Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πανελλήνιον (est. 1916, Μυτιλήνη, Ελλάδα)

Το «Πανελλήνιον», ένα από τα Ιστορικά Καφέ της Μυτιλήνης, πρωτολειτούργησε το 1916.

Πανελλήνιον
Το Πανελλήνιον σφύζει από ζωή, κάθε στιγμή της ημέρας.

Μαζί με το διπλανό του «Κρυστάλ» δέσποζε στο κέντρο του νησιού, εκεί που χτυπούσε η καρδιά της πόλης. Σύμφωνα με τις πηγές, το Πανελλήνιον αρχικά ξεκίνησε υπό τη διεύθυνση του Βασίλη Μάτα που μόλις είχε επιστρέψει από την Αμερική, και του Πέτρου Ζαχαρίου, γαμπρού του Μάτα και σημαίνοντος προσώπου στον επιχειρηματικό κόσμο της εποχής. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα Εμπρός σημειώνει σε άρθρο για το Πανελλήνιον: «το καφενείο σηματοδότησε την ανάπτυξη της αστικής τάξης της Μυτιλήνης, το πέρασμα της εξουσίας από την καταρρέουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία στους Έλληνες, μάρτυρας πολιτικών και παραπολιτικών συναντήσεων αλλά και των μαζώξεων των διανοουμένων της πόλης, των «ιερών τεράτων» της γενιάς του ‘30, της Λεσβιακής Άνοιξης».

Γεγονός είναι ότι στο Καφέ σύχναζαν μόνο οι αριστοκράτες και στη συνέχεια, χωρίστηκε σε δυο τμήματα, το ένα για την αριστοκρατία και το άλλο για τα χαμηλότερα στρώματα.

Πανελλήνιον
Ο επάνω όροφος του Καφέ έχει εντυπωσιακή θέα στο ισόγειο, μοιάζει με μπαλκόνι και είναι ιδανικό για ήσυχες συζητήσεις.

Μάλιστα, κατά τις πηγές υπήρχε διαχωριστική γραμμή (!) που χώριζε το Καφέ σε ισόγειο και πρώτο όροφο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εσωτερικός χώρος του Πανελλήνιον, χαρακτηρίστηκε διατηρητέος με απόφαση του Υπουργείου Αιγαίου, διότι «αποτελεί πολύτιμη ζωντανή μνήμη της ιστορίας» της Μυτιλήνης.

Πριν κάποια χρόνια το Καφέ έκλεισε και κινδύνεψε να χαθεί, μαζί με την ιστορία του.

Πανελλήνιον
Μεγαλόπρεπο και εντυπωσιακό, το Πανελλήνιον είναι σήμα κατατεθέν του νησιού.

Ωστόσο τελικά, η οικογένεια Μιχαηλίδη ανέλαβε την αποκατάστασή του και σήμερα διατηρεί και προβάλλει πολλά στοιχεία του παρελθόντος. «Ήθελα το μαγαζί να θυμίζει παλιό αριστοκρατικό καφενείο της Σμύρνης» αναφέρει ο Χάρης Μιχαηλίδης, σημερινός ιδιοκτήτης «οι πολυέλαιοι είναι ειδική παραγγελία, χειροποίητοι ενώ όλα, το ξύλο, το δέρμα και το μπαρ έχουν γίνει μετά από αρκετή μελέτη» συμπληρώνει και θεωρεί ηθική υποχρέωση να συνεχίσει την παράδοση που ήθελε το ιστορικό αυτό Καφέ – κέντρο πολιτισμού του νησιού.

Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Καφέ, στο πατάρι του γίνονταν θεατρικές παραστάσεις, ενώ στο χώρο ακουγόταν ραδιόφωνο που δεν υπήρχε ακόμη στα σπίτια. Το «Πανελλήνιον» διατηρεί την παράδοση και δίνει χώρο σε συγγραφείς καλλιτέχνες, μουσικούς κλπ να παρουσιάσουν τη δουλειά τους προωθώντας έτσι τον πολιτισμό. Στο χώρο του γίνονται συχνότατα πολιτιστικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις, συναυλίες, κ.α

* Πηγή φωτογραφιών https://historiccafesroute.com
*H στήλη «Βόλτα» στα Ιστορικά Καφέ του Κόσμου είναι μια συνεργασία των «Χ.Ν» και του Διεθνούς Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμος Ιστορικών Καφέ».

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝ

Κουντουριώτη Παύλου 13
Μυτιλήνη, Ελλάδα
0030 2251 021706
www.facebook.com/panellinioncoffe/

https://historiccafesroute.com
www.facebook.com/HistoricCafesRoute
www.instagram.com/historiccafesroute
@historiccafesroute


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα