Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, 2022

“Αφοπλίζει” την ανοσία η αφρικανική μετάλλαξη ;

» Επισημάνσεις επιστημόνων σε διεπιστημονική ημερίδα στα Χανιά

Ανησυχία δημιουργεί η αφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού καθώς είναι πιο μεταδοτική και ενδέχεται να διαφύγει της υπάρχουσας ανοσίας του πληθυσμού.
Αυτό επισημάνθηκε μεταξύ άλλων κατά τη Διεπιστημονική Διημερίδα Βιοηθικής που άρχισε χθες και συνεχίζεται σήμερα στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στα Χανιά.

Την Διημερίδα διοργανώνει το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών για ειδίκευση στην Βιοηθική της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, του Πολυτεχνείου Κρήτης, του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων και του Δικηγορικού Συλλόγου

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών κ. Δημήτρης Θάνος, ανέφερε ότι « έχουμε αλληλουχήσει 40.000 δείγματα από την Ελλάδα και δεν έχει βρεθεί ακόμη η μετάλλαξη της Μποτσουάνα. Είναι βέβαιο ότι θα έρθει όμως γιατί χθες ανιχνεύθηκε στο Βέλγιο. Συνεπώς θα έρθει από την Ευρώπη. Υπάρχουν αλλαγές που έχουν γίνει στην πρωτείνη με την οποία ο ιός προσδένεται στα κύτταρα. Αυτές οι αλλαγές ενδέχεται να αυξάνουν την μεταδοτικότητα του ιού, δηλαδή να μολύνει περισσότερο και πιο αποτελεσματικά. Ενδέχεται επίσης αυτές οι αλλαγές να επηρεάζουν και την ανοσία. Κάτι που σημαίνει ότι εάν έχεις αντισώματα από φυσική ανοσία είτε από εμβόλια, μπορεί αυτά τα αντισώματα που έχεις αναπτύξει – ενδέχεται- να μην είναι τόσο αποτελεσματικά. Βέβαια και πάλι λέω, ότι ενδέχεται να συμβεί αυτό, καθώς δεν υπάρχουν μελέτες και θα πάρει αρκετό χρονικό διάστημα μέχρι να έχουμε έγκυρες μελέτες. Δυστυχώς όποιος κάνει προβλέψεις σε σχέση την πανδημία έχει πέσει έξω με μαθηματική ακρίβεια».
Ο ίδιος σημείωσε ότι η μετάλλαξη που κυριαρχεί σήμερα στην Ελλάδα είναι η “Δέλτα”. « Έχουμε ταυτοποιήσει μοριακά 10.000 κρούσματα της μετάλλαξης “Δέλτα”» ανέφερε.
Στις εμπειρίες και τα διδάγματα από την πανδημία Covid-19, για τις επεξεργασίες δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Ζωγραφόπουλος, υπεύθυνος Προσωπικών Δεδομένων του Υπουργείου Υγείας, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων το Υπ. Υγείας έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευθούν τα προσωπικά δεδομένα κάθε προσώπου, είτε ασθενούς είτε εμβολιαζόμενου. Παράλληλα τόνισε την σημασία της ενημέρωσης και μέσα από τα εργατικά σωματεία, ώστε να ενημερωθούν οι ανεμβολίαστοι για την σημασία του εμβολιασμού.

Η διημερίδα συνεχίζεται σήμερα στις 10.30 το πρωί με την πρώτη συνεδρία όπου θα μιλήσουν οι Σπ. Τσαντίνης ( Διαμεσολάβηση σε υποθέσεις ιατρικής ευθύνης), Α. Δάφνη (Οι αθέατες πλευρές της ενημερωμένης συγκατάθεσης του ασθενούς), Μ. Ψαρουδάκη (Ιατρικό σφάλμα και ποινική ευθύνη), Ι. Γιαννακάκης ( Ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας (ΑΥΦ) και η ανάγκη για ασφαλή επεξεργασία των ειδικών κατηγοριών προσωπικών δεδομένων, Α. Μπαχαντάκη ( Αξία και απαξία της ανθρώπινης ζωής/ Wrongful life. Νομικά και ηθικά ζητήματα).

Ακολουθεί στις:18.00 – 18.30 διάλεξη από τον Π. Πανταζάκο (Δυσφορία φύλου: βιοηθική & ηθική).

Από τις 18.30 έως τις 20.30 η δεύτερη συνεδρία Ι. Πνευματικός ( Ηθικά διλήμματα στην αντιμετώπιση ασθενών με COVID-19), Χ. Μπατάκης ( Ηθικά διλήμματα στον προγεννητικό έλεγχο) , Α. Γιατρομανωλάκη ( Διαχείριση ιστών των ασθενών: προβληματισμοί βιοηθικής), Α. Φουστάνος ( Ηθικά διλήμματα στην πλαστική χειρουργική).

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα