Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

Αίτημα “Πρότασης Μομφής” κατά του Δημάρχου Χανίων στο Δ.Σ.

» Για τις κάμερες αναγνώρισης στην Παλιά Πόλη

Κύριε διευθυντά,
Σχέδιο ερήμην των δημοτών των Χανίων προετοιμάζει ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης. Σχεδιάζει μια “έξυπνη πόλη” (Smart City) όπου όλοι οι πολίτες που κινούνται με τα οχήματά τους αρχικά στην Παλιά Πόλη και κατόπιν σε όλο το Δήμο Χανίων θα μπορούν να αναγνωρίζονται και να ταυτοποιούνται αυτόματα μέσω του διαδικτύου, ως αναφέρει ο ίδιος για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας.
Ηδη ο δήμαρχος Χανίων έχει εκκινήσει τις διαδικασίες διενέργειας διαγωνισμού για την προμήθεια και εγκατάσταση στις εισόδους της Παλιάς Πόλης ενός δικτύου υπαίθριων ψηφιακών καμερών επιτήρησης με τεχνολογία αναγνώρισης των πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων, η οποία είναι όμοια με την τεχνολογία “αναγνώρισης προσώπου” δηλαδή την αναγνώριση–ταυτοποίηση κάθε ανθρώπου από τις μοναδικές αποστάσεις συγκεκριμένων σημείων κάθε προσώπου.
Κανείς μόνιμος κάτοικος της Παλιάς Πόλης ή άλλος δημότης των Χανίων δεν γνώριζε το σχέδιο του δημάρχου Χανίων γι’ αυτό του υψηλού κινδύνου σύστημα ευρείας εξ αποστάσεως οπτικής παρακολούθησης μέσω υπαίθριων καμερών επιτήρησης με χρήση αλγόριθμων Τεχνητής Νοημοσύνης. Καμία τυπική ή άτυπη έστω διαβούλευση δεν υπήρξε για ένα σχέδιο που αφορά Συνταγματικά δικαιώματα.
Το σχέδιο του δημάρχου Χανίων εντάσσεται και αυτό στην ευρύτερη υπόθεση των καμερών στα Χανιά και σε όλη την Ελλάδα που ήδη διερευνά ο ανώτατος Εισαγγελικός Λειτουργός της χώρας επί 15 μήνες χωρίς να είναι ορατή ακόμη η Περαίωση. Έτσι εξηγείται ότι ακόμη ισχύει το ΠΔ 75/2020 αλλά και ότι παραμένουν οι νέες κάμερες από το 2021 στο δημοτικό θέατρο “Δημήτρης Βλησίδης”.
Η ίδια αυτή υπόθεση ήδη αρχειοθετήθηκε από τις Εισαγγελικές Αρχές των Χανίων με την αιτιολογία ότι 2 κάμερες στο “Δαίδαλο” ήταν κάμερες θυροτηλεφώνου, ενώ απορρίφθηκε και το αίτημα ανάσυρσης, αφού κρίθηκε άνευ ουσίας η Πραγματογνωμοσύνη – Τεχνική Έκθεση του Ειδικού σε Υποθέσεις Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Πραγματογνώμονα Μηχανικού της Εισαγγελίας και του Πρωτοδικείου Χανίων σχετικά με τις τεχνικές “masking” στα συστήματα βιντεοεπιτήρησης. Ήδη αρχειοθετήθηκε από την ανεξάρτητη Αρχή για τα προσωπικά δεδομένα (ΑΠΔΠΧ) και τον νυν δήμαρχο Χανίων, αφού ο καταγγέλλων δημότης Χανίων αποφάσισαν ότι δεν είναι δημότης Χανίων, ώστε να μην τεκμηριώνεται “έννομο συμφέρον”.
Στα πλαίσια του αυτονόητου λοιπόν, Δημότης των Χανίων υπέβαλε αίτημα με α.π. 28567/9-6-2022 προς όλες τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χανίων για υποβολή εξ αυτών “Πρότασης Μομφής” κατά του Δημάρχου Χανίων κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη. Ο σκοπός είναι να αποτραπεί ο σχετικός διαγωνισμός και το υπό υλοποίηση σχέδιό του, ενώ επιπλέον να απαιτηθεί η απεγκατάσταση όλων των εξωτερικών καμερών ασφαλείας από τα δημοτικά κτήρια όπως και τα σχολεία του Δήμου Χανίων που εγκαταστάθηκαν από το 2014 και μετά στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τυχόν απραξία των επικεφαλής των παρατάξεων θα εκληφθεί ως συνέργεια.

Νικόλαος Σ. Στεργιάδης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

4 Comments

 1. Μία απορία να καταθέσω. Όταν γίνεται μία εγκληματική πράξη, μία δολοφονία ας πούμε,σε κάμερες δεν προσφεύγουν οι ειδικοί για να εντοπίσουν τους δολοφόνους;
  Οι κάμερες φαίνεται να έχουν μία χρησιμότητα!
  Το αμφισβητείτε;

 2. Για τις εξωτερικές κάμερες ασφαλείας που είναι εγκατεστημένες σε δημόσια ή δημοτικά κτήρια και σε κοιτάζουν στα μάτια όταν περνάς περπατώντας από το απέναντι πεζοδρόμιο, όταν οι υπεύθυνοι ερωτηθούν, σε ενημερώνουν ότι στην κεντρική μονάδα επεξεργασίας τους γίνεται χρήση τεχνικών θόλωσης ή απόκρυψης περιεχομένου εικόνας (masking) που περιορίζει τη φαινόμενη εμβέλεια λήψης βίντεο μόνο σε νόμιμη περιοχή. Το ίδιο προτείνει άλλωστε και η ανεξάρτητη Αρχή για τα προσωπικά δεδομένα (ΑΠΔΠΧ) ως λύση στο πρόβλημα αυτό όταν προκύψει κάποια σχετική αναφορά για κάμερες.

  Για τις εξωτερικές κάμερες ασφαλείας που είναι εγκατεστημένες σε ιδιωτικά κτήρια σε όλη την Ελλάδα, το ίδιο ακριβώς λένε όταν ερωτηθούν όλοι οι ιδιώτες ιδιοκτήτες των κτηρίων και κατά σύμπτωση και οι υπεύθυνοι των εταιρειών ασφαλείας που τις έχουν εγκαταστήσει και θέσει σε λειτουργία στα κτήρια αυτά. Ότι είναι εκτός λειτουργίας ή δεν είναι συνδεδεμένες με κεντρική μονάδα επεξεργασίας, δηλαδή είναι κάτι σαν διακοσμητικά στοιχεία των κτηρίων, είναι μόνο για εκφοβισμό. Εάν κάποια από αυτές τύχει και συλλάβει κάποτε βίντεο από μη επιτρεπόμενη περιοχή είναι γιατί εχθές κάποια μπάλα που κλότσησαν παιδιά χτύπησε την κάμερα και της άλλαξε τη γωνία στρέψης.

  Τα «χρήσιμα» βίντεο λοιπόν στα οποία προσφεύγουν οι «ειδικοί» είναι αυτά που βρίσκονται τυχαία επειδή κάποια στιγμή για άγνωστο λόγο παθαίνει «black out» το σύστημα masking ή έπαιξαν μπάλα κάποια παιδιά.

  Η μοναδική πραγματική και μόνιμη λύση στο θέμα μας είναι η εγκατάσταση εξωτερικών καλύπτρων-μασκών επί όλων των εξωτερικών καμερών ασφαλείας ώστε να είναι φανερά και 100% εξασφαλισμένο ότι από τους αισθητήρες αυτών δεν εισέρχεται στα συστήματα βιντεοεπιτήρησης εικόνα από μη νόμιμη εμβέλεια λήψης. Για το θέμα μας αναμένεται κάποια στιγμή να αποφασίσει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ο οποίος διερευνά ήδη επί 16 μήνες αυτές τις “εκκρεμότητες” χωρίς μάλιστα να διαφαίνεται ακόμη η Περαίωση της υπόθεσης, σχηματίζοντας έτσι δημόσια την εντύπωση έμμεσης αρχειοθέτησης της μεγαλύτερης υπόθεσης παραβίασης προσωπικών δεδομένων που έχει αναφερθεί ποτέ στην Ελλάδα.

  • Αν ο Δήμος ταυτόχρονα με τις εξωτερικές κάμερες ασφαλείας, εγκαθιστούσε καλύπτρες – μάσκες όπως αναφέρετε- ανεξάρτητα του τι θα κάνει ο εισαγγελέας- θα επιλύετο το πρόβλημα;
   Και αν ναι,γιατί δεν το κάνει;

   • Ο σκοπός είναι η οριστική αποφυγή της ψηφιακής οπτικής παρακολούθησης του δημόσιου χώρου στα Χανιά και σε όλη την Ελλάδα. Για τις μη νόμιμα εγκατεστημένες κάμερες ασφαλείας η μόνη λύση είναι η υποχρεωτική απεγκατάσταση. Για τις νόμιμα εγκατεστημένες κάμερες ασφαλείας αλλά με μη νόμιμη εμβέλεια λήψης εικόνας η λύση που προτείνεται με τις καλύπτρες–μάσκες επιτυγχάνει 100% τον αναφερόμενο σκοπό, οπότε παύει πλέον να υπάρχει πρόβλημα.

    Το γιατί δεν το κάνει αυτό ο δήμαρχος Χανίων καλύτερα να το ρωτήσετε εσείς στον ίδιο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα