29.4 C
Chania
Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2025

Αύξηση υπηρεσιών παρά τη μειωμένη χρηματοδότηση

Κατά 82.000 ευρώ μειώθηκε η τακτική επιχορήγηση προς το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών τα τελευταία 7 χρόνια, ενώ από τους συνολικά 42 εργαζομένους -από το 2006- σήμερα έχουν μείνει μόλις 14. Την ίδια στιγμή, παρά την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση, το Ινστιτούτο έχει καταφέρει να εξασφαλίζει περίπου 350.000 ευρώ τον χρόνο μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα και συνεργασίες με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, ενώ οι υπηρεσίες που παρέχει αυξήθηκαν κατά 250%.
1Τα παραπάνω επεσήμανε χθες ο διευθυντής του Ινστιτούτου Κώστας Χαρτζουλάκης με αφορμή την αποχώρησή του, μετά από 7,5 χρόνια, από τη Διεύθυνση της Υπηρεσίας λόγω συνταξιοδότησης. «Αναλαμβάνοντας τη Διοίκηση, τον Σεπτέμβριο του 2006, οι βασικοί στόχοι μου ήταν να ανανεώσω και να εκσυγχρονίσω τον εξοπλισμό του Ινστιτούτου, να στελεχωθεί το Ινστιτούτο με ερευνητές και άλλο προσωπικό, να αποκτήσουμε μία οικονομική αυτοτέλεια, ώστε να μπορούμε να λειτουργήσουμε σε ανταγωνιστικό περιβάλλον και τέλος να είμαστε εξωστρεφείς και να έχουμε πολλές συνεργασίες με φορείς και αγρότες στην Ελλάδα και το εξωτερικό», σημείωσε ο κ. Χαρτζουλάκης και πρόσθεσε σχετικά:
• «Ο πρώτος στόχος για ανανέωση του εξοπλισμού επιτεύχθηκε στο 100%. Πήραμε το Κινητό Εργαστήριο και ολοκληρώθηκε το Εργαστήριο Αναλύσεων Ελαιολάδου -επενδύσεις περίπου 1 εκατ. ευρώ- εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή του Ινστιτούτου σε προγράμματα της Ε.Ε. και άλλων διεθνών οργανισμών και δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα να παρέχουμε υπηρεσίες σαν νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. • Η στελέχωση δυστυχώς δεν εξαρτώνταν από τη διοίκηση του Ινστιτούτου. Παρά τις προσπάθειές μας και τις υποσχέσεις απ’ όλους τους υπουργούς και τις διοικήσεις που πέρασαν τα τελευταία 7,5 χρόνια, δεν κατορθώσαμε να ενισχυθούμε. Αντίθετα, το προσωπικό μειώνονταν συνεχώς. Για παράδειγμα το 2007 ήμασταν 7 ερευνητές, ενώ από 1-1-2014 θα είναι 2 ερευνητές. Το 2006 ήμασταν 42 άτομα συνολικά, ενώ αυτή τη στιγμή είμαστε 14. Εχουμε πάρει υποσχέσεις από το υπουργείο και τον κ. Τσαυτάρη ότι θα έρθουν μέσα στους επόμενους μήνες 7 ερευνητές. Ωστόσο, αυτό το ακούμε τώρα και 7 χρόνια και δυστυχώς η πράξη διαψεύδει όλες αυτές τις υποσχέσεις.
• Σε ό,τι αφορά την οικονομική αυτοτέλεια κατορθώσαμε να είμαστε σχεδόν αυτοδύναμοι. Το 2006 η επιχορήγηση για λειτουργικά έξοδα από την κεντρική υπηρεσία ήταν 117.000 ευρώ, ενώ το 2013 ήταν 34.500. Αντίθετα, το 2006 τα χρήματα που εξασφαλίσαμε από προγράμματα ήταν κάτω από 250.000 ευρώ, ενώ το 2012 ήταν 391.000 και το 2013 θα κλείσει με 300 – 350.000 ευρώ. Αυτή τη στιγμή, δηλαδή, φέρνουμε ετησίως από προγράμματα, παροχή υπηρεσιών και συνεργασίες με φορείς, με την Ε.Ε. και με ιδιώτες, περίπου 350.000 ευρώ.
• Σε ό,τι αφορά την εξωστρέφεια, η παροχή υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 250% και βαίνει αυξανόμενη λόγω του Κινητού Εργαστηρίου. Εχουμε συνεργασίες με οργανισμούς, δήμους και περιφέρειες, όπως για παράδειγμα οι συμβάσεις με τον Δήμο Αγρινίου, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και Θράκης, τους Δήμους Χανίων και Πλατανιά, αλλά και με ιδιωτικές εταιρείες και ομάδες παραγωγών. Επιπλέον, οργανώσαμε πάρα πολλά σεμινάρια και ημερίδες για το νερό, την ελιά, το ελαιόλαδο, την ποιότητα και τις καλλιεργητικές πρακτικές, για το κάστανο, το αβοκάντο κ.λπ. Οργανώσαμε εθνικά και παγκόσμια συνέδρια, όπως το 23ο πανελλήνιο συνέδριο για την αγροτική παραγωγή το 2007 και το παγκόσμιο συνέδριο για την ελιά και το ελαιόλαδο το 2011 που είχε πάνω από 250 συμμετέχοντες από 36 ελαιοπαραγωγικές χώρες. Παράλληλα, είχαμε σημαντικές συνεργασίες και μεγάλη αναγνωρισιμότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πολλές ξένες αντιπροσωπίες ήρθαν για εκπαίδευση (Κίνα, Πακιστάν, Αργεντινή κ.ά.). Επισκέφθηκε 2 φορές (2009 και 2011) το Ινστιτούτο ο πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου και τέλος εξασφαλίσαμε πολλά έσοδα από ανταγωνιστικά προγράμματα της Ε.Ε.». Συνεχίζοντας ο κ. Χαρτζουλάκης τόνισε ότι «ως Διοίκηση, μαζί με όλους τους εργαζομένους, παραδίδουμε σήμερα ένα Ινστιτούτο που μπορεί να είναι ανταγωνιστικό, να πρωτοπορεί, να βρίσκεται μπροστά στις εξελίξεις, όπως τα προγράμματα που τρέχουμε με το αποτύπωμα του άνθρακα στην ελαιοκομία, οι προτάσεις για το υδατικό αποτύπωμα, τη μοριακή ταυτοποίηση των ποικιλιών της ελιάς και την ποικιλιακή σύνθεση του ελαιολάδου, ωστόσο, -πρόσθεσε- το θέμα είναι να μπορέσει η πολιτεία και οι τοπικοί φορείς να αξιοποιήσουν αυτό το εργαλείο», ενώ καταλήγοντας ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του αυτά τα 7,5 χρόνια και επεσήμανε ότι θα είναι δίπλα στους ανθρώπους του Ινστιτούτου στις προσπάθειές τους για να ενισχυθεί το Ινστιτούτο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα