Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022

Αδεια κτήρια – άστεγοι πρόσφυγες

«Δεν μπορεί ποτέ κανένας νόμος να είναι πάνω από τον ηθικό νόμο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης και να ταλαιπωρεί ανθρώπους. Δεν μπορεί αυτοί οι 54 Σύροι πρόσφυγες να πεταχτούν στον δρόμο, τη στιγμή που υπάρχουν, όπως είναι γνωστό, στην πόλη μας αρκετά δημόσια κτήρια που ανήκουν στην περιουσία του Πολυτεχνείου, της Εκκλησίας κ.α., τα οποία ρημάζουν». Την επισήμανση αυτή έκανε ο Μηνάς Βουλγαρίδης εκ μέρους της δημοτικής παράταξης “Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Ανθρωπος” στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το Σάββατο στο ξενοδοχείο της Νέας Χώρας που διαμένουν οι πρόσφυγες από τη Συρία. Ο κ. Βουλγαρίδης σημείωσε επίσης ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε συμπληρώσει 4 μήνες διαμονής ανθρώπων που ήρθαν από μια εμπόλεμη ζώνη και η Πολιτεία δεν έχει βρει τους κανόνες και τους όρους κάποιας ανθρώπινης φιλοξενίας που θα έχουν εδώ». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε όχι σαν άψυχα αντικείμενα που ήρθαν στην αυλή μας και θα πρέπει να την καθαρίσουμε και να τα πετάξουμε στην αυλή του γείτονα, αλλά σαν ανθρώπους που έχουν ανάγκη στήριξης, διαμονής, περίθαλψης, διατροφής κ.ά.».

Ο κ. Βουλγαρίδης υπογράμμισε ακόμα ότι «η “Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Ανθρωπος” πιστεύει ότι πρέπει άμεσα να χρησιμοποιηθεί ο χώρος του παλιού Ψυχιατρείου που προσφέρεται για τη φιλοξενία αυτών των ανθρώπων. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί οι Υπηρεσίες του Δήμου δεν μπορούν με μια μικρή φροντίδα να λύσουν κάποια τεχνικά προβλήματα που υπάρχουν, ώστε να μεταφερθούν άμεσα οι άνθρωποι εκεί. Πιστεύουμε ότι σύσσωμη η κοινωνία πρέπει να συσπειρωθεί γύρω από αυτό το αίτημα, ώστε οι Αρχές να πάψουν να εθελοτυφλούν». Από την πλευρά του το μέλος του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου και μέλος στο Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χρίστος Πιπεράγκας τόνισε ότι «η τοπική κοινωνία στα Χανιά είναι αρκετά ενήμερη και αλληλέγγυα σε αυτό το πρόβλημα. Οι άνθρωποι αυτοί έφυγαν από μια εμπόλεμη ζώνη που κινδύνευαν οι ζωές τους άμεσα και πραγματικά, ψάχνοντας για μια καλύτερη ζωή στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Βρέθηκαν όμως στη χώρα μας χωρίς τη θέλησή τους. Μεταφέρθηκαν στα Χανιά 4 μήνες πριν και έκτοτε έχουν μείνει εγκλωβισμένοι στην πόλη μας, αφού δεν τους δίνεται το δικαίωμα να συνεχίσουν το ταξίδι τους εκεί που σκόπευαν να πάνε, ενώ παράλληλα δεν έχουν κάποια μέσα εδώ για να ζήσουν αξιοπρεπώς. Να σημειώσω ότι ευτυχώς είναι από τις ελάχιστες φορές που άνθρωποι πρόσφυγες που ήρθαν στη χώρα μας δεν βρέθηκαν στους δρόμους». Ο κ. Πιπεράγκας υπογράμισε ότι «σε αυτούς τους 4 μήνες η Περιφέρεια, ο Δήμος και άλλοι φορείς είναι πραγματικά άφαντοι. Μόνο όταν το θέμα έρχεται στην επικαιρότητα από τα τοπικά Μ.Μ.Ε., τότε βγαίνουν και προσπαθούν να κρύψουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί».

Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμα ότι «οι άνθρωποι αυτοί είναι πρόσφυγες πολέμου, έχουν το δικαίωμα για μια αξιοπρεπή διαμονή σε έναν χώρο. Καλούμε, λοιπόν, άμεσα την Περιφέρεια, τον Δήμο, τις Τεχνικές Υπηρεσίες, το Νοσοκομείο, να δουλέψουν ώστε να βελτιώσουν τον χώρο του παλιού Ψυχιατρείου, ώστε οι 54 άνθρωποι να μεταφερθούν εκεί». «Οσο οι πόλεμοι και η φτώχεια στον κόσμο αυξάνονται, τόσο οι άνθρωποι θα προσπαθούν να γλυτώσουν τις ζωές τους. Στο μέλλον προφανώς θα αντιμετωπίσουμε και άλλες τέτοιες περιπτώσεις. Για τον λόγο αυτό θα απαιτήσουμε από τους κυβερνώντες να κάνουν το αυτονόητο. Να διαθέσουν και να οργανώσουν έναν χώρο φιλοξενίας, ο οποίος να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος, αν στο μέλλον χρειαστεί, να φιλοξενηθούν και άλλοι πρόσφυγες», κατέληξε ο κ. Πιπεράγκας.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

Στη συνέντευξη το μέλος των συσσιτίων της Σπλάντζιας και μέλος στο Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Γιάννης Τσουκάτος απηύθυνε κάλεσμα στον χανιώτικο λαό να παρευρεθεί σε εκδήλωση αλληλεγγύης για τους Σύρους πρόσφυγες την Τετάρτη το βράδυ, στις 9, στην κατάληψη “Rosa Nera”. Ο κ. Τσουκάτος τόνισε ότι «αν μέχρι την Τετάρτη έχει λυθεί το ζήτημα των Σύρων, τα τρόφιμα, είδη ένδυσης που θα συγκεντρωθούν θα δοθούν σε δομές αλληλεγγύης της πόλης μας». Στη συναυλία θα εμφανιστούν ζωντανά μέλη των Phatskool και οι Original groovers. Τη συναυλία στηρίζουν η Κατάληψη Rosa Nera, το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων, το Φόρουμ Μεταναστών Χανίων και η Κοινωνική Κουζίνα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

  1. Σίγουρα πρέπει να δωθεί μία λύση και συμφωνώ ότι οι δύσμοιροι λαθρομετανάστες είναι άνθρωποι πάνω απ’ όλα και έτσι πρέπει να τους συμπεριφερθούμε, για όσο είναι στον τόπο μας να δείξουμε τη κρητική μας φιλοξενία παρόλα τα προβλήματά μας. Όταν όμως η φιλοξενία μετατρέπεται σε μετοίκηση με το έτσι θέλω, πέρα από ηθικούς κανόνες ή κανόνες διεθνούς δικαίους… και μάλιστα σε τόπο ήδη κορεσμένο από μετανάστες, λαθρομετανάστες, οικονομικά παρηκμασμένο πλέον με μειδαμηνές δυνατότητες απορρόφησης νέου πλυθησμιακού δυναμικού… πρέπει ευτυχώς ή δυστυχώς να πράττονται άμεσα τα δέοντα και νόμιμα, επαναπροώθηση λοιπόν στη χώρα τους όσο πιό άμεσα γίνεται!!!. Άλλο ένα θέμα που θέλω να θίξω είναι η μεταναστολαγνεία κάποιων… και χρίζει περαιτέρω ανάλυσης…, Αντί να κάνουν τις λογικές ενέργειες ώστε οι Σύριοι να επαναπροωθηθούν πίσω στην χώρα τους, προσπαθούν να τους εγκαταστήσουν κάπου στα Χανιά και απαιτούν η Περιφέρεια και ο Δήμος να αναλάβει τα έξοδά τους… (δηλ. κατα βάση εμείς οι πολίτες να αναλάβουμε τα έξοδα τους για μόνιμη διαμονή)… λες και τα Χανιά, ή η Ελλάδα είναι ένα άπατο χωνευτήρι λαών ή μεταναστών, που όλοι θα περάσουν ζωή χαρισάμενη, αρκεί να βρούν κάπου να μένουν… Ερωτώ λοιπόν το εξής απλοϊκό : Γιατί οι κύριοι του φόρουμ μεταναστών, που τόσο πολύ κόπτονται για την εγκατάσταση παντός λαθρομετανάστη, δεν παίρνουν από 2-3 οικογένειες μεταναστών στα σπίτι τους να τους συντηρούν εσαεί…???? Αν το έκαναν αυτό , έυκολα θα είχε λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα των Σύριων σε μιά μέρα!! Αντίθετα βγαίνουν στα κανάλια και διεκδικούν πράγματα που γνωρίζουν ότι καμία ευνομούμενη και σύγχρονη κοινωνία δεν μπορεί να αποδεχθεί έτσι απλά, δεν υπάρχει ούτε νομικό, ούτε ηθικό έρεισμα…. Άρα τί σκοπό έχει η διεκδίκηση αυτή??? Νομίζω ότι ουσιαστικά, το μόνο που επιθυμούν είναι να διαιωνίζουν το πρόβλημα αυτών των ανθρώπων, χρησιμοποιώντας τους, ώστε κάθε λίγο και λιγάκι να βλέπουμε ορισμένους στα κανάλια να αποκομίζουν δημοσιότητα…. τους ίδιους που βλέπουμε υποψήφιους και σε κάθε λογής εκλογικές αναμετρήσεις στην πόλη μας… Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι δεν έχω τίποτα προσωπικό με τους συγκεκριμένους ανθρώπους (ούτε τους φορουμίτες, ούτε τους μετανάστες), δεν με προβληματίζει το χρώμα του δέρματος και θεωρώ όλους τους ανθρώπους μέλη μίας παγκόσμιας κοινωνίας ισότητας και αλληλοσεβασμού. Τέλος να κάνω μία ευχή και και να πώ ότι μακάρι εγώ να είμαι ο περίεργος και να κάνω λάθος, μακάρι οι άνθρωποι αυτοί να βρούνε την γή της επαγγελίας που πίστεψαν και ο αγώνας των φορουμιτών να είναι ανιδιοτελής… αλλά πολύ φοβάμαι ότι τίποτα απο αυτά δεν πρόκειται να συμβεί…

  2. Όλοι αυτοί οι μουσουλμάνοι που έχουν μίσος για τους χριστιανούς, (βλέπουμε καθημερινά τι τραβάνε οι λίγοι εναπομείναντες χριστιανοί σε Συρία και Ιράκ) , παρ΄όλα αυτά κουβαλιούνται και έχουν απαιτήσεις από την φτωχή και χρεοκοπημένη χριστιανική χώρα μας αντί να πάνε στις ομόθρησκες πλούσιες χώρες που έχουν ίδιο πολιτισμό, καταγωγή (Άραβες), κουλτούρα θρησκεία όπως Σαουδική Αραβία , Ιορδανία, Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν , το Ομάν, το Ντουμπάι (που οι μαθητές πάνε με Φεράρι και Πόρσε στο σχολείο), το Αμπου Ντάμπι κλπ. Η Ελλάδα δεν είναι κοινωνική πρόνοια της υφηλίου να ταΐζει τον κάθε ένα λαθρομετανάστη. Έχουμε και μεις ανθρώπους που αυτοκτονούν λογο κρίσης, που είναι άστεγοι , που έχουν ανάγκη ένα πιάτο φαΐ. ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΜΑΣ. Να πάνε στις Αραβικές χώρες να τους δώσουν βοήθεια και να τους ταίσουν

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα