Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022

Αφιέρωμα της Μ.Ο. στον Μίκη Θεοδωράκη

«Ολα της τα έργα έχουν ένα άξονα, την ειρήνη και την αγάπη για τον άνθρωπο. Τα θέματα που χρησιμοποιεί η Μαρία την κάνουν να ξεχωρίζει ως δημιουργός και μοναδικός στόχος της είναι το υψηλότερο νόημα που μπορεί να έχει η τέχνη: ο ουμανισμός, ο ανθρωπισμός».
Mε αυτά τα λόγια ο Μίκης Θεοδωράκης τον Αύγουστο του 1999 περιέγραφε τον πυρήνα του έργου και της καλλιτεχνικής προσωπικότητας της Μαρίας Ορφανουδάκη.
Μάρτιος του 2019. Λίγες ημέρες μετά από την τελευταία μεγάλη περιπέτεια της υγείας του κορυφαίου Έλληνα μουσικοσυνθέτη, η Μαρία Ορφανουδάκη υποδέχθηκε το κοινό το Εργαστήρι της Ειρήνης στην Απτέρα, σε ένα αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη.
Ο κόσμος που βρέθηκε στο εμβληματικό εργαστήριο της Μ.Ο. είχε την ευκαιρία να επικοινωνήσει για μια ακόμα φορά με το έργο της υπό τους ήχους της μουσικής και αγαπημένων τραγουδιών του Θεοδωράκη.
Πίνακες ζωγραφικής βρίσκονταν σε κάθε επιφάνεια. Έργα της που φέρουν μηνύματα ειρήνης, συναδέλφωσης, αλληλεγγύης, αγάπης, ανθρωπιάς. Παράλληλα με πρόσωπα που, όπως η ίδια μας εξομολογήθηκε, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην καλλιτεχνική και προσωπική της πορεία. Μεταξύ αυτών ο Γκάντι, ο Μαρτίν Λούθερ Κινγκ, ο Ειρηναίος Γαλανάκης.
“Η ζωή θα γίνει ανθρώπινη / Τότε μόνο! / Όταν αποκτήσουμε την ικανότητα / Ν’ αγαπούμε / Των άλλων τα παιδιά / Το ίδιο με τα δικά μας”, διαβάζουμε σ’ ένα από τα έργα.
Πολυσχιδής προσωπικότητα και καλλιτέχνις η Μ.Ο. πέρα από τη ζωγραφική έχει γράψει ποίηση, μουσική, δούλεψε πάνω σε βίντεο. Κάθε καλλιτεχνική έκφραση έχει και τη δική της γωνιά στο Εργαστήρι της Ειρήνης.
Όλες όμως οι εκφράσεις μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες. Αυτές που επεσήμανε κι ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης και που έχουν ως κοινό τόπο τον ανθρωπισμό.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα