Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Ακυρώθηκε η σύγκλητος για τη στέγαση

Συγκέντρωση στην πλατεία της δημοτικής Αγοράς στις 12 το μεσημέρι και πορεία στην αντιπεριφέρεια πρόκειται να πραγματοποιήσουν αύριο, Πέμπτη, οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης διεκδικώντας να δοθεί λύση στο πρόβλημα της στέγασης, ενώ συνεχίζεται η κατάληψη στον χώρο του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων και Ερευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.).

Στο μεταξύ, σε συνεχή επικοινωνία με την αντιπεριφερειάρχη Απόστολο Βουλγαράκη βρίσκεται ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλης Διγαλάκης ο οποίος ζήτησε τη συνδρομή της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων για να καλυφθούν οι 100 φοιτητές που ενώ πληρούν τα κριτήρια μένουν εκτός εστίας και δεν λαμβάνουν επίδομα ενοικίου.
Να σημειώσουμε ότι η χθεσινή προγραμματισμένη συνεδρίαση της Συγκλήτου που θα συζητιόταν το θέμα της στέγασης ακυρώθηκε, με τη διοίκηση να εκφράζει μ’ αυτό τον τρόπο τη διαφωνία της για την κατάληψη από τους φοιτητές του Ε.Λ.Κ.Ε., ενώ όπως τονίστηκε από την πρυτανεία για όσο διαρκεί η κατάληψη δεν πρόκειται να γίνει καμία συνεδρίαση της Συγκλήτου.
Ωστόσο, πραγματοποιήθηκε μια μικρής διάρκειας συνάντηση μεταξύ πρυτανείας και φοιτητών που αναφέρθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις για το θέμα.
Ειδικότερα, ο πρύτανης κ. Διγαλάκης σημείωσε ότι ελήφθη η απόφαση οι φοιτητές που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην εστία να παραμείνουν στα δωμάτια έως το τέλος Ιανουαρίου, ώστε να μην φύγουν εν μέσω εξεταστικής.
Επίσης, τόνισε ότι φέτος το Πολυτεχνείο θα δώσει μέχρι τον Ιούνιο  120 ευρώ σε 82 φοιτητές ως επίδομα ενοικίου, ποσό που είναι αυξημένο συγκριτικά με πέρυσι που δόθηκαν για τον σκοπό αυτό 80.000 ευρώ.
«Από εκεί και πέρα συνεχίζουμε τις προσπάθειες για την ανεύρεση χρημάτων για τους υπόλοιπους 100 φοιτητές, αλλά και για την παραχώρηση του παλαιού Ψυχιατρείου», τόνισε ο πρύτανης χωρίς -όμως- να ανακοινώσει κατά τη διάρκεια της συνάντησης κάτι συγκεκριμένο από τις επαφές που έχει για το θέμα με τον αντιπεριφερειάρχη Απόστολο Βουλγαράκη.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το Πολυτεχνείο φέρεται να έχει ζητήσει από την αντιπεριφέρεια την παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους 120.000 ευρώ για να καλυφθούν οι υπόλοιποι 100 φοιτητές που έχουν ανάγκη και δικαιούνται στέγη, αλλά μένουν μέχρι στιγμής ακάλυπτοι.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως επεσήμανε ο πρύτανης μιλώντας στους φοιτητές, στο πλαίσιο των προσπαθειών ζητήθηκε η οικονομική συνδρομή και του υπουργείου Παιδείας το οποίο όμως απάντησε αρνητικά, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να δώσει χρήματα. Από μέρους τους, οι φοιτητές κατήγγειλαν τη στάση της πρυτανείας υπογραμμίζοντας ότι θα έπρεπε να βρει πόρους από τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος για να καλυφθούν όλοι οι φοιτητές ή ακόμα και να μην ψηφίζονταν ο προϋπολογισμός ως μέσο πίεσης προς την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση, ενώ τόνισαν ότι θα συνεχίσουν την κατάληψη έως ότου βρεθεί λύση.
Από την πρυτανεία υποστηρίχθηκε πάντως ότι δεν μπορεί να γίνει μεταφορά κονδυλίων από άλλους λογαριασμούς, ενώ η μη ψήφιση προϋπολογισμού θα ισοδυναμούσε με “λουκέτο” για το Ιδρυμα. Παράλληλα, ο πρύτανης χαρακτήρισε την κατάληψη «άστοχη κίνηση και διασπαστική» καθώς, όπως είπε, στρέφεται ενάντια στους μεταπτυχιακούς φοιτητές. «Από την πλευρά μας, δίνουμε όσα χρήματα μπορούμε και διεκδικούμε από την Περιφέρεια τα υπόλοιπα καθώς το υπουργείο είπε ότι δεν μπορεί να δώσει», σημείωσε ο κ. Διγαλάκης.

ΛΥΣΗ Η ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ
Σύμφωνα με τους φοιτητές η πιο εφικτή και άμεση λύση είναι να ενοικιαστεί ένα ξενοδοχείο προκειμένου να μείνουν τα παιδιά για τη φετινή χρονιά και συγχρόνως να πιεστεί το υπουργείο Υγείας να παραχωρήσει τον χώρο του παλαιού Ψυχιατρείου για να γίνουν φοιτητικές εστίες.
«Εδώ και καιρό βρισκόμαστε σε κινητοποιήσεις. Αυτή τη στιγμή 260 φοιτητές έχουν κάνει αιτήσεις και δικαιούνται στέγαση, αλλά μόλις 78 άτομα θα καλυφθούν σε δωμάτια της εστίας, ενώ σε 82 θα δοθεί επίδομα ενοικίου 180 ευρώ που δεν επαρκεί να καλυφθούν όλα τα λειτουργικά έξοδα (λογαριασμοί κ.λπ.) ενός σπιτιού», σημείωσε, μιλώντας στα “Χ.Ν.” η πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης Χριστίνη Δέση – Λουκά και πρόσθεσε: «Παράλληλα, υπάρχουν 100 άτομα που μένουν απέξω και θα αναγκαστούν πολύ πιθανόν είτε να αποχωρήσουν από τα Χανιά χωρίς να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, είτε να φιλοξενούνται από εδώ και από εκεί σε διάφορα σπίτια. Γι’ αυτό κι εμείς συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις και την κατάληψη στον ΕΛΚΕ, τον οργανισμό του Πολυτεχνείου που δίνει κονδύλια για διάφορα ερευνητικά προγράμματα, αλλά φυσικά ποτέ δεν ενδιαφέρεται για τις ανάγκες των φοιτητών».
Καταλήγοντας η πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών χαρακτήρισε ως πιο εφικτή λύση για τη φετινή χρονιά να ενοικιαστεί ένα ξενοδοχείο, επειδή, όπως εξήγησε,  «εξασφαλίζει ότι θα υπάρχουν θέρμανση, ζεστό νερό, οικιακές συσκευές και όλα τα αναγκαία χωρίς να επιβαρύνονται επιπλέον γι’ αυτά οι οικογένειες των φοιτητών».

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ
Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χανίων σε ανακοίνωσή του «στηρίζει τα αιτήματα των φοιτητών και μεταξύ άλλων καλεί Σωματεία – Σύλλογοι – Συνελεύσεις Γειτονιών να πάρουν θέση για αυτό το ζήτημα, να καταδικάσουν την πολιτική της κυβέρνησης και να στηρίξουν τον αγώνα που δίνουν οι φοιτητές».
Και ζητά:
«Να παραχωρηθεί άμεσα το παλαιό Ψυχιατρείο στο Πολυτεχνείο και το Τ.Ε.Ι. Κρήτης για να γίνει εστία.
Να δοθεί τώρα κονδύλι για την άμεση ανακαίνιση του παλαιού Ψυχιατρείου, ώστε να είναι έτοιμο μέχρι τον Ιούνιο του 2014.
Κονδύλι για επίδομα ενοικίου, είτε ενοικίαση ξενοδοχείου στους φοιτητές που δεν θα μπουν στην εστία και δεν θα πάρουν επίδομα ενοικίου».

Ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων
Για το θέμα της στέγασης των φοιτητών ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων σε χθεσινή ανακοίνωσή του τονίζει μεταξύ άλλων: «Ενα ακόμα επεισόδιο στην περιπέτεια της δωρεάν Παιδείας στην εποχή του μνημονίου καταμαρτυρήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου με την απόφαση της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης για το ζήτημα της στέγασης στην εστία: Από τους 262 δικαιούχους έγκριση για στέγαση δόθηκε μόλις σε 78, ενώ σε άλλους 82 αποφασίστηκε να αποδοθεί επίδομα ενοικίασης. Ως αποτέλεσμα, εκατό από τα παιδιά, για κάποια από τα οποία καταφανώς αποδεικνύεται ότι δεν έχουν δυνατότητα να πληρώσουν για τη στέγασή τους, να μένουν αυτά και οι σπουδές τους στον αέρα.
Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο το γεγονός ότι, στην Ελλάδα του μνημονίου, δεν είναι αρκετή η προετοιμασία χρόνων για να μπεις στο Πανεπιστήμιο, δεν είναι αρκετό να κάνεις τα πάντα ώστε να εξασφαλίσεις στο παιδί σου τη δυνατότητα να σπουδάσει και να ονειρεύεται, αλλά θα πρέπει ή να βρεις τρόπο να πληρώνεις για τη στέγασή του από τα χρήματα που δεν έχεις, ή να αποφασίσετε μαζί ότι οι κόποι τόσων χρόνων πάνε χαμένοι».
Καταλήγοντας ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, «θεωρώντας ότι αυτό το ζήτημα αφορά όλη την ελληνική κοινωνία, ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του Συλλόγου των φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης που βρίσκεται ήδη σε κινητοποιήσεις για το θέμα και απαιτεί άμεση επίλυση του προβλήματος με την εύρεση χώρου στέγασης, με την απόδοση επιδομάτων σε όλους τους δικαιούχους και με κάθε άλλο πιθανό τρόπο.
Κανένας φοιτητής στο δρόμο! Είναι υπόθεση όλων μας».

ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Καθηγητές κατά Τσίπρα για υποστήριξη φοιτητών

Απόφαση, με την οποία προσάπτουν «παράβλεψη διευκρινίσεων» στη δήλωση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για τη δίωξη εννέα φοιτητών του Φυσικού Κρήτης, εξέδωσαν τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Φυσικής στο Πανεπιστημίου Κρήτης.
Στο σχετικό κείμενό τους οι καθηγητές του Τμήματος, «αρχικά εκφράζουν “απογοήτευση” πληροφορούμενοι τη δήλωση του κ. Τσίπρα, με την οποία εξέφρασε τη συμπαράστασή του «στους εννέα φοιτητές του Φυσικού Κρήτης, που διώκονται άδικα, γιατί μαζί με όλους τους συμφοιτητές τους διεκδίκησαν το αυτονόητο: να μην χαθεί η εξεταστική περίοδος μετά τις κινητοποιήσεις το φθινόπωρο του 2011».
Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ, Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του τμήματος κάνουν λόγο για μικρή μειοψηφία φοιτητών, η οποία επιμένει να ασκεί σωματική και ψυχολογική βία στους χώρους του Πανεπιστημίου Κρήτης, μειοψηφία στην οποία οι καθηγητές αρνήθηκαν να υποκύψουν, σεβόμενοι τις βασικές δημοκρατικές αρχές.
Στην απόφασή της η Γενική Συνέλευση καταλήγει εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι εκπρόσωποι του ελληνικού κοινοβουλίου «θα αποκηρύξουν τη βία σε κάθε της μορφή στον χώρο του δημόσιου Πανεπιστημίου και θα μεριμνήσουν για τον σεβασμό και την εφαρμογή των νόμων, τους οποίους το ίδιο το κοινοβούλιο ψήφισε».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ δύο νεαροί μετά από τροχαίο στα Χανιά

Στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χανίων διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν μέχρι το βραδυ του Σαββάτου δύο νεαροί που τραυματίστηκαν σοβαρά μετά από τροχαίο με μηχανάκι, τα ξημερώματα...

Χανιά: Τροχαίο με δύο τραυματίες

Τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματισμούς και υλικές ζημιές το μεσημέρι της Κυριακής στην παλιά εθνική οδό Χανίων- Κισσάμου στο ύψος της Παρηγοριάς. Δύο οχήματα συγκρούστηκαν...

Τραγωδία στον Αποκόρωνα – Νεκρή 61χρονη σε τροχαίο, τραυματίας ο σύζυγος της

Γυναίκα 61 ετών από την περιοχή του Αποκόρωνα έχασε τη ζωή της σήμερα  όταν το αγροτικό στο οποίο επέβαινε, έπεσε σε γκρεμό. Το περιστατικό έγινε...

Παραμένουν διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ οι δύο τραυματίες από το τροχαίο στον Σκινέ

Διασωληνωμένοι σε κρίσιμη κατάσταση στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων παραμένουν οι δύο τραυματίες ηλικίας 20 και 18 ετών, από το τροχαίο...

Τραγική κατάληξη στις έρευνες για τον 65χρονο Γάλλο

Τραγική κατάληξη είχανε οι έρευνες για τον εντοπισμό του 65χρονου Γάλλου που αγνοούνταν από την Παρασκευή στο μονοπάτι Ε4 μεταξύ Σούγιας και Αγίας Ρουμέλης. Σύμφωνα...

Ολιγόλεπτη αλλαγή…κατεύθυνσης στην οδό Δασκαλογιάννη! (φωτ.)

Ολιγόλεπτη αλλαγή...κατεύθυνσης στην οδό Δασκαλογιάννη στις 9.30 το πρωί! Για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του κρουαζιερόπλοιου που βρίσκεται ανοικτά του λιμανιού η Δασκαλογιάννη έγινε για λίγα...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα