Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Άφαντοι οι εργάτες γης από την ενδοχώρα των Χανίων

Περιζήτητοι είναι οι εργάτες γης στις αγροτικές περιοχές των Χανίων, καθώς ο αριθμός τους έχει περιοριστεί πάρα πολύ το τελευταίο ειδικά διάστημα. Η μεγάλη γραφειοκρατία που διαπιστώνεται στη διαδικασία των προσκλήσεων εργατών από τρίτες χώρες έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ μικρή ανταπόκριση, ενώ ειδικά οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες βασίζονται σε μια διαδικασία απασχόλησης παράτυπων μεταναστών για 6 μήνες για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

«Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Μόνο στο Λαφονήσι έχουμε ανάγκη 200 άτομα. Τώρα φεύγουν όλοι και πηγαίνουν στην Ιταλία και την Ισπανία γιατί εκεί τους φτιάχνουν τα χαρτιά γρήγορα σε αντίθεση με εδώ» μας ανέφερε επαγγελματίας αγρότης που δραστηριοποιείται στην Κίσσαμο σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες.
Ο ίδιος τόνισε πως υπήρξε κάποια υπόσχεση ότι θα προχωρήσουν άμεσα διακρατικές συμφωνίες με το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές ωστόσο αυτό δεν έχει γίνει. «Τώρα τελειώνει η συγκομιδή αλλά τον Αύγουστο θα πρέπει να φυτέψουμε και δεν ξέρω πραγματικά αν υπάρχει κάποιος εργάτης. Σήμερα υπάρχουν θερμοκήπια που δεν έχουν άτομα» τονίζει ο συνομιλητής μας.
Άλλος αγρότης θερμοκηπιακών καλλιεργειών μας εξήγησε την όλη διαδικασία. «Σε πρώτη φάση το όλο παιγνίδι είναι πολιτικό. Εργάτες γης δεν μπορούμε να πάρουμε από την Ουκρανία γιατί οι άνθρωποι αυτοί είναι από πόλεις, δεν έχουν μάθει να εργάζονται στα αγροτικά. Οι μόνοι εργάτες γης που μπορούμε να βρούμε είναι από τρίτες χώρες. Δηλαδή Πακιστάν, Μπαγκλαντές κ.α. Ψήφισαν ένα νομοσχέδιο για την όλη διαδικασία. Όμως τα χρονικά όρια είναι τεράστια. Μπορεί να φτιάξουμε τα χαρτιά σήμερα και οι εργάτες να έλθουν μετά από ενάμιση χρόνο! Από την άλλη οι εργάτες που ήταν εδώ έφυγαν. Πάνε Ιταλία που μόλις φτάσουν τους βγάζουν χαρτιά εργάζονται για 6 μήνες, επιστρέφουν στα σπίτια τους και ξαναπάνε την επόμενη χρονιά. Για αυτό και έφυγαν όλα τα εργατικά χέρια από εμάς! Στην Ελλάδα η γραφειοκρατία είναι τεράστια και το βασικό πρόβλημα είναι οι χρόνοι. Από την Αλβανία οι ταχύτητες είναι μεγαλύτερες, σε 15 ημέρες έρχονται οι εργάτες αλλά οι Αλβανοί προτιμούν την Αγγλία, τη Γερμανία όπου παίρνουν καλύτερα μεροκάματα. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη ειδικά στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες που δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό».

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες από την “Αποκεντρωμένη Διοίκηση” και την “Περιφέρεια Κρήτης” αναγνωρίζεται πως η γραφειοκρατία είναι μεγάλη ωστόσο αυτό έχει να κάνει ξεκάθαρα με τις απαιτήσεις που βάζει ο νόμος. Η πρόσκληση αλλοδαπών εργατών γίνεται με διαβούλευση κάθε δύο χρόνια της Περιφέρειας με τους φορείς. Στη συνέχεια η Περιφέρεια εισηγείται μια πρόταση για την μετάκληση ή κατ’ εξαίρεση πρόσκληση αλλοδαπών εργατών γης. Στην Κρήτη τα αιτήματα αυτά αφορούν κυρίως εργάτες γης για θερμοκήπια, κτηνοτροφία,μελισσοκομία αλλά και αλιεργάτες και φροντιστές ηλικιωμένων και αναπήρων. Ειδικά σε ότι αφορά την αγροτική οικονομία οι δυνατότητες που έχει ένας εργοδότης είναι να καλέσει συγκεκριμένο αλλοδαπό μέσω της πρεσβείας της χώρας του (άρθρο 12, Ν. 4251). Η πρόσκληση αφορά την εργασιακή απασχόληση για δύο χρόνια σε καθεστώς εξαρτημένης εργασίας με την τελική απόφαση να τη λαμβάνει χορηγώντας και την κατάλληλη visa το κατά τόπους ελληνικό προξενείο. Οι τοπικές αρχές ελέγχουν αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις που πρέπει να έχει ο εργοδότης για να καλέσει εργαζόμενο από ξένη χώρα (στρέμματα, εισόδημα). Ο ξένος εργαζόμενος παρότι εργάζεται στον αγροτικό χώρο ασφαλίζεται με ΙΚΑ (κάτι που δεν προτιμούν οι εργοδότες) και μετά τον 1ο χρόνο κατοχυρώνει δικαίωμα ανανέωσης της άδειας του. Σε ότι αφορά τα Χανιά δίνονται 150 θέσεις για αυτόν τον τρόπο πρόσληψης.
Ο πιο συνήθης τρόπος πρόσληψης ξένων εργαζόμενων στα Χανιά τα τελευταία χρόνια είναι η κατ’ εξαίρεση απασχόληση αλλοδαπών που παραμένουν παράτυπα και χωρίς τα αναγκαία έγγραφα. Σε αυτήν την περίπτωση οι εργοδότες απευθύνονται στις υπηρεσίες της “Αποκεντρωμένης” ζητώντας να τους εγκριθεί η απασχόληση των εργατών για έξι μήνες και αυτούς τους έξι μήνες ασφαλίζονται με εργασία. Η συγκεκριμένη λύση θεωρείται καλή καθώς οι παράτυποι μετανάστες μπαίνουν σε μια διαδικασία νομιμότητας.

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΙΣΣΑΜΟΥ

Κατανοώντας την αγωνία των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων της ευρύτερης περιοχής για την έλλειψη εργατικών χεριών, ο Δήμος Κισσάμου καλεί τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν αίτηση στους προέδρους των κοινοτήτων τους με τις προβλεπόμενες ανάγκες σε εργατικό δυναμικό βάσει ΟΣΔΕ. Τονίζεται ότι ενώ η αίτηση δεν θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, θα αποτελέσει μία ισχυρή ένδειξη των αναγκών σε θέσεις εργασίας που απαιτούνται ώστε να καλυφθεί η φετινή περίοδος.
Ο Δήμαρχος Κισσάμου, τονίζει σε ανακοίνωσή του πως σε συνεργασία τόσο με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων όσο και με τις τοπικές ομάδες παραγωγών, τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς, καθώς και με τον σύλλογο αλιείας “Η Κίσσαμο”, θα επιδιώξει συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προς εξεύρεση λύσης σε θέματα, όπως επίσπευση του χρόνου έκδοσης ΚΥΑ για αύξηση των θέσεων εργασίας σε όλους τους νομούς της Κρήτης, τροποποίηση του χρόνου παραμονής στην εποχική εργασία, διευκόλυνση των διαδικασιών έκδοσης Visa εργασίας κ.α.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα