Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οι άρσεις έρχονται οι μεταλλάξεις μένουν

Από τον Φεβρουάριο η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει τη χαλάρωση των μέτρων του covid μετά το τέλος του τριμήνου. Οι λοιμωξιολόγοι είχαν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους, διότι τα κρούσματα και οι θάνατοι παρέμεναν. Ο υπ. Υγείας παρέτεινε το τέλος της πανδημίας μέχρι την Πρωτομαγιά. Όχι επιφυλακή, όχι περιορισμοί, όχι μάσκες. Οι άρσεις των περιορισμών έρχονται, οι μεταλλάξεις μένουν. Για χάριν του τουρισμού “ανοίξαμε και σας περιμένουμε”! “Όσοι πιστοί προσέλθετε”! Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο; Ποιοι έχουν δίκιο; Οι πολιτικοί ή οι λοιμωξιολόγοι; Θα φανεί.

Η πανδημία έφερε κόπωση. Γι’ αυτό αναγκάστηκε ο υπ. Υγείας, να διαμηνύσει το τέλος των περιοριστικών μέτρων. Να αναζωογονηθεί η οικονομία. Αν όμως η κατάσταση επιδεινωθεί, αυξηθεί η θνησιμότητα κι έρθει το πέμπτο κύμα, τι κάνουμε; Χρειαζόμαστε τον τουρισμό, βλέπετε. Η ανάπτυξη θέλει κάποιες θυσίες. Φαίνεται πως παίζει μεγαλύτερο ρόλο ο τουρισμός απ’ την απώλεια ανθρωπίνων ζωών, που σε τελική ανάλυση οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι και μειώνεται το συνταξιοδοτικό κόστος του κράτους!

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να εκπλήσσει με τις μεταλλάξεις του. Από την πρωτοεμφάνισή του στη Γιουχάν, τρία στελέχη επεκράτησαν έκτοτε και μια νέα μετάλλαξη στη Σανγκάη, έχει υποχρεώσει 27 εκατομ. κατοίκους σε αναγκαστική καραντίνα, προκαλώντας σενάρια τρόμου και πανικού. Είναι άγνωστο, αν το νέο στέλεχος θα φέρει άλλες μεταλλάξεις. Εν τω μεταξύ σάλο έχει προκαλέσει στην Ευρώπη η εμφάνιση ηπατίτιδος σε παιδιά στο Ην. Βασίλειο, Ιρλανδία και Ισπανία με στομαχόπονους, ακαμψία στις αρθρώσεις, λέγεται αδενοϊός και εξετάζεται μήπως είναι εξέλιξη του covid.

Στην Ελλάδα ο αδενοϊός δεν έχει εμφανιστεί. Οι υποδείξεις των επιστημόνων υπονομεύονται απ’ τους πολιτικούς, οι οποίοι “βγάζουν γλώσσα” δείχνοντας πως δεν διδάχθηκαν τίποτα μέχρι σήμερα. Ο καθένας λέει, ό,τι θέλει. Ενίοτε ομιλούν υποτιμητικά με παρεμβάσεις τους στην επιστήμη απ’ τα τηλεπαράθυρα ενώ βλέπουν ότι το επόμενο κύμα, φωνάζει ότι ο covid είναι εδώ με νέα παραλλαγή. Οι μεταλλάξεις της πολιτικής είναι χειρότερες απ’ τις μεταλλάξεις του “νέου τροποποιημένου στελέχους” του covid.

Υποστηρίζεται, ότι η γρήγορη εξέλιξη ενδέχεται να δημιουργήσει χειρότερες λοιμώδεις μεταβολές με μεγιστοποίηση της μεταδοτικότητάς τους. Κατά τους επιστήμονες αυτές διαμορφώνονται με πολύπλοκες επιδράσεις και κανείς δεν ξέρει, πόσο μεγάλη θα είναι η μολυσματική μεταδοτικότητα και ποια τα αποτελέσματα, που θα επιφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Έχει παρατηρηθεί ότι ανά 3 ή 4 μήνες εμφανίζεται μια νέα μετάλλαξη, που εξαπλώνεται γρήγορα και αντί να αντιμετωπίζεται βάσει προγενεστέρων δεδομένων, απαιτούνται νέες έρευνες. Η πρόβλεψη αν προκαλείται σοβαρότερη, ή ηπιότερη νόηση είναι απροσδιόριστη.

Πάντως οι περισσότεροι των λοιμωξιολόγων προβλέπουν έξαρση των κρουσμάτων, που θα μπλοκάρουν το Σύστημα Υγείας και θα επιβαρύνουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα