Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο τουρισμός δεν “έσωσε” την εργασία

Δραματικές διαστάσεις προσλαμβάνει η ανεργία και στα Χανιά, παρά το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, μέσα στην οποία, κατά τα προηγούμενα χρόνια, απασχολούνταν χιλιάδες άνθρωποι σε επισιτικά και τουριστικά επαγγέλματα. Φέτος, όμως, το σκηνικό είναι διαφορετικό. Λιγότεροι έχουν απορροφηθεί σε ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι υποχρεώνονται να εργάζονται ανασφάλιστοι.
Ετσι, αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι 21 στους εκατό Χανιώτες έχουν περάσει το κατώφλι της ανεργίας και το ποσοστό φαίνεται να αυξάνεται καθημερινά.
Οπως μας λέει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων, Δημήτρης Κορναράκης, «η ανεργία δεν έχει σταματημό, αλλά συνεχίζεται ακάθεκτη. Θεωρούμε ότι θα περάσει το 25% στα Χανιά μέχρι το τέλος του χρόνου. Ηδη, έχουμε ποσοστό ανεργίας 21% από το προηγούμενο τρίμηνο».
Ο ίδιος αποδίδει το υψηλό αυτό ποσοστό και στο γεγονός ότι σημειώνεται μια μικρή κάμψη στον τομέα του τουρισμού, ενώ ταξιδιωτικά γραφεία έχουν προχωρήσει σε ακυρώσεις. Παράλληλα, σημειώνει ότι έχουν πιεστεί οι εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα καθώς «περιμέναμε ότι στα ξενοδοχεία θα δουλέψει φέτος μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων, αλλά μέχρι σήμερα οι προσλήψεις είναι περιορισμένες, σε πολύ μικρότερη κλίμακα σε σχέση με πέρυσι».
Επίσης ο κ. Κορναράκης εκτιμά ότι «και αυτόν τον μήνα, στο φουλ της θερινής σεζόν, όπου στα επισιτικά επαγγέλματα ζητάνε κόσμο, η ανεργία θα είναι πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι», για να συμπληρώσει ότι φέτος ο τουρισμός δεν έχει σώσει ιδιαίτερα την κατάσταση.
«Ενώ ελπίζαμε ότι φέτος θα υπήρχε μια μεγαλύτερη ζήτηση εργαζομένων σε επισιτικά επαγγέλματα, δυστυχώς, παρατηρείται, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, να μην έχουν απορροφήσει εργαζομένους σε τέτοιο αριθμό ώστε να μπορούμε να πούμε ότι ο άνεργος κόσμος παίρνει μιαν ανάσα. Αντίθετα, έχουν μειωθεί οι προσλήψεις σε ξενοδοχεία κάποια από τα οποία ανοίξανε για πρώτη φορά τον Ιούνιο αντί για τις αρχές Μαΐου όπως προηγούμενες χρονιές. Από την άλλη μεριά, επειδή δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά, πάρα πολλές επιχειρήσεις, μικρές ή μεγαλύτερες, αναγκάζονται ή να κάνουν μειώσεις μισθών ή να προχωρούν σε απολύσεις. Τώρα, έχουμε τη μετενέργεια όπου έχουν καταγγελθεί οι περισσότερες, αν όχι όλες, οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Επίσης, έχουμε εκ περιτροπής εργασία όπως και μαύρη εργασία με αποτέλεσμα, πέραν από τα επίσημα στατιστικά του ΟΑΕΔ για την ανεργία, στην πραγματικότητα η ανεργία να είναι μεγαλύτερη κατά 6%».

ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Χανίων, Μανώλης Μπαμιάκης, επισημαίνει ότι «φέτος η κατάσταση δεν είναι τόσο καλή. Μέχρι αυτή τη στιγμή ο τουρισμός δεν έχει φτάσει σε καλά επίπεδα».
Ο κ. Μπαμιάκης καταγγέλλει ότι στο πλαίσιο προγραμμάτων μαθητείας έρχονται στην Κρήτη αλλοδαποί μαθητές από Πολωνία, Ρουμανία, Τσεχία, οι οποίοι αντί να μαθητεύσουν, καλύπτουν θέσεις εργασίας για να προσθέσει:
«Αυτά τα παιδιά δεν φταίνε σε τίποτα. Απλώς, δεν υπάρχει κρατική υπηρεσία να ασκήσει ελέγχους».
Ακόμα ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων αναφέρεται στο πρόβλημα της ανασφάλιστης εργασίας, η οποία, όπως λέει, «στον κλάδο του τουρισμού υπερβαίνει το 30% και γενικότερα εκτιμάται ότι φτάνει το 40%» και καταλήγει:
«Πολλοί εργαζόμενοι υποχρεώνονται να εργάζονται ανασφάλιστοι από τους εργοδότες και αυτό σημαίνει τεράστια φοροδιαφυγή με τα ταμεία να είναι κοντά στην κατάρρευση. Η κατάσταση είναι δραματική».
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή τον Μάρτιο του 2012 συγκριτικά με πέρυσι, το ποσοστό ανέργων εκτινάχθηκε κατά 6,2 μονάδες στο 21,9% πανελλαδικά. Υψηλά ποσοστά καταγράφονται και στην Κρήτη, της τάξεως συνολικά του 19,1%, αλλά αύξηση με βραδύτερο ρυθμό συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα