Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στόλντενμπεργκ: Ένας “υπάκουος” υπάλληλος

Ο παρατεινόμενος ρωσοουκρανικός πόλεμος κατέστησε την ανάγκη, ώστε η Βορειοατλαντική Συμμαχία να μην περιοριστεί σε συμβουλευτικό ρόλο, αλλά να ενοχλήσει, όσο τουλάχιστον της επιτρέπεται, τους εμπόλεμους και να μην “θωπεύει” ορισμένα μέλη της, όπως κάνει εξώφθαλμα με την Τουρκία, η οποία είναι μοναδική χώρα μέλος της συμμαχία, που φέρεται παραβατικά, απειλώντας με casus belli γείτονα και σύμμαχο της τη χώρα μας, αν ασκήσει κυριαρχικά της δικαιώματα.

Για τη στάση της Τουρκίας δεν είναι άμοιρος ευθυνών ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντενμπεργκ, που θα μας “πάρουν τα κλάματα” αν τον χάσουμε! Ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας μέχρι το 2014 διορίστηκε 13ος γ.γ. της Συμμαχίας τον Οκτώβριο 2014. Πρόκειται, ν’ αποχωρήσει στο τέλος του ερχόμενου Σεπτέμβρη, αφού ανανεώθηκε η παραμονή του για 2η 4ετία. Λέγεται, ότι εφόσον δεν τελειώσει μέχρι τότε το Ουκρανικό ενδέχεται να παραταθεί η θητεία του για ένα χρόνο. Σίγουρα επειδή απεδείχθη υπάκουος των παρασκηνίων και αποτελεσματικός στις υποδείξεις.

Ωστόσο απορείες άφησε η άσκηση των εξουσιών του στο ΝΑΤΟ, σαν να ‘ταν ένας τυπικός υπάλληλος, δίδοντας την εντύπωση της εικόνας του, που δεν παραλλάσσει από ένα “φερέφωνο”, αναγγέλοντας ανακοινώσεις κατ’ εντολήν των υποστηρικτών του, χωρίς να ’χει καμιά πρωτοβουλία, να αναπτύξει δικά του επικοινωνιακά περιθώρια κινήσεων και να μην τους ενοχλεί. Εύλογα, λοιπόν, διατυπώνονται από τώρα οι απαιτήσεις ορισμένων του συνασπισμού για την ανεύρεση μιας προσωπικότητας αντάξιας των απαιτήσεων του ΝΑΤΟ, ν’ αντικαταστήσει τον γ.γ. της Συμμαχίας, για να μην πω, ν’ αναστήσει το ΝΑΤΟ από “εγκεφαλικά νεκρό”, που το έχει χαρακτηρίσει ο Εμμ. Μακρόν. Ο Στόλντενμπεργκ, ο οποίος πήρε το νόημα του Μακρόν, απάντησε, ότι «το ΝΑΤΟ είναι ισχυρό»!

Για μερικές 10ετίες εφησυχασμού, μετά την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, ο Αμυντικός Οργανισμός έχει ανάγκη, ν’ αναλάβει την ηγεσία του μια προβεβλημένη προσωπικότητα, που να μην αρκείται να φέρνει σε πέρας μόνον καθήκοντα ήσσονος σημασίας, αλλά να δείχνει απαράμιλλο ενδιαφέρον και για εσωτερικά θέματα της Συμμαχίας.

Ο Στόλντενμπεργκ δεν τα έφερνε στην επικαιρότητα δείχνοντας την αδιαφορία του για τη σοβαρότητά τους και μη αντιιλαμβανόμενος το πόσο σημαντικά είναι για τους διατλαντικούς συσχετισμούς, που πρέπει να υπάρχουν.

Παράδειγμα η από 10ετίες διαμάχη δύο κρατών μελών του ΝΑΤΟ, που απέφυγε να τη θέσει ως ζήτημα, στα κατά καιρούς Συμβούλια Κορυφής της Συμμαχίας. Όσον αφορά το άρθρο 5 του καταστατικού, προβλέπεται, ότι όλα τα κράτη πρέπει να συνδράμουν ένα μέλος, που υφίσταται επίθεση και να τεθούν εναντίον του επιτιθέμενου. Δεν αναφέρεται κάτι, αν ο επιτιθέμενος είναι κράτος της συμμαχίας και ο επιτεθείς μέλος της.

Τροποποίηση, βέβαια του άρθρου 5 κατά τους γνωρίζοντες δεν είναι εύκολο πράγμα, αλλά και μόνο αν ετίθετο θέμα συζήτησής του, θα λειτουργούσε ανασχετικά εκ μέρους της Τουρκίας στις παραβιάσεις και τις παράλογες αξιώσεις της.

Ο Στόλντενμπεργκ είναι για τους μέντορές του αποτελεσματικός στα υπογείως τεκταινόμενα. Δεν φάνηκε στα 8 χρόνια της θητείας του ικανός, να προβάλλει τη Συμμαχία ως διεθνή αναγνώριση μιας πραγματικής διαμόρφωσης ειρηνευτικώνς πρωτοβουλιών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα