Την αναγνώριση και την ένταξη της ∆ηµοτικής Κοινότητας Αλικιανού στο ∆ίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών (Ελληνικά Ολοκαυτώµατα 1940-1945), ζητάει το ∆ηµοτικό Συµβούλιο Πλατανιά σε οµόφωνη απόφαση του τελευταίου ∆ηµοτικού Συµβουλίου.
Πρόκειται για µια ωφειλούµενη πράξη για το χωριό που έδωσε από τους µεγαλύτερους αριθµούς νεκρών και εκτελεσµένων στη Μάχη της Κρήτης. Η απόφαση θα σταλεί στο Υπουργείο Εσωτερικών που θα κάνει την αναγνώριση µε προεδρικό διάταγµα.
Στην απόφαση γίνεται εκτενή αναφορά στα ιστορικά γεγονότα του Μαΐου του 1941, και τις τρεις εκτελέσεις που έγιναν στον Αλικιανό: «Ο Γερµανός διοικητής Γκέρινγκ, διέταξε τον στρατηγό Στουντέντ να ξεκινήσει επιχειρήσεις συλλογικής τιµωρίας, µε εκτελέσεις κατά των ντόπιων µε συνοπτικές διαδικασίες. Η πρώτη αυτή αντίδραση των Γερµανών, έγινε µόλις την τρίτη ηµέρα των επιχειρήσεων στις 24 Μαΐου 1941 στο χωριό του Αλικιανού, µε 5 εκτελεσθέντες κατοίκους. Οι εκτελέσεις συνεχίσθηκαν στις 2 Ιουνίου του 1941 και πάλι στον Αλικιανό, όπου και εκτελέσθηκαν 63 άτοµα, ενώ την 1η Αυγούστου του ίδιου έτους στο ποταµό του Κερίτη στον Αλικιανό, οι κατακτητές έδειξαν την βαρβαρότητά τους εκτελώντας 118 αµάχους! Για την ιστορία, να αναφέρουµε ότι την ίδια ηµέρα στις 2 Ιουνίου του 1941, εκτελέσθηκαν 11 κάτοικοι από τον οικισµό Πατελαρίου της δηµοτικής κοινότητας Βρυσών, δηµοτικής ενότητας Πλατανιά και 25 στο γειτονικό Κοντοµαρί, το οποίο και έχει ήδη αναγνωρισθεί ως µαρτυρικό χωριό σύµφωνα µε το Π.∆ 29/2019 (ΦΕΚ 54/Τ ‘Α/02-04-2019).
Αναλυτικότερα, το χρονικό των εκτελέσεων από τις 24 Μαΐου του 1941 και έπειτα στον Αλικιανό, λαµβάνει χώρα ως εξής:
Στις 24 Μαΐου 1941 και ενώ η Μάχη της Κρήτης ήταν ακόµη σε εξέλιξη, µια γερµανική περίπολος συνέλαβε έξι 6 άνδρες στον Αλικιανό. Με αφορµή την ανακάλυψη του νεκρού σώµατος ενός αλεξιπτωτιστή, οι Γερµανοί εκτέλεσαν τους οµήρους. Ένας από τους οµήρους, ο Βασίλης ∆ρακακάκης, επιβίωσε της εκτέλεσης και της χαριστικής βολής. Αργότερα συνελήφθη και εκτελέστηκε στην τρίτη εκτέλεση την 1η Αυγούστου 1941.
Επίσης στις 2 Ιουνίου του 1941 οι Γερµανοί, µετά την επικράτηση τους ανήγγειλαν ότι ο πληθυσµός πρέπει χωρίς φόβο να επιστρέψει στις καθηµερινές ασχολίες του. Όσοι Αλικιανιώτες είχαν φύγει από το χωριό επέστρεψαν. Όµως στις 2 Ιουνίου 1941 ο Αλικιανός περικυκλώθηκε από γερµανικές δυνάµεις. Συνέλαβαν 63 άνδρες, τους οδήγησαν µέχρι την αυλή της εκκλησίας και τους εκτέλεσαν σε οµάδες των δέκα ατόµων σε κοινή θέα, µπροστά στα έντροµα µάτια των συγγενών τους.
Την 1η Αυγούστου του 1941 αντίστοιχα, ο στρατηγός Αλεξάντερ Αντρέ ο οποίος διαδέχθηκε τον Στουντέντ στην θέση του διοικητή της Φρουράς, συνέχισε την εκστρατεία αντιποίνων που ξεκίνησε ο Στουντέντ. ∆ύο µήνες µετά την πρώτη εκτέλεση, οι Γερµανοί συγκέντρωσαν 118 πολίτες στην γέφυρα πάνω από τον ποταµό Κερίτη στον Αλικιανό και τους εκτέλεσαν, αφού πρωτίστως τους ανάγκασαν να σκάψουν τους τάφους τους».
Για το ∆ήµο Πλατανιά το θέµα εισηγήθηκε ο αντιδήµαρχος Πολιτισµού κ. Πολυχρόνης Σηµαντηράκης, ενώ συµφώνησαν τόσο ο επικεφαλής της µείζονος µειοψηφίας κ. Γιάννης Κασσελάκης που πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να εξετασθεί το ενδεχόµενο της υποβολής αιτήµατος για την ένταξη ολόκληρου του ∆ήµου Πλατανιά στο εν λόγω ∆ίκτυο καθότι όλες οι κοινότητές του υπέστησαν τις βαρβαρότητες των κατακτητών». Στη συνέχεια ο επικεφαλής της ελάσσονος µειοψηφίας κ. ∆ηµήτρης Ανθούσης προτείνοντας παράλληλα την αναβάθµιση των σχετικών επετειακών εκδηλώσεων που πραγµατοποιούνται ετησίως από το ∆ήµο Πλατανιά.
Στη συνεδρίαση την πρωτοβουλία χαιρέτησαν ο αντιδήµαρχος κ. Στέλιος ∆ηµητρογιαννάκης και ο δηµ. σύµβουλος κ. Ευτύχης Μαυρογένης που πρότεινε «την δηµιουργία επιγραφών ενιαίας αισθητικής µορφής και µεταφρασµένες σε τρεις γλώσσες, προκειµένου να τοποθετηθούν στην είσοδο κάθε Κοινότητας του ∆ήµου που υπέστη τις βαρβαρότητες των κατακτητών και να περιγράφουν περιληπτικά τις φρικαλεότητες και τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι κάτοικοί τους από τον γερµανικό στρατό κατά την εποχή της ιστορικής καταδυνάστευσης».
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο κ. Μανώλης Νικολακάκης, συνταξιούχος εκπαιδευτικός πρωτοβάθµιας εκπαίδευσης Ν. Χανίων, καθώς και ο πρόεδρος της ∆Κ Αλικιανού κ. Λάµπρος Ντουσάκης. «Η ένταξη του Αλικιανού στο ∆ίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και χωριών (Ελληνικά Ολοκαυτώµατα 1940-1945) αποτελεί αντικείµενο συζήτησης και εσωτερικής διαβούλευσης αρκετό καιρό και τούτο διότι καταβλήθηκε µεγάλη προσπάθεια για την συλλογή στοιχείων, µε την αµέριστη συµβολή και του κ. Νικολακάκη, µε σκοπό την πλήρη τεκµηρίωση του αιτήµατος ένταξης», επισήµανε ο δήµαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης. Όσον αφορά στην πρόταση του κ. Κασσελάκη περί υποβολής αιτήµατος ένταξης στο ∆ίκτυο σε επίπεδο ∆ήµου, είπε ότι αυτό δεν προβλέπεται καθότι στο ∆ίκτυο εντάσσονται χωριά ή πόλεις, κατόπιν πλήρους τεκµηρίωσης. Τέλος, όσον αφορά στην πρόταση του κ. Μαυρογένη, ο ∆ήµαρχος δήλωσε σύµφωνος υπό την προϋπόθεση ότι θα προηγηθεί συνεργασία κατοίκων και συλλόγων για την πιστή καταγραφή και αποτύπωση των γεγονότων µέσω επίσηµων στοιχείων και µαρτυριών.