Κυριακή, 7 Μαρτίου, 2021

«Αγαπημένο μέρος στην Ελλάδα είναι η βιβλιοθήκη μου»

Ο Ευγένιος Τριβιζάς συνεχίζει πάντα να μας μαγεύει με τα παραμύθια του, τις ιστορίες του, τις ιδέες του. Αλληγορικός πολύ συχνά τόσο στα βιβλία του όσο και στις συνεντεύξεις του. Είχα την τιμή να έχω μια αποκλειστική συζήτηση μαζί του και τον ευχαριστώ θερμά γι’ αυτό, απολαύστε τον!

• Κύριε Τριβιζά, όταν ήσασταν μικρός ποιος σας διάβαζε ή σας αφηγούνταν παραμύθια; Αυτό το πρόσωπο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξή σας σε σπουδαίο παραμυθά;
Ενας παπαγάλος που ερχόταν τα βράδια στο δωμάτιό μου. Επαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξή μου. Οχι όμως τόσο όσο ένα αόρατο πράσινο καγκουρό, στο οποίο τα έλεγα εγώ μετά.

• Ποιο παραμύθι έχει γραφτεί στο μυαλό σας ανεξίτηλα από την παιδική σας ηλικία;
Το “Σμαράγδι του Μαχαραγιά” του Αρτσιμπαλ Μακ. Χίκαπς. Το βιβλίο αυτό κυκλοφόρησε μόνο σε ένα αντίτυπο που έτυχε να πέσει στα χέρια μου. Θυμάμαι ότι ήρωές του ήταν ένας πιερότος, ένα φλαμίνγκο και μια κοπέλα που έκλαιγε με γαλάζια δάκρυα.

• Ποιος/ποια συγγραφέας στην Ελλάδα πιστεύετε ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε το παραμύθι να είναι πλέον ένα είδος λογοτεχνίας άξιο σεβασμού και μελέτης;
Όλοι όσοι ασχολούνται με το είδος, περισσότερο η λιγότερο έχουν συμβάλει ο καθένας με τον δικό του τρόπο.

• Τα παραμύθια σας απευθύνονται με έναν δικό τους τρόπο και στους ενήλικες. Ομως θα γράφατε αμιγώς για ενήλικες;
Εκτός από εγκληματολογικές και νομικές μελέτες έχω γράψει αρκετά κείμενα για ενήλικες όπως αυτό που σας στέλνω, αλλά μόνο ένα βιβλίο, μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Ο ερωτευμένος πυροσβέστης».

• Αν είχατε την επιλογή να κρυφτείτε σε ένα παραμύθι, ποιο θα ήταν αυτό;
Προτιμώ να μην κρύβομαι σε παραμύθια, αλλά παραμύθια να κρύβονται σε μένα.

• Η καταξίωση στην Ελλάδα και διεθνώς τι σημαίνει για εσάς;
Είναι μια μεγάλη χαρά όχι όμως όσο η ευφορία της δημιουργίας.

• Στην Ελλάδα ποιο είναι το αγαπημένο σας μέρος, τόπος;
Η βιβλιοθήκη μου.

• Στο εξωτερικό;
Μια θαλασσινή σπηλιά στην Κορνουάλη.

• Εχετε μπλοκάκι που σημειώνετε τις ιδέες σας;
Ναι και δεν το αποχωρίζομαι ποτέ. Εκεί γράφω βιαστικά σημειώσεις που συχνά δυσκολεύομαι μετά να τις διαβάσω, αλλά και αυτό ακόμα λειτουργεί δημιουργικά.

• Ποιο ήταν το πιο παράξενο σημείο, τόπος, όπου σας ήρθε μια καταπληκτική ιδέα για παραμύθι;
Μεταξύ άλλων μια σαπωνοποιεία, ένα βρεφοκομείο και ένας σκουπιδότοπος.

• Η φαντασία στάθηκε ωφέλιμη και στην εργασία σας ως εγκληματολόγος;
Η φαντασία είναι απαραίτητη σε κάθε επιστήμη περιλαμβανομένης της εγκληματολογίας. Όσο οι επιστήμονες διερευνούν όλο και μεγαλύτερες εκτάσεις χώρου, όσο ανατέμνουν όλο και μικρότερες μονάδες ύλης, τόσο και πιο δυσδιάκριτη καθίσταται η διαχωριστική γραμμή μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι στην κβαντική φυσική, για παράδειγμα, τα συστατικά στοιχεία της πραγματικότητας που μας περιβάλλει, τα άτομα, είναι δυνατόν να υπάρχουν σε δυο διαφορετικούς χώρους την ίδια στιγμή. Μανδύες που σε κάνουν αόρατο βοηθούσαν πάντα τους ήρωες των μύθων. Πρόσφατα μια επιστημονική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Berklay κατάφερε να καταστήσει αόρατα τρισδιάστατα αντικείμενα καλύπτοντάς τα με τα λεγόμενα metamaterials (κάτι σαν οπτικά τεφλόν που απωθούν τα σωματίδια του φωτός) γύρω από το επιχρισμένο αντικείμενο καθιστώντας τα αόρατα.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες