Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Λύση οι δημοπρασίες για καλύτερες τιμές στο ελαιόλαδο;

Δειλά βήματα στην κατεύθυνση της έναρξης δημοπρασιών για την πώληση ελαιολάδου, προκειμένου να επιτευχθούν καλύτερες τιμές για τον παραγωγό, έχουν ξεκινήσει να κάνουν Συνεταιρισμοί και στον Νομό Χανίων, όπως ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σελίνου.

Την ίδια στιγμή   οι δημοπρασίες στην πώληση ελαιολάδου έχουν γίνει καθεστώς στην Ανατολική Κρήτη και ειδικά στο Λασίθι εδώ και χρόνια προσφέροντας τις μεγαλύτερες τιμές στην αγορά ακόμα και σε χρονιές όπου ήταν γενικά πεσμένες ή καθηλωμένες.
Τις τελευταίες ημέρες ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σελίνου πραγματοποίησε τρεις δημοπρασίες και όπως εξηγεί στα “Χ.ν.” ο πρόεδρος κ. Νίκος Φιωτάκης «οι δημοπρασίες αυτές είναι η καλύτερη λύση για να πάρει περισσότερα χρήματα ο παραγωγός, να απολαμβάνει καλύτερες τιμές. Οι δημοπρασίες έχουν απήχηση και κυρίως έχουν αποτέλεσμα. Πέρυσι οι δημοπρασίες μας έδωσαν στον παραγωγό 20 λεπτά περισσότερα και φέτος 15 λεπτά, παρότι τις τελευταίες ημέρες λόγω των διεθνών εξελίξεων οι αγορές και οι πωλήσεις έχουν σταματήσει».
Το προηγούμενο διάστημα ο Συνεταιρισμός προχώρησε στη δημοπρασία μεγάλης ποσότητας ελαιολάδου, χαμηλής οξύτητας και υψηλής ποιότητας.

Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Πως κατάφεραν στο Σέλινο που για χρόνια έδινε λάδια με μεγάλες οξύτητες να ανεβάσουν την ποιότητα; Πέρα από τη βελτίωση του τρόπου μαζέματος (δεν αφήνεται πλέον όλη η ποσότητα του ελαιόκαρπου στα δίχτυα αλλά μαζεύετε γρήγορα) ο κ. Φιωτάκης μας εξηγεί πως «φέτος βοήθησαν   ο καιρός και οι ζέστες αλλά κάναμε και καλή δακοκτονία και εμείς ως συνεταιρισμός που είχαμε την ευθύνη της εκτέλεσης της δακοκτονίας στο Σέλινο πήγαμε πάρα πολύ καλά, ενώ  το ίδιο έκαναν και οι παραγωγοί. Παρότι φέτος είχαμε μισή «βεντέμα» καταφέραμε και παράξαμε ποιοτικό λάδι, στην αποθήκη μας   έχουμε 100 τόνους έξτρα παρθένου λάδι .»

Τις  δημοπρασίες ελαιολάδου  προωθεί εδώ και χρόνια ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης. Ο επιστημονικός συνεργάτης του ΣΕΔΗΚ κ. Νίκος Μιχελάκης παρατηρεί πως «αυτή τη χρονιά οι δημοπρασίες βλέπουμε να έχουν μεγαλύτερη ώθηση. Δυστυχώς όμως αφορούν κυρίως την Ανατολική Κρήτη, στα Χανιά δεν έχουμε παρά ελάχιστες δημοπρασίες κάτι που πρέπει να απασχολήσει ειδικά τους παραγωγούς και να καταλάβουν ότι το ότι δεν γίνονται πολλές δημοπρασίες είναι ένας λόγος που παίρνουν χαμηλές τιμές! Ο ΣΕΔΗΚ συνιστά την πραγματοποίηση δημοπρασιών και τις   διευκολύνει δημοσιεύοντας τις δωρεάν».
Ο ΣΕΔΗΚ υπογραμμίζει την ανάγκη να προχωρήσουν οι δημοπρασίες και στα Χανιά «Οι  συνεταιρισμοί της Ζάκρου και της Κριτσάς στο Λασίθι είναι πρωτοπόροι και τους ακολουθούν και άλλοι στην ίδια περιοχή  και έχουμε και αρκετούς και στο Ηράκλειο. Δυστυχώς στο Ρέθυμνο δεν έχουν κάνει ποτέ και στα Χανιά παλαιότερα είχαν κάνει στην Κίσσαμο και τώρα τα τελευταία χρόνια ο αγροτικός συνεταιρισμός Σελίνου. Είναι αναγκαίο να προχωρήσουν οι δημοπρασίες αυτές για να ενισχυθεί το εισόδημα του παραγωγού. Σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχίσουμε να βλέπουμε χαμηλές τιμές για τους αγρότες μας» δηλώνει ο κ. Μιχελάκης.

Οι τιμές του ελαιολάδου

Με βάση το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της περασμένης εβδομάδας οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:

• Στα Χανιά οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ  3,20-3,30 €/κ. (Αγρ. Συνεταιρισμού Σελίνου, Χανίων, Μιχελάκης Α.Ε., Ανώσκελη Α.Ε.)

• Στο Ηράκλειο 3,20- 3,30€/κ ιδιώτες, 3,56 ευρώ το κιλό ο Α.Σ. Εμπάρου.

• Στο Λασίθι σε συνεταιρισμούς που πραγματοποιούν δημοπρασίες οι τιμές ανέρχονται στα 3,65 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό (Αγροτικοί συνεταιρισμοί Κριτσάς, Ζάκρου, Παλαίκαστρου).

• Σε Πελοπόννησο, Λέσβο και Κέρκυρα οι τιμές κυμαίνονται από 3,20 έως 3,70 ευρώ το κιλό.

Παρασκευάς Περάκης, Ελένη Φουντουλάκη και Γιώργος Ουντράκης στην εβδομαδιαία επισκόπηση με το ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία να κυριαρχεί…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα