Σάββατο, 27 Νοεμβρίου, 2021

Αφγανιστάν: Υποκρισία της Δύσης και ανθρωπιστικό δράμα

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι τραγική, όπως τραγική είναι η αδιαφορία των Αμερικανών αλλά και όλων όσων διατηρούσαν στρατιωτικές δυνάμεις και προσωπικό στη χώρα.

Οι χιλιάδες Αφγανοί που συνωστίζονται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, οι αμέτρητοι βοηθοί, μεταφραστές, διερμηνείς και γενικότερα συνεργάτες των Δυτικών, που πρόσφεραν τα πάντα για την επικοινωνία όλα αυτά τα χρόνια, όπως και τα εκατομμύρια των γυναικών που τώρα κινδυνεύουν άμεσα να βρεθούν στο στόχαστρο των Ταλιμπάν, αν δεν υπακούσουν στον ισλαμικό νόμο, αφήνονται στην κυριολεξία στο έλεος της τυφλής βίας που αναμένεται να λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις το προσεχές χρονικό διάστημα.

Η υποκρισία της Δύσης αποκαλύπτεται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο και τα μυστικά παζάρια για την τύχη της χώρας αναμένεται να καταδείξουν ακόμα πιο έντονα ποια πραγματικά ήταν η επιθυμία όλων εκείνων, που λανσάρονταν ως οι σωτήρες και οι οραματιστές μιας υποτιθέμενης δημοκρατίας στο Αφγανιστάν.

Ολες οι προσπάθειες για μια ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία κατέρρευσαν εν μία νυκτί και το γεγονός και μόνο ότι οι αμερικανικές δυνάμεις αλλά και οι Ταλιμπάν κάνουν μπαλάκι τους χιλιάδες ανθρώπους που θέλουν να ξεφύγουν από τον εφιάλτη, δείχνει ότι τα παζάρια που προανέφερα, προέχουν της ασφαλούς μαζικής φυγής.

Πολλές πάντως είναι οι φωνές από τη Δύση και ειδικά από οργανώσεις προστασίας δικαιωμάτων που έχουν ήδη στηλιτεύσει το γεγονός ότι οι Αμερικανοί εγκατέλειψαν στην τύχη τους εκατομμύρια ανθρώπους.

Αυτό βέβαια δεν νομιμοποιεί κανέναν Τράμπ, να διαμαρτύρεται τάχα για την πολιτική του Μπάιντεν. Και δεν νομιμοποιείται να μιλά γιατί πολύ απλά και επί προεδρίας του η εγκατάλειψη αυτή προετοιμαζόταν. Με λίγα λόγια, η αμερικανική πολιτική στο Αφγανιστάν ήταν εδώ και πολύ καιρό προσχεδιασμένη.

Το πρόβλημα, λοιπόν, εστιάζεται στους χιλιάδες ανθρώπους που εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους από τις Δυτικές κυβερνήσεις, αλλά και όλους εκείνους που οι Δυτικοί χρησιμοποίησαν για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους και που τώρα τους αδειάζουν με χαρακτηριστικό τρόπο.

Μεταξύ αυτών όλοι όσοι έσπευσαν να συνδράμουν ουσιαστικά στη διευκόλυνση της επικοινωνίας, όπως προανέφερα, μεταφραστές, διερμηνείς, υπάλληλοι κάθε είδους αλλά και δημοσιογράφοι.

Για τους τελευταίους η τύχη είναι άγνωστη, μιας και οι Ταλιμπάν δεν φαίνεται να υπολογίζουν την ανθρώπινη ζωή και που σύμφωνα με τους «Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα» συγκαταλέγονται από τους πιο επικίνδυνους για την ελευθεροτυπία, και το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει πανικό και απογοήτευση, καθώς φοβούνται για τη ζωή τους και τις οικογένειές τους.

Το γεγονός ότι δεν ξέρουν προς τα πού να δραπετεύσουν ή να κρυφτούν ή το πώς να φτάσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, τους κάνει να μην αισθάνονται ούτε μια στιγμή ασφαλείς.

Οι Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα κάνουν έκκληση για τη διοργάνωση μιας έκτακτης συνδιάσκεψης, που θα στοχεύει στην εκπόνηση ενός σχεδίου για τη σωτηρία των δημοσιογράφων στο Αφγανιστάν, ενώ το γερμανικό τμήμα κάνει έκκληση στη γερμανική κυβέρνηση να προστατεύσει όσους εργάζονταν εκεί για τα γερμανικά ΜΜΕ.

Η διεθνής έκκληση πάντως της οργάνωσης αφορά στην βοήθεια με την απλούστευση της διαδικασίας για την απόκτηση βίζας και την ανάληψη του ταξιδιωτικού κόστους. Να σημειωθεί ότι η άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος επί καθεστώς προϋποθέτει μόνο την προπαγάνδα για τη Σάρια, ενώ την ίδια στιγμή τα άλλα ΜΜΕ απαγορεύονται. Αυτό συνέβαινε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τους Ταλιμπάν από το 1996 – 2001.

Στο έλεος, λοιπόν, των Ταλιμπάν όσοι βοήθησαν τους Δυτικούς και μάλιστα χωρίς την παραμικρή κίνηση για τη διάσωσή τους. Η τραγική κατάσταση στη χώρα που λαμβάνει διαστάσεις ανθρωπιστικής καταστροφής, φέρει τη Διεθνή Κοινότητα προ των ευθυνών της για τη διάσωση εκατομμυρίων ανθρώπων που κινδυνεύουν άμεσα.

Το γεγονός ότι δεν υπήρχε το παραμικρό σχέδιο διάσωσης και το γεγονός ότι οι Δυτικοί εγκαταλείπουν άρον– άρον αφήνοντας πίσω τους καμένη γη δείχνει ότι το έγκλημα ήταν προδιαγεγραμμένο.

Η τραγωδία των ανθρώπων που σπεύδουν να ξεφύγουν από την κόλαση, αλλά και η «προετοιμασία» της Δύσης για την έλευση προσφυγικού κύματος από το Αφγανιστάν με τείχη και εμπόδια αποδεικνύει ότι το μίσος και οι φυλετικές διακρίσεις επικρατούν σχεδόν παντού.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι εδώ μιλάμε για μία επικείμενη τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα