Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στο επίκεντρο της ΠΕΔ τα προβλήματα μετά τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι

Για τα προβλήματα των σεισμόπληκτων περιοχών, ενημέρωσε τους Δημάρχους της Κρήτης, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Μανώλης Φραγκάκης κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε στο Αρκαλοχώρι, παρουσία του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Βασίλη Κεγκέρογλου.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο «αποτύπωμα» που άφησε πίσω του ο σεισμός, αλλά και σε όλες τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής για τη στήριξη των πολιτών, δίνοντας έμφαση στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου ανασυγκρότησης της περιοχής.

Ωστόσο, όπως δήλωσε κατά την τοποθέτηση του, πολλά από τα ζητήματα για τα οποία η Πολιτεία θα έπρεπε να έχει ενσκήψει, δίνοντας άμεσες και ουσιαστικές λύσεις, παραμένουν σε εκκρεμότητα και αναμονή επίλυσης.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Φραγκάκης: «Πολίτες και επιχειρήσεις αναμένουν ακόμα να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι των μηχανικών για να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων, την ώρα που οι μηχανικοί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στον όγκο των αιτημάτων και ενώ το γραφείο της ΤΑΕΦΚ στην περιοχή δεν έχει στελεχωθεί για να λειτουργήσει εύρυθμα και αποτελεσματικά. Παράλληλα, εκκρεμεί η έκδοση πρωτοκόλλων κατεδάφισης για ετοιμόρροπα κτίρια στον Δήμο και χρειάζονται επιπλέον χρηματοδοτήσεις για να προχωρήσουμε στην κατεδάφιση των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων και στην αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκύψει σε δημοτικά κτίρια, εγκαταστάσεις και υποδομές. Η πίεση σε κεντρικό επίπεδο πρέπει να είναι συνεχής, ώστε να «τρέξουν» οι διαδικασίες, σε μία σειρά ζητημάτων που παραμένουν στάσιμα λόγω των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων».

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης: «Η παρουσία μας και η συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης είναι ουσιαστική και συμβολική. Θέλουμε να δούμε που βρισκόμαστε σε ό,τι αφορά τις σεισμόπληκτες περιοχές. Για αυτό συνεδριάσαμε σήμερα, προκειμένου να δούμε όλα τα προβλήματα, να δούμε τι έχει γίνει με την καταγραφή των ζημιών, με την έγκριση των φακέλων και τι εκκρεμεί ακόμη. Μάλιστα πρόσφατα είχαμε κάνει και μια παρέμβαση για τις ζημιές μικρής κλίμακας, ζητώντας να δίνονται άμεσα άδειες και να κατατίθενται τα ποσά, για να μπορούν να ξεκινήσουν οι ιδιοκτήτες (ιδιώτες, επαγγελματίες, αγρότες κ.α.). Θέλουμε με την παρουσία μας εδώ να στηρίξουμε τη Δημοτική Αρχή που έδωσε και δίνει μια μεγάλη μάχη και παράλληλα να στηρίξουμε και τους ανθρώπους για να επιστρέψουν ξανά στα σπίτια τους».

Τα μέλη του Δ.Σ της ΠΕΔ Κρήτης και Δήμαρχοι του νησιού κατά τις τοποθετήσεις τους, εξέφρασαν τη στήριξη τους στους σεισμόπληκτους, ενώ όπως αποφασίστηκε, η ΠΕΔ θα προχωρήσει στη σύνταξη κειμένου με στόχο τη διεκδίκηση των αιτημάτων των σεισμόπληκτων Δήμων, το οποίο θα μεταβιβαστεί στην κυβέρνηση, ενώ παράλληλα, στο τραπέζι της συζήτησης «έπεσε» και το ζήτημα του συντονισμού των ενεργειών από πλευράς ΠΕΔ, ακόμα και για την προμήθεια οικίσκων, σε μία προσπάθεια να επουλωθούν οι πληγές που άφησε πίσω του ο καταστροφικός σεισμός.

Ακολούθησε επίσκεψη στον χώρο που φιλοξενούνται προσωρινά οι σεισμόπληκτοι, στο Αρκαλοχώρι.

Ο κ. Φραγκάκης μάλιστα είναι ο πρώτος Δήμαρχος που παρέλαβε από τον κ. Κουράκη, το βιβλίο που αποτελεί έκδοση της ΠΕΔ Κρήτης και αφορά στην Μινωϊκή, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο, και στο οποίο καταγράφονται όλα τα μνημεία και στους 24 Δήμους του νησιού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα