Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Αυτοί μέτρα ασφαλείας Εμείς τον… σταυρό μας;

Με σύγχρονο σύστημα εκκένωσης εξοπλίστηκε το πλοίο “Cape Ray” πάνω στο οποίο γίνεται η καταστροφή των χημικών της Συρίας με την πειραματική μέθοδο της υδρόλυσης εν πλω. Την ίδια ώρα, δεν υπάρχει καμία απολύτως οδηγία προς τις Αρχές της Κρήτης για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν στην απευκταία περίπτωση ατυχήματος.

Στο πλοίο του αμερικανικού στρατού τοποθετήθηκε σύστημα εκκένωσης από τη βρετανική εταιρεία “Survitec Group”, το οποίο περιλαμβάνει δύο πλωτές σκάλες εκκένωσης και τέσσερις σωσίβιες λέμβους “Zodiac” χωρητικότητας 50 ατόμων έκαστη.
Το συγκεκριμένο σύστημα εκκένωσης (DBC MES), παρέχει τη δυνατότητα εγκατάλειψης του πλοίου από 400 άτομα μέσα σε μόλις τριάντα λεπτά ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, ενώ παρέχει προστασία από καπνό και φωτιά.
O διευθυντής πωλήσεων της “Survitec” Mark Hansen, δήλωσε προ ημερών ότι «λίγα χρόνια πριν είχαμε καλέσει το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό να παρακολουθήσει την εγκατάσταση και δοκιμή του συστήματός μας σε ένα επιβατηγό πλοίο και είχαν εντυπωσιαστεί. Όταν το “Cape Ray” μετασκευάστηκε, μας κάλεσαν να υπογράψουμε συμβόλαιο. Το δικό μας σύστημα ήταν και χαμηλού κόστους αλλά και εύχρηστο, ενώ είχαμε και τη δυνατότητα να το εγκαταστήσουμε στην Ισπανία κατά την παραμονή του πλοίου εκεί, σε χρονικό διάστημα μερικών εβδομάδων».
Σε επίπεδο Περιφέρειας ή Δήμων της Κρήτης πάντως, δεν υπάρχει απολύτως καμία οδηγία για το τι μέτρα πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση ατυχήματος πάνω στο “Cape Ray”.
Την ώρα λοιπόν που οι Αμερικανοί και ο Οργανισμός για την καταστροφή των χημικών όπλων (OPCW) θα έχουν στη διάθεσή τους αυξημένα μέτρα ασφαλείας για το προσωπικό που βρίσκεται πάνω στο πλοίο, οι πολίτες μάλλον το μόνο που θα έχουν να κάνουν είναι το… σταυρό τους.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΜΕ

Συγκέντρωση στην πλατεία 1866
Κάλεσμα στην κινητοποίηση που θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη στις 8 το βράδυ στην πλατεία 1866 (Νέων Καταστημάτων) απηύθυνε χθες το ΠΑΜΕ.
Οπως σημειώνει, «σε εξέλιξη βρίσκεται η άκρως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον επιχείρηση εν πλω καταστροφής χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο, στα διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Κρήτης, από το αμερικανικό πλοίο “Cape Ray”, με τη μέθοδο της υδρόλυσης. Παρά τη διεθνή κατακραυγή και το κύμα αντιδράσεων τόσο στην Κρήτη όσο και σε πολλές περιοχές όλης της χώρας, ΝΑΤΟ και ΕΕ υλοποιούν την λεγόμενη υδρόλυση». Τέλος, καλεί «σωματεία, φορείς, λαϊκές επιτροπές, επιτροπές αγώνα να διατρανώσουν την αντίθεση τους στο νέο έγκλημα ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην περιοχή μας και να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει η Γραμματεία Χανίων του ΠΑΜΕ την Πέμπτη 17-7 και ώρα 8 μ.μ. στην πλ. Νέων Καταστημάτων».

 

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ – ΠΟΤΑ

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση στην πλατεία Νέων Καταστημάτων απηύθυνε χθες το Συνδικάτο Παρασκευής και Διακίνησης Τροφίμων, Ποτών, Αρτοσκευασμάτων, Ειδών Ζαχαροπλαστικής Ν. Χανίων το οποίο ζητά να σταματήσει τώρα η καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο.

 

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΙΣΑΜΟΥ

Σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου Κισάμου για το θέμα των χημικών της Συρίας ζητά με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Σώματος, Χαρ. Πιτσιγαυδάκη και τον δήμαρχο Γιώργο Μυλωνάκη ο πρώην δήμαρχος Ιναχωρίου, Κώστας Κουκουράκης.
Οπως σημειώνει ο κ. Κουκουράκης, «είναι γνωστό σε όλους το πρόβλημα με τις καταστροφές των χημικών όπλων της Συρίας στην Μεσόγειο Δυτικά της Κρήτης.
Είναι γνωστοί οι κίνδυνοι που διατρέχει η κλειστή θάλασσα της Μεσογείου από την καταστροφή αυτή. Είναι γνωστό ότι οι φορείς και η κοινωνία έχουν ξεσηκωθεί προκειμένου να καταγγείλει και να την ακυρώσει.
Είναι γνωστό ότι με απόφαση του Συντονιστικού Χανίων στις 19-21 Ιουλίου φορείς και πολίτες προγραμματίζουν διαμαρτυρία και αποκλεισμό της Βάσης στο Μαράθι από ξηρά και θάλασσα. Παρόλα αυτά κ. δήμαρχε παρατηρούμε απόλυτη αδράνεια και αδιαφορία του Δήμου Κισάμου για ένα τόσο σοβαρό θέμα την στιγμή κατά την οποία εκτός τους προφανείς περιβαλλοντικούς κινδύνους προκύπτει και σοβαρή πιθανότητα τεράστιας ζημιάς της Ελλάδας και όχι μόνο στον τομέα του Τουρισμού».
Και καταλήγει: «Ζητώ κ. Πρόεδρε άμεση έκτακτη σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου με σκοπό να υπάρξει απόφαση όπου:
1. Να δηλώσουμε με εμφατικό και όχι τυπικό τρόπο την αντίθεση μας στην καταστροφή των χημικών στην Μεσόγειο και να ζητούμε αυτά να καταστραφούν στις χώρες που τα παρήγαγαν και τα πούλησαν στη Συρία.
2. Να αποφασίσουμε συμμετοχή του ΔΣ στον αποκλεισμό της Βάσης στο Μαράθι.
3. Να ζητούμε από τους φορείς και πολίτες της Κισάμου επιτέλους να αναλάβουν και αυτοί τις ευθύνες τους & να συμμετέχουν μαζικά εκδηλώνοντας την αντίθεση στις αυθαιρεσίες και επικίνδυνες ακρότητες μιας ανίκανης Διεθνούς Κοινότητας».

 

ΤΟ ΣΤΕΚΙ

Τέλος το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι «οφείλουμε βα συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις του συντονιστικού κατά των χημικών τις επόμενες μέρες για να δηλώσουμε με την παρουσία μας πως οι αυταρχικές και εν κρυπτώ καταστροφικές αποφάσεις εις βάρος των κοινωνιών δεν μπορεί να εφαρμόζονται σιωπηλά. Να σταματήσυμε τη βιομηχανια πολέμου. Να εναντιωθούμε στη θανατοπολιτική, διεκδικώντας μια ελεύθερη, ειρηνική ζωή».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Ελευθέριος Βενιζέλος: Ο πρώτος επιβάτης ελληνικού αεροπλάνου

Μέσα στα στενά όρια της Ιστορίας του τόπου μας, που μαθαίνουμε στα σχολεία, δεν περιλαμβάνονται συνήθως και ορισμένα περιστατικά, καθοριστικά για την εξέλιξη και...

16 χρόνια Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στα Χανιά

Σχολείο... πρώτης ευκαιρίας είναι το ΣΔΕ Χανίων και τα τμήματά του σε Πλατανιά και Κίσσαμο για περίπου 1.300 μαθητές που εγγράφησαν σε αυτά από...

Αγοράκι ηλικίας 2 ετών εντοπίστηκε λιπόθυμο στη θάλασσα – Συνελήφθη ο πατέρας του

Στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής νοσηλεύεται αγοράκι ηλικίας 2 ετών, το οποίο εντοπίστηκε, σε λιπόθυμη κατάσταση, στη θαλάσσια περιοχή Παλιουρίου, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Το ανήλικο αγόρι...

Χανιά: Προφυλακιστέος 38χρονος για ασέλγεια στις κόρες του

Νέα υπόθεση ασέλγειας σε βάρος ανήλικων συγκλονίζει τα Χανιά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες των “Χ.ν.” στις 21 Ιουνίου, συνελήφθη στα Χανιά κατόπιν εντάλματος σύλληψης...

Στη Σούδα για πρώτη φορά το κρουαζιερόπλοιο της Disney

Στη Σούδα κατέπλευσε νωρίς το πρωί το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο “Disney Magic” το πρώτο κρουαζιερόπλοιο που ανήκει και διαχειρίζεται η Disney Cruise Line, θυγατρική της...

Σπάνια σύνοδος πέντε πλανητών – Δεν θα υπάρξει ξανά έως το 2040

Μόλις ξεκίνησε επίσημα το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο και στον ουρανό έχουν δώσει «ραντεβού» πέντε πλανήτες (Ερμής, Αφροδίτη, Άρης, Δίας, Κρόνος). Η σπάνια σύνοδός...

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα