Μουσείο Τυπογραφείας

Η αγωνία των υποψηφίων μαθητών στο κόκκινο

04Ανακοινώθηκαν χθες οι βάσεις εισαγωγής στα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της χώρας κι η αγωνία έλαβε τέλος για όλους τους υποψηφίους που πέτυχαν στις Πανελλήνιες εξετάσεις 2014.

Ανασκαλεύοντας επιλεκτικά τόμους του τοπικού Τύπου από περασμένες δεκαετίες είναι εμφανείς κυρίως οι αλλαγές στο σύστημα των εξετάσεων ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τίτλος τους. Αυτό που δεν άλλαζε ήταν το… πρόβλημα στην Παιδεία… που πάντα αναφέρεται!
Παρενθετικά να επισημάνουμε ότι μέχρι και το 1963 «η εισαγωγή στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση γινόταν με εξετάσεις που διενεργούσε το κάθε Εκπαιδευτικό Ιδρυμα ξεχωριστά. Ο ενδιαφερόμενος είχε τη δυνατότητα να λάβει μέρος στις εξετάσεις που διενεργούσαν δύο ή περισσότερα ιδρύματα εφόσον δεν συνέπιπταν οι ημερομηνίες διεξαγωγής τους». Τα παραπάνω αναγράφονται στο βιβλίο “Συστήματα εισαγωγής στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας 1964-2006” του Κυριάκου Λίτινα.
Το 1964 οι μαθητές έδιναν “Εισιτήριες Εξετάσεις” ενώ από το 1967 έως το 1979 το Υπουργείο τις ονόμασε “Γενικές Εισιτήριες εξετάσεις”. Το 1980 τις είπαμε “Πανελλήνιες εξετάσεις” ενώ από το 1983 περάσαμε στο σύστημα με τις δέσμες που ίσχυσαν έως το 1999 και επισήμως ονομάζονταν “Γενικές εξετάσεις”.
Τέλος, από το 2000 “βαφτίστηκαν” -επισήμως- Πανελλαδικές εξετάσεις και έως σήμερα διεξάγονται με τον ίδιο τρόπο.
Ανατρέχοντας 22 χρόνια πίσω, οι μαθητές “χωρίζονταν” σε Δέσμες! Τότε στα τέλη Αυγούστου του 1992 και ενώ το Υπουργείο Παιδείας, την Πέμπτη 27-8 διά στόματος του υπουργού κ. Σουφλιά είχε ανακοινώσει -όπως διαβάζουμε στα “Χ.Ν.”- ότι «αύριο Παρασκευή θα ανακοινωθούν οι βάσεις για όλες τις σχολές[…] και τη Δευτέρα θα αναρτηθούν στα εξεταστικά κέντρα οι πίνακες με τα ονόματα των επιτυχόντων», αυτό δεν συνέβη… Και δεν συνέβη «λόγω των διακοπών ρεύματος και βλάβης στο Τμήμα Μηχανογράφησης» όπως είχε επίσημα ανακοινώσει το υπ. Παιδείας.
Διαφορετική σίγουρα τότε η εποχή και η αγωνία των μαθητών, των οικογενειών τους και των καθηγητών τους κτυπούσε κόκκινο διότι θα ’πρεπε να περιμένουν να περάσει και κείνο το Σαββατοκύριακο.
Τελικά «το Υπουργείο Παιδείας έδωσε[…] το μεσημέρι στη δημοσιότητα τις βαθμολογικές βάσεις[…] καθώς και τα ονόματα των πρωτευσάντων στις σχολές υποψηφίων» διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο των “Χ.Ν.” της Τρίτης 1 Σεπτεμβρίου. Πληροφορούμαστε ακόμη για την «αισθητή άνοδο σε Α’ και Δ’ Δέσμη και τη μικρή σε Γ’ και πτώση στη Β’ Δέσμη».
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι από τους 1357 υποψηφίους των χανιώτικων σχολείων «πέτυχαν οι 453 δηλ. ποσοστό 33,3%[…]. Από αυτούς τους επιτυχόντες οι 216 ήταν αγόρια (ποσοστό 47,7%) και 237 κορίτσια (ποσοστό 52,3%)», διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο των “Χ.Ν.” της 2-9-1992 (φωτ).
Ακόμη αναφορά γίνεται και στους 19 Χανιώτες που τότε είχαν πρωτεύσει σε όλη την Ελλάδα (8 ΑΕΙ ΚΑΙ 11 ΤΕΙ), ενώ όλα τα ονόματα των επιτυχόντων είχαν δημοσιευθεί σε σε τρεις σελίδες του φύλλου!

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.