Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κινητοποιήσεις καθαριστριών στα Χανιά

Δυσαρέσκειά για τα προβλήματα του κλάδου τους εκφράζει το Σωματείο Καθαριστριών Σχολικών και Ιδιωτικών Κτιρίων Ν. Χανίων που συγκεντρώθηκαν σήμερα στις 10:00 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.

Όπως  αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση τους: «έχουμε ταλαιπωρηθεί επί σειρά ετών με επισφαλείς εργασιακές σχέσεις (συμβασιούχες/οι με 25 έτη συνεχούς εργασίας), με χαμηλές αμοιβές, με εξαιρετικά δυσμενείς και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας.

Και μπορεί σήμερα να έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση βελτίωσης των συνθηκών εργασίας, όμως μετά από δύο χρόνια πανδημίας και έχοντας τα μέλη μας επιφορτιστεί την τεράστια ευθύνη του αντιικού αγώνα μέσα στα σχολεία -με πλείστα προβλήματα- οι 11.500 εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα, δεν αισθανόμαστε καθόλου ικανοποιημένοι από την εξέλιξη των εκκρεμών ζητημάτων που αφορούν τον κλάδο μας. Προσφέρουμε πραγματικό και δύσκολο έργο στα σχολεία και στους μαθητές, αλλά έχουμε πάντα και μόνο υποχρεώσεις, με περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα.

Η κυβερνητική απόφαση το 2020 για μετατροπή των συμβάσεων έργου σε συμβάσεις εργασίας, επέλυσε σημαντικότατα ζητήματα θεσμικού περιεχομένου (αναρρωτικές άδειες, ωράριο, κανονικές άδειες, κ.ο.κ.). Δεν επέλυσε όμως τα οικονομικά ζητήματα και -αντιθέτως- δημιούργησε τεράστιες οικονομικές ανισότητες, οδηγώντας μερίδα εργαζομένων σε μείωση των αποδοχών. Το γεγονός ότι οι Δήμοι υποχρηματοδοτήθηκαν για την κατάρτιση συμβάσεων πλήρους απασχόλησης στο σύνολο του απασχολούμενου στη σχολική καθαριότητα προσωπικού, σε συνδυασμό με την Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2021 για κατανομή των ανθρωποωρών -εξ ελευθεριότητας- από τους Δήμους, δημιούργησε μια εργασιακή δυστοπία στον κλάδο. Πλέον έχουμε εργαζόμενους όχι δύο ταχυτήτων (πλήρους ή τρίωρης απασχόλησης), αλλά εργαζόμενους πολλαπλών ταχυτήτων με συμβάσεις που ξεκινούν από 2,3,4…κ.λ.π ώρες ημερήσιας απασχόλησης.
Και ερωτούμε: Είναι αποδεκτό το 2022 ένα τέτοιο εργασιακό πισωγύρισμα; Να απασχολούνται στο δημόσιο άνθρωποι υποαμειβόμενοι με συμβάσεις από δύο ώρες ημερήσιας απασχόλησης;
Η Πολιτεία έχει την ευθύνη να θέτει τους κανόνες και να τους ρυθμίζει με τέτοιο τρόπο που να μην χωρούν τέτοιου τύπου αδικίες και αυθαιρεσίες.
Για το λόγο αυτό στις 16 & 17 Μαΐου 2022 Απεργούμε και Διεκδικούμε:
• Μόνιμη, πλήρη και σταθερή εργασία με αορίστου χρόνου συμβάσεις και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα – Μονιμοποίηση όλων των υφιστάμενων εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Καμία περικοπή στο Επικίνδυνο και Ανθυγιεινό Επίδομα.
• Αμεση έκδοση Κ.Υ.Α με μόνιμα χαρακτηριστικά μοριοδότησης της προϋπηρεσίας στην καθαριότητα των σχολείων, με αύξηση 4 ανθρωποωρών στους Δήμους και μετατροπή όλων των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους απασχόλησης, τουλάχιστο για όλους όσοι έχουν προϋπηρεσία άνω των 5 ετών.
• Αναδρομική αναγνώριση, από 1.9.2020, της διανυθείσας προϋπηρεσίας με συμβάσεις μίσθωσης έργου, για τη κατάταξη στα ανώτερα μισθολογικά κλιμάκια. Οι ψευδεπίγραφες συμβάσεις έργου υπέκρυπταν συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας και σήμερα στερούμαστε σημαντικές για το βιοπορισμό μας απολαβές.
• Εγκαιρη και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών.
• Αξιοπρεπείς αμοιβές με επαναφορά του 13 ου και 14 ου μισθού.
• Ανθρώπινες Συνθήκες Εργασίας, με τήρηση των κανόνων Υγείας & Ασφάλειας – Αυστηροποίηση και επιβολή κυρώσεων στους Δήμους που δεν χορηγούν τα εκ του νόμου προβλεπόμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας με αναδρομική ισχύ. Καθορισμός του είδους και του αριθμού των δικαιούμενων Μ.Α.Π.
• Αναδρομική ένταξη στα Β.Α.Ε από το 2012 έως και το 2019, περίοδο που άδικα και παράνομα είχε απενταχθεί ο κλάδος από τη λίστα.
• Χορήγηση αυτοτελούς κωδικού επαγγέλματος «Καθαριστή/ριας Σχολικών Κτιρίων» στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».
• Πιστοποίηση Επαγγέλματος
ΜΟΝΙΜΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!!!»

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα