Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

«Ακραίες» οι συγκεντρώσεις μικροπλαστικών στον Βόρειο Ατλαντικό

Sargasso Sea: Εντός του Ατλαντικού υπάρχει η μοναδική θάλασσα στον κόσμο, η οποία δεν έχει ακτές. Τα σύνορά της καθορίζονται από τα ρεύματα του Ωκεανού. Πήρε το όνομά της από τα «sargassum», τα χρυσαφένια φύκια που επιπλέουν ελεύθερα στα μπλε νερά και θεωρείται «παράδεισος» για την επώαση θαλάσσιων χελωνών και εκατοντάδων ακόμη ειδών που τρέφονται από τα φύκια και βρίσκουν καταφύγιο από τα αρπακτικά. Δυστυχώς, όμως, το «sargassum» αποτελεί πλέον σπίτι και για κάτι που δεν έχει καμία σχέση με την φύση.

Ανθρώπινα απόβλητα έχουν δημιουργήσει «αποικία» στη θάλασσα. Σκουπίδια από χώρες που βρέχονται από τον Ατλαντικό και απορρίμματα από τις ακτές της Αφρικής και της Αμερικής, σταδιακά αποσυντίθεται να γίνονται μικροπλαστικά, το οποία καταλήγουν στα βράγχια και τα στομάχια των θαλάσσιων πλασμάτων.

Δημοσιογράφος του CNNi συνόδευσε ομάδα της Greenpeace στο Sargasso, όπου οι επιστήμονες διεξήγαγαν έρευνες για τη μόλυνση των νερών.

Μέσα στο γαλάζιο
Η εικόνα των νερών είναι ελκυστική, περιγράφει το αμερικάνικο δίκτυο. Τίποτα δεν προμηνύει την αλήθεια σχετικά με τους κινδύνους που διατρέχει η θάλασσα και τα έμβια όντα της.

Το Esperanza, το σκάφος της οργάνωσης, πλέει και το συνεργείο του CNNi ενθουσιάζεται όλο και περισσότερο με το θέαμα. Μέχρι που εντοπίζει τα πρώτα απορρίμματα.

Μπουκάλια σαμπουάν, είδη ψαρέματος, σακούλες, είναι μόνο μερικά από τα όσα είναι ορατά με γυμνό μάτι. Η δημοσιογράφος παίρνει ένα κομμάτι πλαστικού και ένας από τους επιστήμονες της δείχνει τα σημάδια από τις δαγκωματιές που έχουν κάνει τα ψάρια.

Η εικόνα γίνεται ακόμη πιο αποκαριδωτική όταν βουτάς στα νερά και συνειδητοποιείς πως είσαι περιτριγυρισμένος από μικρά, λαμπερά κομμάτια πλαστικού – τα γνωστά μικροπλαστικά.

Η αλήθεια

Οι επιστήμονες της Greenpeace έχουν εντοπίσει «τεράστιες» συγκεντρώσεις μικροπλαστικών στο Sargasso. Είναι χαρακτηριστικό πως σε ένα και μόνο δείγμα εντόπισαν 1.300 κομματάκια του είδους. Η έρευνά τους δείχνει πως προέρχονται από πλαστικά μίας χρήσης και είδη συσκευασίας.

Το ταξίδι στο Sargasso είναι μέρος μίας γενικότερης προσπάθειας που κάνει η οργάνωση για να προωθήσει την Παγκόσμια Συνθήκη Ωκεανών, η οποία προβλέπει την προστασία μίας σειράς θαλάσσιων καταφυγίων.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες