24.5 C
Chania
Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025

Κλασικές μελωδίες

Στο μελωδικό σύμπαν των Μότσαρτ, Μπετόβεν, Σούμαν και άλλων σημαντικών κλασικών συνθετών ταξίδεψαν προχθές το βράδυ το μουσικόφιλο κοινό των Χανίων οι Γερμανοί διακεκριμένοι σολίστες του πιάνου Rudolf Ramming και Michaela Schlotter. Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Ινστιτούτο Γκαίτε – παράρτημα Χανίων, με την υποστήριξη του Βενιζέλειου Ωδείου Χανίων και η αίθουσα γέμισε ασφυκτικά από κόσμο που χειροκρότησε θερμά τους δύο διεθνώς αναγνωρισμένους μουσικούς, οι οποίοι πραγματικά έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό.
Οι Rudolf Ramming και Michaela Schlotter έκλεψαν τις εντυπώσεις ιδιαίτερα όταν ερμήνευσαν μαζί ορισμένα κομμάτια, όπως την εισαγωγή στην όπερα «Ο Γάμος του Φίγκαρο» του Μότσαρτ ή τη «Φαντασία σε φα ελάσσονα» του Schubert, που πραγματικά ενθουσίασε το κοινό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έλλειψαν και οι στιγμές χιούμορ ιδιαίτερα όταν ο κ. Ramming με γλαφυρότητα περιέγραψε και ερμήνευσε, μαζί με την κα Schlotter, την υπόθεση του κομματιού «Το βόδι στη στέγη, έργο 58» του Darius Milhaud που έκλεισε τη συναυλία πριν το «μπιζάρισμα» του κοινού τους ξαναφέρει επί σκηνής για ένα τελευταίο κομμάτι.    
«Η ατμόσφαιρα ήταν θαυμάσια. Το κοινό ήταν πολύ φιλικό και θερμό και νομίζω ότι εκτός από τη μουσική μεγάλο ρόλο έπαιξε κι ότι ανταποκρίθηκε ο κόσμος στο χιούμορ που κάναμε», δήλωσε αμέσως μετά το τέλος της συναυλίας η Michaela Schlotter, μιλώντας στα ´Χ.Ν.´, ενώ στην ερώτησή μας αν η μουσική μπορεί να φέρει πιο κοντά τους λαούς όταν οι ´αριθμοί´ τους απομακρύνουν ο κ. Ramming σχολίασε: «Είναι μια πολύ σπουδαία ερώτηση αυτή. Προσωπικά πιστεύω ότι οι λαοί δεν σκέφτονται όπως οι πολιτικοί και σίγουρα θεωρώ ότι σ´ αυτές τις στιγμές η μουσική είναι ένας τρόπος που μπορεί να βοηθήσει ώστε να έρθουν πιο κοντά οι λαοί και να επικοινωνήσουν ουσιαστικά».  
Οι δύο καταξιωμένοι μουσικοί δεν έκρυψαν παράλληλα την αγάπη τους για την ελληνική Τέχνη, ενώ αναφερόμενοι ειδικότερα στην κρητική μουσική τη χαρακτήρισαν «πολύ ζωντανή, αλλά και κάποιες φορές μελαγχολική».
ΠΟΛΥΤΙΜΗ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιάννης Φίλης, αφού εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία των δύο διακεκριμένων μουσικών στα Χανιά σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η Τέχνη συμπληρώνει την επιστήμη και την τεχνολογία καθώς οι άνθρωποι έχουν ανάγκες οι οποίες δεν απαντώνται από την επιστήμη και την τεχνολογία».
«Για παράδειγμα -πρόσθεσε ο κ. Φίλης- τον καθημερινό μικρό ή μεγάλο αγώνα μας, ο οποίος άλλοτε μας κάνει υπερήφανους κι άλλοτε να ντρεπόμαστε, πώς μπορεί κανείς να τον εκφράσει με την επιστήμη; Μόνο με την Τέχνη μπορεί. Πώς μπορεί να εκφράσει κανείς χωρίς την Τέχνη το συναίσθημα… Κι ακόμα μπορείτε να φανταστείτε τον κόσμο χωρίς τον Παρθενώνα, χωρίς τον Όμηρο, τον Σοφοκλή, τον Σέξπιρ, τον Δάντη, τον Μότσαρτ ή τον Μπετόβεν; Πιστεύω ότι μπορούμε αλλά θα ήταν πάρα πολύ φτωχός αυτός ο κόσμος…».  
Εκ μέρους του Ινστιτούτου Γκαίτε – παράρτημα Χανίων η κα Αργυρώ Γαναδάκη ανέφερε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό της: «Οι ιστορίες των λαών βρίσκονται στις μουσικές τους και οι λαοί συναντιούνται στη μουσική. Σήμερα που οι αριθμοί καθορίζουν τις ζωές μας, μας τιμωρούν και πάνε να μας χωρίζουν ως λαούς, εμείς προτείνουμε τον κοινό τόπο της μουσικής για να συνυπάρξουμε στην ουσία μας. Θα επιμείνουμε πάντα στον δρόμο της κουλτούρας ως αντίσταση στους χαλεπούς καιρούς μας και ως πρόταση ουσιαστικής και ποιοτικής ζωής».
Τέλος, εκ μέρους του Δ.Σ. του Συνδέσμου για τη Διάδοση των Καλών Τεχνών στην Κρήτη – Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων η κα Γεργεράκη τόνισε στον χαιρετισμό της ότι ο πολιτισμός, η κουλτούρα και η αγάπη για την Τέχνη, μπορεί να δώσει διεξόδους στη σημερινή δύσκολη εποχή που βιώνουμε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα