Δευτέρα, 8 Αυγούστου, 2022

Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας: Ανατιμήσεις κηπευτικών λόγω κακοκαιρίας – όλη η αλήθεια

Ανακοίνωση για τις ανατιμήσεις των τελευταίων ημερών στα κηπευτικά προϊόντα εξέδωσαν οι παραγωγοί της Ιεράπετρας.

Αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μία έντονη συζήτηση σχετικά με ανατιμήσεις στα κηπευτικά προϊόντα ως αποτέλεσμα της πρόσφατης κακοκαιρίας σε ολόκληρη την επικράτεια.
Σε πολλές όμως των περιπτώσεων διακρίνεται έντονα το στοιχείο της υπερβολής και για αυτό αισθανόμαστε ως παραγωγοί την ανάγκη και την υποχρέωση να εκφράσουμε την άποψή μας περί αυτού.
Αναφορικά με τα θερμοκηπιακά κηπευτικά στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης ενημερώνουμε τους καταναλωτές ότι, τους τελευταίους πέντε μήνες διανύουμε μία από τις χειρότερες καλλιεργητικές περιόδους των τελευταίων ετών, σχετικά με το κόστος παραγωγής αλλά και την εμπορική δραστηριότητα.
Υπενθυμίζουμε ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι σε μία άνευ προηγουμένου αύξηση του κόστους στις εισροές όλων των καλλιεργειών. Κύρια αιτία για αυτό είναι η κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των γεωργικών εφοδίων, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και με χαριστική βολή την διαρκώς αυξανόμενη τιμή στην ηλεκτρική ενέργεια. Δυστυχώς για όλα αυτά δεν διαφαίνεται καμία απολύτως αποκλιμάκωση και πληροφορίες κάνουν ήδη λόγο για νέες ανατιμήσεις όπου θα απασχολήσουν εκ νέου τους παραγωγούς.
Επιπλέον στην εμπορική δραστηριότητα των κηπευτικών, πραγματικά προκαλεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι κανένα δημοσίευμα τους τελευταίους αυτούς μήνες δεν έκανε λόγο με τον ίδιο ζήλο, για τις τιμές κάτω του κόστους παραγωγής που εισέπρατταν διαρκώς οι παραγωγοί. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να μεγαλώνει διαρκώς το έλλειμμα στα έσοδα των παραγωγών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η καλλιέργεια της τομάτας όπου ο μέσος όρος πώλησης για τους παραγωγούς δεν υπερβαίνει το 0,50€ / κιλό (Σεπτέμβριος 2021-Ιανουαριος 2022) δηλαδή 30% κάτω του κόστους παραγωγής για αυτή την περίοδο.
Ταυτόχρονα δε, τομάτες τουρκικής προέλευσης, με μεγάλη υπολειμματικότητα σε φυτοφάρμακα κατέκλυζαν την αγορά καταλήγοντας στο τραπέζι των καταναλωτών ως ΕΛΛΙΝΙΚΗΣ παραγωγής. Αυτό συνέβαινε λόγω της μεγάλης υποτίμησης του τουρκικού νομίσματος αλλά κυρίως γιατί η ελληνική πολιτεία ΑΔΥΝΑΤΕΊ να ελέγξει όλη αυτή την παράτυπη δραστηριότητα λόγος που δεν το πράττει είναι γιατί ΔΕΝ υποχρεούται, σύμφωνα με Ευρωπαϊκή οδηγία. Σαφώς και αν το επιθυμούν οι ελληνικές αρχές, έχουν το δικαίωμα να ενεργήσουν αυτοβούλως προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δείχνουν ότι ΔΕΝ υπάρχει τέτοια βούληση.
Επισημαίνουμε επίσης ότι η πρόσφατη κακοκαιρία άφησε πραγματικά μεγάλες πληγές στην αγροτική παραγωγή. Οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες και σε αυτή την συγκυρία, δέχτηκαν διπλό χτύπημα (για άλλη μια φορά ).Αφ’ ενός η μείωση της παραγωγής έως και 90% λόγω ψύχους αλλά και αφετέρου την ανυπαρξία των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στον κανονισμό αποζημίωσης για το ΕΛΓΑ, καθώς ως αίτιο μερικής αποζημίωσης νοείται ΜΟΝΟ η ολοκληρωτική καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου.
Παρ όλα τα παραπάνω, οι τιμές που απολαμβάνουν ακόμα και σήμερα οι παραγωγοί είναι κατά πολύ χαμηλότερες από όσα τεχνηέντως παρουσιάζονται σε δημοσιεύματα το τελευταίο διάστημα.
Συμπέρασμα 1: Aβεβαιότητα, ανασφάλεια και ανησυχία είναι τα κυρίαρχα αισθήματα όλων των Ελλήνων παραγωγών καθώς κρίνεται το μέλλον όχι μόνο των παραγωγών σαν μονάδες, αλλά και και το σύνολο της ελληνικής αγροτικής παραγωγής.
Συμπέρασμα 2: Kρούσματα αισχροκέρδειας υπήρχαν, υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν σε όλους τους εμπορικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Αυτό το φαινόμενο προφανώς δεν είναι υπαιτιότητα των παραγωγών και αρμοδιότητα το ελέγξουν, ποσό μάλλον να το περιορίσουν.
Συμπέρασμα 3: Είναι ανάγκη περισσότερο από ποτέ να στηριχθούν οι Έλληνες παραγωγοί. Εμπιστευτείτε τους για την ποιότητα και ασφάλεια που προσφέρουν στα προϊόντα τους, εμπιστευτείτε τα σημεία πώλησης όπου έμπρακτα και αποδεδειγμένα στηρίζουν τα ελληνικά προϊόντα και απομονώστε όλες τις φωνές που προσπαθούν να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα προς ίδιων όφελος»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αποκαλύπτεται ο ναός της Αρτέμιδος στην ακρόπολη των Φαλασάρνων

» Ξεκίνησε νέα αρχαιολογική ανασκαφή Έπιασε… δουλειά η αρχαιολογική σκαπάνη για την αποκάλυψη του ναού της Αρτέμιδος στην ακρόπολη των Φαλασάρνων! Η επίσημη τελετή...

Mια διαφορετική ορθοπαιδική κλινική…

Μια διαφορετική ορθοπαιδική κλινική θα δουν από την ερχόμενη εβδομάδα γιατροί, νοσηλευτές και ασθενείς. Η ανακαίνιση της κλινικής ολοκληρώνεται, τα δάπεδα είναι καινούργια, νέες...

Ανάκληση παραιτήσεων στο Νοσοκομείο Χανίων

Στην ανάκληση των παραιτήσεών τους προχώρησαν με έγγραφά τους προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Χανίων οι διευθυντές των ΤΕΠ και της Β΄Χειρουργικής του Νοσοκομείου...

Φωτιά στον Παράλληλο της Εθνικής Οδού

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στον Παράλληλο της Εθνικής Οδού, στα Χανιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά ξέσπασε πλησίον μεγάλου σούπερ μάρκετ. Η πυροσβεστική...

Απεβίωσε ο δάσκαλος Μανούσος Σπυριδάκης

Απεβίωσε χθες Σάββατο ο Μανούσος Σπυριδάκης, μετά από νοσηλεία για γνωστό πρόβλημα υγείας. Ο Μανούσος Σπυριδάκης γεννήθηκε το 1947 στη Βασιλική Ηρακλείου και ήταν παντρεμένος...

K.K.E. για δήμαρχο Χανίων: «Χάρισε χιλιάδες ευρώ χρέη σε μεγάλη εταιρία μπετόν»

Υποκριτική στάση του δημάρχου Χανίων στα αιτήματα για κοινωνική πολιτική διαπιστώνει το Κ.Κ.Ε. Χανίων με τον  γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του κόμματος Σπύρο...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα