του 1816. Οι συνέπειες της έκρηξης του ηφαιστείου έγιναν αισθητές σε όλο τον κόσµο. Οι βορειοανατολικές πολιτείες της Αµερικής, όπως η Νέα Υόρκη, το Μέιν και η Μασαχουσέτη, υπέφεραν από κατεστραµµένες καλλιέργειες εξαιτίας παγετού που εµφανίστηκε την άνοιξη. Η Ιρλανδία και η Ινδία είχαν επίσης να αντιµετωπίσουν κατεστραµµένες καλλιέργειες και πανδηµίες που χρειάστηκαν χρόνια για να επιλυθούν και να επανέλθουν τα πράγµατα στην κανονικότητα. Σύµφωνα µε τους επιστήµονες, η έκρηξη του Tambora το 1816, παραµένει µέχρι και σήµερα από τις τροµακτικότερες περιβαλλοντικές καταστροφές.
∆είτε ένα σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/lkv1pDmN7JY
Και διαβάστε περισσότερα εδώ: www.nps.gov/articles/000/1816-the-year-without-summer.htm
Και εδώ: https://en.wikipedia.org/wiki/Year_Without_a_Summer